Σήκω Ντιέγκο για να δεις!

Σήκω Ντιέγκο για να δεις!

Στέφανος Αβραμίδης 15:50 - 16.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:57 - 16.01.2023

Τριάντα και κάτι χρόνια μετά από την εποχή του, δύο χρόνια και κάτι μετά από το θάνατο του Μαραντόνα, οι «παρτενοπέι» είναι κοντά στην κατάκτηση του «σκουντέτο», θα το πανηγυρίσουν στο γήπεδο που φέρει το όνομά του με εκείνον να κοιτάζει από ψηλά!

«Δεν ξέρετε τι χάνετε!». Αυτό έγραφαν οι φίλοι της Νάπολι στους τοίχους των νεκροταφείων την περίοδο που ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μεγαλουργούσε με τη φανέλα των «παρτενοπέι»! Το «χρυσό παιδί», έτσι αποδίδεται στα ελληνικά το προσωνύμιό του «Πίμπε ντε Όρο», έμεινε επτά χρόνια, από το 1984 μέχρι το 1991, στον ιταλικό νότο! Οδήγησε την ομάδα στο πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, τέσσερις συνολικά οι τίτλοι επί των ημερών του μεταξύ των οποίων και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, «οδήγησε», με τα όσα έκανε στο χορτάρι, μια ολόκληρη πόλη να τον ερωτευτεί!

Άνθρωποι σκανδαλωδώς παραμελημένοι σε σχέση με τον προνομιούχο βορρά, πολύ μεγαλύτερη η κοινωνική και οικονομική «ψαλίδα» τότε, είδαν στο πρόσωπό του, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις, κάτι σαν «Μεσσία», στα δικά τους μάτια το θαυματουργό αριστερό του πόδι χάιδευε την μπάλα και κλωτσούσε… στ' αχαμνά το κατεστημένο! Όσα χρόνια κι αν πέρασαν, που πέρασαν πολλά, από εκείνη τη σίγουρα αξέχαστη για όσους την έζησαν από κοντά, μη σας πω και για εκατομμύρια ακόμη ποδοσφαιρόφιλους ανά την Υφήλιο, περίοδο τα συναισθήματα των ανθρώπων της περιοχής για τον Ντιέγκο ποτέ δεν ξέφτισαν, κάθε άλλο, δυνάμωσαν κιόλας!

Ήταν και παρέμεινε ο «Θεός» τους, με τις αδυναμίες του, τις αυτοκαταστροφικές του τάσεις, τις εξαρτήσεις του, τα «σκοτάδια» του, αλλά...«Θεός»! Και ως τέτοιος ακόμη κι όταν άφησε, στις 25 Νοεμβρίου του 2020, την τελευταία του πνοή, κάτι σαν νικημένος από τον ίδιο του τον εαυτό, δεν έφυγε στην πραγματικότητα από τη σκέψη τους, το μυαλό, την καρδιά τους, δεν έφυγε ούτε από το γήπεδό τους που πήρε, φυσικά, το όνομά του!

Ακόμη και τα ντοκιμαντέρ που παρουσίασαν ακυκλοφόρητο καταγεγραμμένο υλικό από τα έργα και τις ημέρες του ανθρώπου και όχι του ποδοσφαιριστή Ντιέγκο στη Νάπολι, με τις σχέσεις του με την τοπική Μαφία και τον τουλάχιστον αμφιλεγόμενο βίο του να πρωταγωνιστούν, έβαλαν ένα ακόμη λιθαράκι στον ίδιο του το μύθο που είχε πάρει κινηματογραφικές διαστάσεις πολύ πριν τον δούμε στο πανί!

Και η αλήθεια είναι πως δεν ήταν μόνο η επταετία του Μαραντόνα στην ομάδα που παρήγαγε άφθονο, κατάλληλο για ταινία ή και ταινίες, υλικό αλλά και η ίδια η πορεία της ομάδας στο πέρασμα των ετών, το 2004 υποβιβάστηκε λόγω χρεών στην τρίτη κατηγορία, τη διάσωσή της ανέλαβε, πόσο ταιριαστό αλήθεια, ένας από τους μεγαλύτερους κινηματογραφικούς παραγωγούς της Ιταλίας!

Ο Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, της γνωστής οικογενείας για τους παλιότερους, απέκτησε τότε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, μέσα σε τρία χρόνια η Νάπολι ήταν και πάλι στη Serie A, από το 2010 και μετά εμφανίζεται απολύτως ανταγωνιστική στο υψηλό επίπεδο! Έχει προσθέσει τρία ακόμη Κύπελλα Ιταλίας, 2012, 2014, 2020 στην τροπαιοθήκη της, αυτό που της λείπει για να κλείσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο και να ανοίξει τον επόμενο, έφτασε πιο κοντά από ποτέ τα τελευταία χρόνια το 2018, είναι φυσικά ένα πρωτάθλημα!

Πρωτάθλημα που μετά από το εκκωφαντικό 5-1 επί της Γιουβέντους το βράδυ της Παρασκευής, με βάση και επιχείρημα την εξαιρετική εικόνα της ομάδας όλη τη σεζόν αλλά και την κατάσταση στην οποία εμφανίζονται οι παραδοσιακοί διεκδικητές, φαντάζει όχι απλά πιθανό αλλά σχεδόν βέβαιο!

Με βιρτουόζο «σκηνοθέτη» το Λουσιάνο Σπαλέτι, πρωταγωνιστές του Οσιμέν και Χβαρατσχέλια, Χβαρα-ντόνα τον φωνάζουν τον Γεωργιάνο οι «τιφόζι», εξαιρετικούς στους δεύτερους ρόλους τους τους Ντι Λορέντσο, Ανγκισά, Ζιελίνσκι και όλους τους υπόλοιπους να υπηρετούν με ακρίβεια έως και θρησκευτική ευλάβεια το εξαιρετικό ποδοσφαιρικό σενάριο η επιτυχία, τώρα πια, μοιάζει εξασφαλισμένη!

Επιτυχία που θα σημάνει τη δικαίωση μιας ολόκληρης πόλης, περιοχής, περιφέρειας, σίγουρα μιας ολόκληρης γενιάς που γαλουχήθηκε με τα κατορθώματα του «Πίμπε ντε Όρο» και θα πανηγυρίσει, ποδοσφαιρικά δε βλέπω τον τρόπο να μην, το πρώτο «σκουντέτο» στην ιστορία της ομάδας χωρίς εκείνον στον αγωνιστικό χώρο! «Δεν ξέρετε τι χάνετε!». Αυτό έγραφαν οι φίλοι της Νάπολι στους τοίχους των νεκροταφείων την περίοδο που ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μεγαλουργούσε με τη φανέλα των «παρτενοπέι». Όπου κι αν βρίσκεται τώρα, πάντως, εκείνος, τη στιγμή που ο αρχηγός Ντι Λορέντσο θα σηκώνει στον ουρανό το τρόπαιο του πρωταθλητή… δεν τη χάνει με τίποτα!