Πίεση και ένταση σε ολόκληρο ενενηντάλεπτο, μόνο η Σεβίλλη του αδικοχαμένου Πουέρτα...

Ο Ματίας Αλμέιδα

i

© ΙΝΤΙΜΕ

Πίεση και ένταση σε ολόκληρο ενενηντάλεπτο, μόνο η Σεβίλλη του αδικοχαμένου Πουέρτα...

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έμειναν στο μηδέν στην ΟΠΑΠ Arena και η εικόνα τους είναι τέτοια, που κάνει τον Ολυμπιακό, αλλά ακόμα και τον ΠΑΟΚ να ρίχνουν «κλεφτές» ματιές στην κούπα του πρωταθλητή.

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα συζήτησης στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, είναι η ύπαρξη ή όχι ενός αγωνιστικού plan b σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. 

Σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει να είναι εγκλωβισμένη σ΄ αυτό το heavy metal στυλ ποδοσφαίρου, με πολύ μεγάλη ένταση κι αυτό δεν έχει να κάνει με διατάξεις και συστήματα, αλλά με καθαρή ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Αν γυρίσει κανείς μάλιστα πίσω στις μέρες του Γερμανού τεχνικού στη Ντόρτμουντ, θα βρει ακριβώς τα ίδια στοιχεία, που βλέπει και τώρα στην επόμενη δουλειά του. 

Είναι πάνω κάτω, το ίδιο σκηνικό που έχει στηθεί και στην Ελλάδα από την αρχή της καριέρας του Ματίας Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Ο Αργεντινός τεχνικός έχει φτιάξει μια ομάδα με πολύ καλή φυσική κατάσταση, και το τρέξιμο, η ένταση, η πίεση και το πρέσινγκ, που βάζει δύσκολα στο αντίπαλο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της. 

Του πήρε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να “περάσει” τα δικά του “θέλω” και να φέρει το σύνολο σε τέτοια κατάσταση φυσικών δυνάμεων, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα σχέδια του, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, την “πάτησε” αρκετές φορές εξουθενώνοντας τους ποδοσφαιριστές του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στο ενενηντάλεπτο και χάνοντας βαθμούς.

 Όταν αυτοί έφτασαν στο 100% η ΑΕΚ ανέβηκε επίπεδο και για ένα διάστημα έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. O ρυθμός της ήταν τέτοιος που για τουλάχιστον 60 λεπτά “στραγγάλιζε” τους αντιπάλους της και όταν πλέον οι δυνάμεις την εγκατέλειπαν, η δουλειά είχε ήδη γίνει.

 Όπως όμως καμία ομάδα στον πλανήτη, πλην ίσως της… παλιάς “εξωπραγματικής” Σεβίλλης του αδικοχαμένου, Αντόνιο Πουέρτα, δεν μπορεί να παίζει σε υψηλή ένταση για 90 λεπτά, έτσι δεν γίνεται και να διατηρεί το ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης για μία ολόκληρη σεζόν. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται πλέον η ΑΕΚ. 

Έφτασε στο πιο υψηλό σημείο της καμπύλης σ΄ αυτό το κομμάτι και τώρα που έχει αρχίσει η φυσιολογική πτώση, είναι που χρειάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να βγάλει τα πλέι οφ. Και φαίνεται πως η χρησιμοποίηση δύο καθαρών εξαριών, του Γιόνσον και του Σιμάνσκι και η παράλληλη προώθηση του Πινέδα, κυρίως στην άκρη, δεν είναι παρά μία λύση ανάγκης, που δεν έχει δουλευτεί και στερεί από την ομάδα τη δυνατότητα να αρχίζει ορθολογικές επιθέσεις από πίσω.

 Δεν πιστεύω πως η κρισιμότητα των αγώνων έχει κάνει τον Αλμέιδα να αλλάξει φιλοσοφία. Οι δυνάμεις λείπουν και ο πρώτος που το ξέρει είναι ο προπονητής. Τα άθλια τελειώματα του ποιοτικού Γκατσίνοβιτς χθες, είναι ενδεικτικά! Οι απώλειες βαθμών από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν είναι καθόλου τυχαίες, έστω κι αν ήρθαν με διαφορετικό τρόπο και πλέον το ματς στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ αποκτά χαρακτήρα τελικού σε μία πολύ δύσκολη περίοδο γι΄ αυτήν, ακόμα και σε ότι έχει να κάνει με την ψυχολογική διαχείριση του έμψυχου δυναμικού. 

Πέρα απ’ αυτό όμως, έρχεται να μπει στην κουβέντα και η τακτική του αντίπαλου. Όλοι πλέον γνωρίζουν. Όλοι προσπαθούν να προσαρμοστούν. Αλλάζουν τον τρόπο παιχνιδιού τους εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πιθανότατα, η καλύτερη ομάδα στο passing game στο μεγαλύτερο διάστημα της φετινής σεζόν, το άφησε ξανά στην άκρη προκειμένου να μην κινδυνέψει στο build up από την πίεση της ΑΕΚ. Οι μακρινές μεταβιβάσεις έδιναν και έπαιρναν και είναι και ο λόγος, που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είδε την ομάδα του να πάσχει στον επιθετικό τομέα.

Μετά από 130 ματς δεν μπήκε γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:03 - 20.03.2023

Μετά από 130 ματς δεν μπήκε γκολ στη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)

Το ντέρμπι μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού έληξε ισόπαλο και χωρίς σκορ, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από τις 28 Μαΐου 1995, όταν το ΑΕΚ - Ιωνικός είχε μείνει στο 0-0. Ετσι, έπειτα από 130 ματς δεν μπήκε γκολ στην «OPAP Arena» και στο Νίκος Γκούμας πριν αυτό γκρεμιστεί.

 Την ίδια τακτική ακολούθησε πάνω κάτω κι ο Ολυμπιακός, αλλά εκεί υπάρχει υψηλότερη ποιότητα σε ατομικό επίπεδο από τη μέση και μπροστά και οι αντεπιθέσεις ολοκληρώνονταν με πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Παρ΄ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν κινδύνεψε πίσω, παρά σε λίγες περιπτώσεις και θα μπορούσε ακόμα και να “κλέψει” το ματς με την τριπλή ευκαιρία στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου. Εξακολουθεί να είναι η πιο “τακτοποιημένη” ομάδα στον αγωνιστικό χώρο στην Ελλάδα, αλλά αρκεί αυτό για να αναδειχθεί πρωταθλητής; Να μην χάνει δηλαδή; Αμφιβάλλω…

Tags:
var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }