Παναθηναϊκός: Οι δεκαπέντε μέρες προς τη στέψη
i

© Intime

Παναθηναϊκός: Οι δεκαπέντε μέρες προς τη στέψη

Πάρης Τσελεπίδης • 12:40 - 04.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Το Final Eight του Κυπέλλου πλησιάζει και ο Παναθηναϊκός καλείται να μεταμορφωθεί και να φθάσει στην κατάκτησή του στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου της Κρήτης. Γράφει ο Πάρης Τσελεπίδης.

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην Αθήνα μετά από ένα τετραήμερο στην Ισπανία όπου γνώρισε δύο ήττες από τις Ρεάλ στην Μαδρίτη και Μπασκόνια στη Βιτόρια σε μία ακόμη διαβολοβδομάδα της φετινής Euroleague. Το πρόσημο; Σίγουρα αρνητικό από πλευράς αποτελεσμάτων με τους πράσινους να απομακρύνονται από την πρώτη οχτάδα και την παρουσία τους στα φετινά playoffs.

Αρνητικό όμως και από αγωνιστικής εικόνας για διαφορετικούς λόγους. Στην Μαδρίτη για το κακό ξεκίνημα που έβαλε την ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς σε θέση κυνηγού και στη Βιτόρια για ένα κάκιστο δεύτερο δεκάλεπτο που όπως αποδείχτηκε ήταν αρκετό για να εκτροχιάσει το μυαλό των παικτών του στο κυνήγι της νίκης. Σε ένα παιχνίδι πάντως που οι πράσινοι έχουνε δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία των τριών ειδικά για τη φάσησ το 6'25'' για το 40΄ που θα μπορούσε να τους κρατήσει κοντά στο σκορ. Για αυτό και αποφάσισαν να τοποθετηθούνε προς την Euroleague.

Επειδή όμως «το μπάσκετ είναι το αύριο» - όπως είχε πει πριν από χρόνια ο Αντρέα Ματσόν ως τεχνικός του Άρη και είχε αλλά και έχει απόλυτο δίκιο - ο Παναθηναϊκός καλείται να δει το αύριο του. Με ένα πράγμα όμως. Να μάθει από το χθες και το σήμερα ή πιο απλά από τα λάθη της μέχρι σήμερα πορείας του στη φετινή χρονιά και να διορθώσει την εικόνα του όσο και αν ο χρόνος τον πιέζει. Κι αυτό γιατί απομένουνε 12 μέρες για το τζάμπολ του Final Eight και ενώ έχουνε προηγηθεί έξι μήνες προετοιμασίας και παιχνιδιών.

Το αύριο του Παναθηναϊκού μετά την ήττα του στη Βιτόρια τον φέρνει να επιστρέφει στην Αθήνα και να έχει μπροστά του τρία crash test. Καταρχήν το 40ο του φετινό του επίσημο παιχνίδι μεθαύριο (06/02) στην Ρόδο κόντρα στον Κολοσσό για την 15η αγωνιστική της Basket League, ακολούθως την Παρασκευή (10/02) να υποδεχτεί την Βαλένθια στο ΟΑΚΑ και την επόμενη Δευτέρα (13/02) στο ΟΑΚΑ με τον Προμηθέα και πάλι για το πρωτάθλημα. 

Το πιο σημαντικό όμως στο αύριο του χθεσινού 95-90 της ήττας που γνώρισε στη Βιτόρια από την Μπασκόνια είναι η ενσωμάτωση των δύο νέων παικτών του στις προπονήσεις και στα παιχνίδια του. Των Ματ Τόμας και Δημήτρη Αγραβάνη με τον δεύτερο το προηγούμενο τριήμερο να είχε ακολουθήσει ατομικό πρόγραμμα μαζί με τον Νίκο Παππά μία μέρα μετά τη λύση του συμβολαίου του από το Περιστέρι bwin.

Και κάτι ακόμη εξίσου σημαντικό. Μέσα στις 12 μέρες μέχρι την έναρξη του Final Eight στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπίο με ποιους ξένους θα παρουσιαστεί. Ο διεθνής Πολωνός φόργουορντ Ματέους Πονίτκα παραμένει τραυματίας και λογικά θα είναι εκτός. 

Ο Αμερικανός γκαρντ Άντριου Άντριους δεν λύνει το συμβόλαιό του κρατώντας μία θέση ενώ μέχρι σήμερα ο Μάριος Γκριγκόνις αγωνίζεται μόνο στα παιχνίδια της Euroleague. Κι όλα αυτά τη στιγμή που αποκτήθηκε και από χθες (03/02) το απόγευμα βρίσκεται στην Αθήνα για να δώσει λύσεις με το μακρινό του σουτ ο Ματ Τόμας. Εν ολίγοις αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να λυθεί το συμβόλαιο του Άντριους.

Η φανέλα με το «7» και η λύση με τον Άντριους
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

17:52 - 01.02.2023

Η φανέλα με το «7» και η λύση με τον Άντριους

Ο Δημήτρης Αγραβάνης ετοιμάζεται να πατήσει το παρκέ του «Νίκος Γκάλης» ώστε να κάνει την πρώτη του προπόνηση με τον Παναθηναϊκό με τον Άντριου Άντριους να παραμένει στο ρόστερ. Με ποιο νούμερο ο πρώτος όμως και πότε ο δεύτερος;

Μία εξέλιξη της διαμόρφωσης της εφτάδας των ξένων που είναι βέβαιο ότι θα τρέξει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Παράλληλα όμως θα πρέπει ο παραμένοντας Ράντονιτς να διορθώσει και την εικόνα της ομάδας του, και από πλευράς ψυχολογίας και νοοτροπίας ώστε να μην υπάρχει εκ νέου αντίδραση όπως αυτή του Ντουέιν Μπέικον προς τους φιλάθλους της Μπασκόνια, και αγωνιστικά ειδικότερα στην άμυνά της. Εξάλλου αυτός είναι ο προπονητής της ομάδας και αυτός καλείται να βρει τον τρόπο.

Με την άμυνα να είναι το Α και το Ω για την κατάκτηση του Κυπέλλου στο Ηράκλειο με δεδομένο ότι στον ημιτελικό του Σαββάτου της 18ης Φεβρουαρίου αντίπαλος θα είναι ο ιδιαίτερα φορμαρισμένος Ολυμπιακός στο δρόμο προς το τελικό. 

Άμυνα που για μία ακόμη φορά στα δύο παιχνίδια στην Ισπανία με τις Ρεάλ και Μπασκόνα είχε τα κενά της και στοίχισαν στις δύο νέες ήττα στην Euroleague. Κι αυτό γιατί ειδικότερα στο χθεσινό παιχνίδι στη Βιτόρια ακόμη και οι 90 πόντοι δεν αποδείχτηκαν αρκετοί. Ειδικά όταν το 10-21 στο ξεκίνημα μετατρέπεται σε 52-38(!!!) στο 20΄ με τους Βάσκους να έχουνε 12/13 δίποντα. Άλλωστε η επίθεση μπορεί να δίνει τις νίκες αλλά η άμυνα τους τίτλους.

Κι όσο για το κεφάλαιο Ράντονιτς; Όλα δείχνουνε πως ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να πορεύεται υπό τις οδηγίες του Μαυροβούνιου τεχνικού σίγουρα μέχρι το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδος με την εκεί εικόνα της ομάδας να κρίνει και το μέλλον. 

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να παραμείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς αν για μία ακόμη φορά στη διάρκεια της χθεσινής βραδιάς ακούστηκε το όνομα του Βέλιμιρ Περάστοβιτς. Στον απόηχο της ήττας στη Βιτόρια από την Μπασκόνια παρά το ότι η καλύτερη λύση είναι μία. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.