Η ΑΕΚ χωρίς να φταίει, αντί για μπάλα βρέθηκε σε κουβέντα για εκατοστά

Η ΑΕΚ χωρίς να φταίει, αντί για μπάλα βρέθηκε σε κουβέντα για εκατοστά

Κώστας Τσίλης 08:10 - 06.02.2023 / Ανανεώθηκε: 10:55 - 06.02.2023

Η ΑΕΚ δεν έπαιξε ένα ματς χωρίς να φταίει και χωρίς να είναι δική της απόφαση, όλα τα άλλα είναι εκτός λογικής συζήτησης. Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να λύνουμε απορίες. Για όλους τους ποδοσφαιριστές, ακόμα και αν δεν είναι τερματοφύλακες, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν όταν κάτι δεν πάει καλά με πράγματα που βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους. Όμως αν ο Κάρλος Ρόα στα 50φεύγα του δεν πέταξε μπόι, τότε σίγουρα κάποιο λάθος υπήρχε όταν το χέρι του σηκωμένο πέρασε ξαφνικά πάνω από το δοκάρι. Θα έχει να το λέει και στα εγγόνια του. Πάμε παρακάτω.

Το ότι και τα δυο τέρματα δεν είχαν το προβλεπόμενο ύψος δεν το αμφισβητεί ουδείς. Ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο διαιτητής που πήρε την μεζούρα και τα μέτρησε, ούτε καν ο Ατρόμητος. Τώρα για ποιο λόγο έφτασε ένα γήπεδο πρώτης εθνικής να έχει κοντύτερα από το κανονικό τέρματα, υποθέτω θα το βρει ο ιστορικός του μέλλοντος που σίγουρα θα ασχοληθεί με το φαινόμενο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Ας μείνουμε στο ότι άπαντες συμφώνησαν για το προβληματικό του ζητήματος. Εξ ου και ξεκίνησαν να γίνονται, ειδικά στην μια εστία, μια σειρά από έκτακτες τεχνικές εργασίες. Περισσότερο βέβαια θα χρησίμευαν αυτές οι εργασίες, όπως έγιναν, προκειμένου να περάσουν καλώδια και όχι για να ετοιμαστεί το τέρμα. Εκτός αν υπήρχε σκέψη να παιχθεί paintball σε χαρακώματα και όχι ποδόσφαιρο. Αλλά και πάλι δεν είναι αυτό κυρίαρχο ζήτημα.

Όλοι συμφώνησαν στο πρόβλημα

Κρατάμε πως και ο Ατρόμητος παραδεχόταν πως υπήρχε μια μικρή αντικανονικότητα στο ύψος των δοκαριών. Αλλά ήταν μόλις δυο εκατοστά. Αφού μας τα έφερε έτσι η μοίρα, ας μιλήσουμε λοιπόν για εκατοστά. Και για την οικονομία της συζήτησης, ας δεχθούμε και το επιχείρημα πως ήταν μόλις δυο. Θα ήθελα απλώς να αναρωτηθούμε το εξής. Αν το ματς γινόταν και η ΑΕΚ έβαζε γκολ με τον Αραούχο να είναι δυο εκατοστά οφσάιντ και το τέρμα μετρούσε κανονικά, ποια άραγε θα ήταν η αντίδραση του Ατρόμητου; Ή εάν η τύχη ενός ματς κρινόταν στα δυο εκατοστά για το αν πέρασε ή δεν πέρασε η μπάλα την γραμμή.

Στην εποχή του VAR χρειάζεται άραγε να κουβεντιάσουμε πόσα ματς, λιγότερο ή περισσότερο κρίσιμα, έχουν κριθεί σε φάσεις που μέτρησαν και τα δυο ή ακόμα και το ένα εκατοστό; Και υποθέτω αν είχε συμβεί μια τέτοια φάση στο Περιστέρι εις βάρος του Ατρόμητου, δεν πρόκειται ουδείς να έλεγε με τόσο μεγάλη ευκολία, «έλα μωρέ, δυο εκατοστά ήταν». Ας αφήσουμε λοιπόν την ανούσια κουβέντα περί... εκατοστών. Πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που δεν συζητάμε καν για μόλις δυο εκατοστά αλλά για πολύ περισσότερα. Κάτι που προκύπτει από το γεγονός πως το λάθος ύψος παρέμεινε ακόμα και μετά από ημίωρο σκάψιμο παράλληλα με την εστία πιθανολογώ σε βάθος ευρέσεως νερού. 

Η ουσία προφανώς είναι πως δεν μπορούμε καν να συζητάμε αν έπρεπε να γίνει ένα ματς που δεν ήταν κανονικά τα τέρματα. Γιατί μετά θα πάμε στο να κουβεντιάζουμε αν χρειάζεται να υπάρχουν γραμμές ή αν βολεύει να χρησιμοποιούμε μπάλες μπάσκετ για ένα ματς, αν για κάποιο λόγο μας έχουν τελειώσει οι ποδοσφαιρικές. Η ΑΕΚ φυσικά και πήγε στο Περιστέρι για να παίξει μπάλα και να παραμείνει στην κορυφή. Άλλωστε όσο ο διαιτητής μετρούσε τα τέρματα, οι παίκτες μαζί με τον Αλμέιδα έδιναν όρκο νίκης στα αποδυτήρια. Αλλά αυτό αφορούσε ένα κανονικό ποδοσφαιρικό ματς, σ’ ένα κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο. Και αυτό ήταν ευθύνη του γηπεδούχο για να το εξασφαλίσει.

Εξυπακούεται πως επειδή και ο προπονητής και οι παίκτες του Ατρομήτου, να παίξουν μπάλα ήθελαν, είναι κρίμα όλο αυτό που συνέβη. Αλλα δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος απ’ αυτούς που δεν θέλει να παίζει σε κανονικά γήπεδα. Ούτε κανείς τους θα ήταν ευτυχισμένος, αν στερούνταν κάτι λόγω δυο… εκατοστών. Ούτε κανείς θα ήθελε να δει κανένα πόδι του να κολλάει και να μένει στην τάφρο που φτιάχτηκε πάνω στην γραμμή του τέρματος για να «ψηλώσει» το τέρμα.

Η ΑΕΚ μπάλα ήθελε να παίξει, σε κανονικό γήπεδο

Η ΑΕΚ πήγε για να παίξει μπάλα στο Περιστέρι. Δεν έπαιξε. Δεν μπήκε καν στο γήπεδο για να κάνει προθέρμανση. Δεν ευθύνεται η ίδια γι αυτό. Δεν ευθύνεται γι αυτό ούτε η κακοκαιρία Μπάρμπαρα, ούτε κανένα άτακτο ρακούν. Η ευθύνη, δυστυχώς, βαραίνει την γηπεδούχο ομάδα, που όφειλε βάσει κανονισμών να έχει το γήπεδο έτοιμο για ποδοσφαιρικό αγώνα. Και ούτε καν μια εξεζητημένη λεπτομέρεια. Δεν ήταν ληγμένες οι πορτοκαλάδες στα αποδυτήρια. Για τα τέρματα του γηπέδου κουβεντιάζουμε. Με την λογική κάποιων, αν η ΑΕΚ έβρισκε στο γήπεδο μπάλες του τένις αντί του ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να ψάξει ρακέτα για να γίνει κανονικά το ματς. 

Και επειδή όλοι μας απλώνουμε στην ίδια αυλή και ξέρουμε καλά τι γίνεται, είναι δεδομένο πως από αύριο θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος τοξικότητας. Στο επίκεντρο θα είναι η σπέκουλα περί παιχνιδιών κερδισμένων στα χαρτιά και περί πάγιας επ’ αυτού στάσης της ΑΕΚ, ας το βάλουμε και αυτό σε μια σειρά, παρότι πολύ προφανές.

Πριν από τρία χρόνια η ΑΕΚ είχε δικαίωμα να κάνει ένσταση, όταν ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο ΟΑΚΑ και έπαιξε ματς με ιατρικά δελτία που δεν ήταν θεωρημένα. Την ένσταση φυσικά και θα την κέρδιζε και μαζί και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είμαι στο μυαλό του Μελισσανίδη για να πω με σιγουριά γιατί δεν την έκανε. Μπορεί να είχε χίλιους διαφορετικούς λόγους. Ξέρω σίγουρα το αποτέλεσμα.

 Η ΑΕΚ δεν έκανε ένσταση για να κερδίσει ένα ματς το οποίο το έπαιξε και έμεινε στην λευκή ισοπαλία. Τώρα η ΑΕΚ δεν έπαιξε κανένα ματς. Δεν μπήκε καν στο γήπεδο. Και δεν έγινε, διότι δεν υπήρχαν κανονικά τέρματα για να παίξει. Κάτι που δεν το έκρινε ο Μελισσανίδης ή ο Αλμέιδα ή ο Αραούχο, αλλά ο διαιτητής. Υποθέτω πως η διαφορά είναι πολύ πιο ευκρινής, από τα… δυο εκατοστά.

Και για να τελειώνουμε. Η ΑΕΚ είχε δυο επιλογές στο Περιστέρι. Ή να πει "καλά τα λέτε, δεν είναι και τίποτα μερικά εκατοστά και το πολύ, πολύ θα πούμε στον Αθανασιάδη να σκύβει λίγο κάτω από τα δοκάρια" ή να μεταφέρει στον διαιτητή του αγώνα αυτό που έβλεπαν όλοι οι παίκτες της αποστολής συν το τεχνικό τιμ. Επέλεξε το δεύτερο. Όπως και το επέλεξε ο Μουρίνιο όταν του είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ως προπονητής της Τότεναμ. Όπως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, θα επέλεγαν όλες οι ομάδες ανά τον πλανήτη. Διότι, εκτός των άλλων, δεν άπτεται κανενός ζητήματος ηθικής.  Άπτεται βασικών κανονισμών, για την εφαρμογή των οποίων όπως και για την τύχη όσων δεν τους εφαρμόζουν, είναι αρμόδιος ο διαιτητής και τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Όχι η ΑΕΚ. 

var disqus_config = function () { this.callbacks.onNewComment = [function(comment) { trackCommentGA4(comment); }]; }; (function() { var d = document, s = d.createElement('script'); s.src = 'https://www-sportal-gr.disqus.com/embed.js'; s.setAttribute('data-timestamp', +new Date()); (d.head || d.body).appendChild(s); })(); function trackCommentGA4(comment) { window.dataLayer = window.dataLayer || []; window.dataLayer.push({ event: 'submit_comment', form_state: 'success', method: 'cms' }); }