Μία εικόνα του Μπέικον, μία εξήγηση για τον Παναθηναϊκό
i

Ντουέιν Μπέικον / © Intime

Μία εικόνα του Μπέικον, μία εξήγηση για τον Παναθηναϊκό

Πάρης Τσελεπίδης • 18:10 - 02.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Η έκφραση στο πρόσωπο του Ντουέιν Μπέικον πριν πάει στα αποδυτήρια του «Wizink Center» φανέρωσε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται το πως νιώθει πλέον ο Παναθηναϊκός ολόκληρος, ειδικά μακριά από το ΟΑΚΑ. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός για ένα ακόμη παιχνίδι τη φετινή χρονιά στην Euroleague εκτός ΟΑΚΑ ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό. Ακόμη και αν αντίπαλός του ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης το σύνολο του Ντέγιαν Ράντονιτς παρουσίασε ένα πρόσωπο ανάλογο με τα προηγούμενα. Με εξαίρεση βέβαια το ματς του Καουνας. Η εξαίρεση στον κανόνα, θα μπορούσε να πει πολύ εύκολα κάποιος, με την έκφραση του προσώπου του Ντουέιν Μπέικον στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου πηγαίνοντας στα αποδυτήρια να δίνει την απάντησή της.

Θα έλεγε κανείς στο πέρας των ημερών ή ακόμη περισσότερο των μηνών, ότι μία ομάδα θα έπρεπε να παρουσιάζει πρόοδο ή έστω να μαθαίνει από τα λάθη της. Και πόσο δε μάλλον όταν αυτή η ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός, με τη μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό να την φέρει ο Μαυροβούνιος τεχνικός. Για μία ακόμη φορά η αρχή ήταν το ήμισυ του παντός. Για μία ακόμη φορά ο αντίπαλος και δη η Ρεάλ Μαδρίτης που φλερτάρει με την κορυφή της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια της Euroleague, κατάφερε να ανοίξει τη διαφορά και στη συνέχεια να τη διαχειριστεί μέχρι τέλους.  Το ευχάριστο για τον Παναθηναϊκό ήταν -ίσως και λόγω της «διαβολοβδομάδας» και της ύπαρξης και άλλου παιχνιδιού σε 48 ώρες-  πως το σύνολο του Τσουζ Ματέο δεν συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς.

Το γεγονός και μόνο που όταν κλήθηκε ο Ντουέιν Μπέικον να κάνει δηλώσεις στο 20΄ με το σκορ στο 48-30 δεν είχε την παραμικρή διάθεση να βγάλει λέξη όταν του ζητήθηκε, ήταν μία ξεκάθαρη εικόνα. Όχι της λογικής «μία εικόνα χίλιες λέξεις», αλλά μία εικόνα - μία εξήγηση. Της κατάστασης που είναι ο Παναθηναϊκός τη στιγμή αυτή, ειδικότερα στα δύο πρώτα δεκάλεπτα των παιχνιδιών του στην Euroleague. Εικόνα μίας ομάδας που δεν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει όπως είχε αποδείξει ότι μπορούσε μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη. Στο καλύτερό του διάστημα στον θεσμό, όταν και έτρεξε το νικηφόρο του σερί των τεσσάρων παιχνιδιών. Ο Αμερικανός φόργουορντ πάντως με τη σειρά του, επίσης δε βρέθηκε σε καλή βραδιά.

Η φανέλα με το «7» και η λύση με τον Άντριους
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:52 - 01.02.2023

Η φανέλα με το «7» και η λύση με τον Άντριους

Ο Δημήτρης Αγραβάνης ετοιμάζεται να πατήσει το παρκέ του «Νίκος Γκάλης» ώστε να κάνει την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό με τον Άντριου Άντριους να παραμένει στο ρόστερ. Με ποιο νούμερο ο πρώτος όμως και πότε ο δεύτερος;

Τη φορά αυτή ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση όπως είχε κάνει έξι μέρες πριν κόντρα στην Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ. Και γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ καλύτερη ομάδα από την οικοδέσποινα του φετινού Final Four της Euroleague, αλλά και γιατί αγωνιζόταν εκτός έδρας. Υπήρχε όμως και μία ακόμη μεγάλη διαφορά. Ότι τη φορά αυτή, για μία ακόμη στη φετινή του ευρωπαϊκή πορεία, δεν έπαιξε την άμυνα που θα του έδινε την επιθετική ώθηση και ηρεμία για μία ακόμη μεγάλη ανατροπή. Μαζί με την έλλειψη πίστης, πίστη που θα έπρεπε να έχουνε οι παίκτες της ομάδας και θα έπρεπε να τους την είχε μεταφέρει ο προπονητής τους, Ντέγιαν Ράντονιτς. Πίστη και νοοτροπία νικητή.

Ο Μαυροβούνιος τεχνικός του Παναθηναϊκού που παραμένει στην άκρη του πάγκου της ομάδας είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήταν μόνο χθες που δεν μπόρεσε να το κάνει, αλλά γενικότερα το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου και η εκτόξευση της απόδοσης μετά το 20' στο ΟΑΚΑ την περασμένη Πέμπτη στη μεγάλη ανατροπή κόντρα στη Ζαλγκίρις Κάουνας είχε να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την παρουσία στα αποδυτήρια του Βασίλη Παρθενόπουλου, προέδρου της ΚΑΕ,  και όσων αυτός είχε να πει. Κάτι όμως που σίγουρα δεν γίνεται να συμβαίνει κάθε φορά.

Ο Ράντονιτς είναι ξεκάθαρο πως κάθεται πάνω στο διετούς χρονικής διάρκειας συμβόλαιό του και έτσι δεν έχει αποτελέσει παρελθόν από τον Παναθηναϊκό. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση του Άντριου Άντριους τον οποίο ο Μαυροβούνιος τεχνικός έχει θέσει εκτός ομάδας σε Basket League και Euroleague, με τον Αμερικανό γκαρντ να αξιώνει όλο του το συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι. Όπως και το kick out του. Για αυτό και δεν μπορεί να αφεθεί έξω από την εφτάδα των ξένων που έχει δηλωθεί στην Basket League, με αποτέλεσμα ο Μάριους Γκριγκόνις με ένα ακόμη πιο υψηλό συμβόλαιο να μένει εκτός με δυνατότητα συμμετοχής μόνο στα παιχνίδια της Euroleague.

Μία παραμονή του Ράντονιτς που συνεχίζεται τη στιγμή που η διοίκηση της ΚΑΕ προχώρησε στην ενίσχυση του ρόστερ με την απόκτηση όχι ενός αλλά δύο παικτών. Και του Ματ Τόμας και του Δημήτρη Αγραβάνη που θα ενσωματωθούνε από μεθαύριο Σάββατο (04/02) με την υπόλοιπη ομάδα. Το αν η παρουσία τους θα αλλάξει ως δια μαγείας την εικόνα του Παναθηναϊκού θα φανεί στην πράξη. Σίγουρα όμως φανέρωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία της ομάδας να διεκδικήσει μέχρι τέλους με ακόμη μεγαλύτερες αξιώσεις και τους δύο φετινούς τίτλους. Καταρχήν το Κύπελλο Ελλάδος στο Final Eight του που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (16-19 Φεβρουαρίου) στο κλειστό «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης και ακολούθως το πρωτάθλημα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του χθεσινού παιχνιδιού κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, η εμφάνιση του Παναθηναϊκού ήταν χωρίς προοπτική, μη μπορώντας να φθάσει στη νίκη με αποτέλεσμα να γνωρίσει την 13η συνεχόμενη ήττα του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Σε μία εμφάνιση όπου πάθος έβγαλε μόνο ο Πάρις Λι ενώ θετικό πρόσημο είχε και ο Μάριους Γκριγκόνις. Μόνο που είναι παίκτης ομάδας, τη στιγμή που ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε κέρδισε κατά κράτος τον Ντέρικ Ουίλιαμς που δεν μπόρεσε να τον σταματήσει. Το άνοιγμα δε της διαφοράς μέχρι τους 21 πόντους και μάλιστα δυο φορές (48-27 λίγο πριν το 20΄ και 60-39 λίγο μετά το 25΄), «μιλάει» από μόνο του.

Κι όσο για την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού; Υπάρχει αύριο κιόλας το παιχνίδι στη Βιτόρια με την Μπασκόνια στο δεύτερο επεισόδιο της τρέχουσας διαβολοβδομάδας της Euroleague. Μία ομάδα που διεκδικεί τη θέση της στα playoffs και οι «πράσινοι» θα πρέπει να τους «φρενάρουν». Πράγμα δύσκολο, μιας και οι Βάσκοι αγωνίζονται στην έδρα τους, την «Buesa Arena», όπου φροντίζουνε να ανεβάζουνε ακόμη περισσότερο ταχύτητα η οποία μετά είναι δύσκολο να ανακοπεί.