Οι παρενέργειες της μελατονίνης - Τι είναι το χάπι που πήρε ο Τσιτσιπάς και του κόστισε το ματς με τον Αλκάραθ

Στέφανος Τσιτσιπάς

i

Στέφανος Τσιτσιπάς/ ©Intime

Οι παρενέργειες της μελατονίνης - Τι είναι το χάπι που πήρε ο Τσιτσιπάς και του κόστισε το ματς με τον Αλκάραθ

Sportal newsroom 15:43 - 07.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:51 - 07.06.2023

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα από τον Αλκαράθ στα προημιτελικά του Roland Garros και μετά την ήττα του μίλησε για ένα χάπι μελατονίνης, το οποίο παίρνει κάθε φορά πριν έναν αγώνα. Τι παρενέργειες μπορεί όμως να έχει αυτό το χάπι;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γνώρισε την ήττα χθες (6/6) από τον Κάρλος Αλκαράθ και έμεινε εκτός τετράδας του Roland Garros. Μετά τον αγώνα ο Έλληνας τενίστας στις δηλώσεις του, ανέφερε ένα χάπι μελατονίνης το οποίος παίρνει κάθε φορά πριν έναν αγώνα, για να κοιμηθεί λίγο. 

«Έπαιξε καλά. Δεν ήταν εξαιρετικό τένις, αλλά έπαιξε καλά. Ενα πράγμα που θα προσπαθήσω να αποφύγω στο μέλλον, είναι να παίρνω χάπια μελατονίνης και να κοιμάμαι λίγο πριν από έναν αγώνα, γιατί δεν μου πήγε καλά. Ο προγραμματισμός ήταν λίγο δύσκολος εδώ και μερικές ημέρες. Και ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, είναι απαραίτητος.

Η αποκατάσταση είναι το πιο σημαντικό πράγμα όταν αγωνίζεσαι και παίζεις σε Grand Slam. Έκανα το λάθος μία φορά, πριν παίξω εναντίον του Νόβακ (σ.σ. Τζόκοβιτς) στο Μπερσί. Είχα το ίδιο αποτέλεσμα με σήμερα στα πρώτα δύο σετ. Η μελατονίνη έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ωστόσο, δεν θέλω να αφαιρέσω τίποτα από τον Κάρλος. Είναι ένα παιδί που παίζει πολύ καλά, και δεν πρόκειται να το συζητήσουμε! Σε κάθε περίπτωση, με ενοχλεί που αυτό (σ.σ. η μελατονίνη) έχει τέτοια επίδραση σ’ εμένα. Συνεχίζουμε, προχωράμε!», ήταν ακριβώς τα λόγια του. Τι παρενέργειες όμως μπορεί να προκαλέσει αυτό το χάπι; 

Τι είναι η μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου. Η παραγωγή και η απελευθέρωση της μελατονίνης στον εγκέφαλο έχει σχέση με την ώρα της ημέρας, καθώς αυξάνεται το βράδυ όταν υπάρχει σκοτάδι κα μειώνεται την ημέρα. 

Ενώ μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως αυτή την ουσία, όταν έχουν διαταραχές ύπνου, όπως η αϋπνία και το τζετ λαγκ. Αντίθετα με άλλα φάρμακα που αφορούν τον ύπνο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαρτηθεί κανείς από τη μελατονίνη, να υπάρχει μειωμένη απόκριση μετά από συνεχόμενη χρήση ή να εμφανιστούν παρενέργειες. 

Μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η ουσία χρησιμοποιείται σε καταστάσεις όπως: 

Διαταραχή καθυστερημένης ώρας ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση το μοτίβο του ύπνου είναι καθυστερημένο κατά δύο ή περισσότερες ώρες, με αποτέλεσμα να πηγαίνει κανείς για ύπνο πιο αργά και να ξυπνάει πιο αργά. Πάντως με τη μελατονίνη μειώνει την ώρα που χρειάζεται κάποιος να αποκοιμηθεί και ισχύει σε νέους ενήλικες και παιδιά. Αλλά για να γίνει χρήση πρέπει πρώτα να δοθεί το «οκ» από τους γιατρούς. 

Αϋπνία. Η ουσία αυτή προάγει πιθανώς την ανακούφιση από την αδυναμία για να αποκοιμηθεί κάποιος και να παραμείνει κοιμισμένος, αλλά και να βλέπει τη συνολική διάρκεια ύπνου να βελτιώνεται, την ποιότητά του και τον χρόνου που χρειάζεται να αποκοιμηθεί. 

Οι παρενέργειες της μελατονίνης 

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της ουσίας αυτής είναι η υπνηλία και ο πονοκέφαλος. Αλλά η εμπειρία των αληθοφανών έντονων ονείρων και εφιαλτών επίσης είναι μία από τις παρενέργειες της μελατονίνης. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρχει αλληλοεπίδραση όταν ένας άνθρωπος κάνει χρήση αντικαταθλιπτικών, αντιπηκτικών, αντισυλληπτικών, αλλά και χάπια αρτηριακής πίεσης.