Ματίας ας πρόσεχες, σε αγαπάνε ήδη!
i

Αλμέϊδα/©intime

Ματίας ας πρόσεχες, σε αγαπάνε ήδη!

Στέφανος Αβραμίδης 11:39 - 13.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:51 - 13.01.2023

Με το όνομά του να γίνεται πλέον σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα καλείται να ανταποκριθεί όχι μόνο στις απαιτήσεις του κοινού αλλά και στα αισθήματα προς το πρόσωπό του που δυναμώνουν καθημερινά! Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Ας ασχοληθούμε αρχικά με τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Ο τρόπος, η συγκυρία, οι συνθήκες υπό τις οποίες ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς έφυγε το καλοκαίρι του 1996 από την ΑΕΚ για να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα στον Ολυμπιακό ήταν, παραμένει μέχρι και σήμερα, κι ας μη γνωρίζουν και πολλά επ' αυτού οι νεότερες γενιές, σημείο καμπής και αλλαγής πλεύσης στην ίδια την ιστορία της «Ένωσης»! Ήταν, για να είμαι ακόμη πιο προσεκτικός και ακριβής, σημείο καμπής και αλλαγής πλεύσης στον τρόπο με τον οποίο, αν όχι η συντριπτική πλειονότητα, σίγουρα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των οπαδών αντιλαμβανόταν και συνδεόταν με τα πρόσωπα στην ομάδα!

Μια ομάδα που από ιδρύσεώς της, από την εποχή του Κλεάνθη Μαρόπουλου τη δεκαετία του '30, μέχρι και την εποχή του Πρίγκιπα, όπως τον αποκαλούσαν στα χρόνια του love story, ήταν ξεκάθαρα προσωποπαγής! Οι φίλοι της ΑΕΚ ,με όχημα την αγάπη τους για αυτήν, δένονταν, πολύ περισσότερο από κάθε άλλον, με τους εκλεκτούς που την υπηρετούσαν και τη βοηθούσαν να πετύχει εκφράζοντας, εκδηλώνοντας προς το πρόσωπό τους συναισθήματα πολλές φορές ακόμη πιο έντονα και από αυτά που έτρεφαν για την ίδια την ομάδα!

Κάτι που αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε έως και λατρεύτηκε ο Ντέμης Νικολαΐδης αμέσως μετά από το πρώτο εκείνο διαζύγιο με τον Μπάγιεβιτς προφανώς και δε σταμάτησε με την αποχώρηση του! Τα συναισθήματα για έναν ακόμη «μπόμπερ» με το «11» στην πλάτη, μετά από το Θωμά Μαύρο, ήταν άλλωστε ίσως τα ισχυρότερα, επί προσωπικού, που έχει ζήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, έπαιξε ρόλο και η συγκυρία της αντιδιαστολής στο μυαλό και το θυμικό των οπαδών του επαγγελματισμού με το ρομαντισμό! Άλλαξε όμως σίγουρα η φύση της αντιμετώπισης από την εξέδρα παικτών και ποδοσφαιριστών στο σύνολό τους, έγινε πιο προσεκτική, αποστασιοποιημένη και ορθολογική!

Ακόμη και στην περίπτωση του Φερνάντο Σάντος που επίσης αγαπήθηκε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά από την περίοδο 1988-1996, δεν ξέρω στ΄αλήθεια αν η λέξη προσωπολατρεία έχει σε αυτές τις περιπτώσεις αρνητική ή θετική χροιά, στην ΑΕΚ εδώ και περίπου μια εικοσαετία, πάντως, αγνοείται! Αυτή ήταν τουλάχιστον η κατάσταση μέχρι και πριν από λίγο καιρό, με τα όσα ζήσαμε, είδαμε και ακούσαμε όσοι βρεθήκαμε χθες στην «Αγιά Σοφιά», για τις ανάγκες της τηλεοπτικής μετάδοσης αναλάβαμε με τους συναδέρφους στην Cosmote TV να μεταφέρουμε τα τεκταινόμενα στο κοινό, ίσως και να είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή-επιστροφή στο παρελθόν!

Στο παρελθόν που ήθελε το όνομα του προπονητή του «Δικεφάλου» να γίνεται σύνθημα στα χείλη των οπαδών στην εξέδρα, αυτό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης με το Ματίας Αλμέιδα, στο παρελθόν που ήθελε τους οπαδούς να «πέφτουν στη φωτιά» για τον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου, να τον περιβάλλουν με απόλυτη εμπιστοσύνη, να τον στηρίζουν, να τον προστατεύουν! Όλα αυτά εξόχως σημαντικά και βοηθητικά προς την επιτυχία, συμβάλλουν στη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας για έναν επαγγελματία και κυρίως, τη σήμερον ημέρα, μπλοκάρουν και ακυρώνουν την πολυφορεμένη και άκρως διαδεδομένη τοξικότητα των social media από την οποία η ΑΕΚ έχει καταταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια!

Με την υπογραφή της επέκτασης του συμβολαίου του μέχρι το 2028 να έρχεται ως επιστέγασμα της εξαιρετικής τους δουλειάς, όπως αυτή αποτυπώνεται με την απόδοση της ομάδας στο χορτάρι αλλά και με τη βαθμολογική της συγκομιδή, από τα τέλη Μαΐου όταν και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας μέχρι και σήμερα ο Αλμέιδα «πέτυχε» δύο πράγματα! Ανέβηκε ακόμη περισσότερο στα μάτια του μέσου οπαδού, φιλάθλου της ΑΕΚ, ανέβασε πολύ περισσότερο τον πήχη για τον ίδιο του τον εαυτό!

Η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη, δεν αποκλείεται με την κατάκτηση του τίτλου να «ξεφύγει», ο Αργεντινός ήρθε για να κριθεί ως προπονητής αλλά θέλοντας και μη, προς τα εκεί πάει το πράγμα, φαίνεται πως θα αξιολογηθεί εν τέλει ως σάρκα από τη σάρκα της ίδιας της ομάδας! Με πολύ συναίσθημα και ολίγη από λογική! Δε θα είναι σίγουρα προς όφελός του αλλά θα είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον!