Οι Νάγκετς απέκτησαν τον Βαλαντσιούνας και το έκαναν με τρόπο που τους κρατά κάτω από το salary cap, διατηρώντας παράλληλα ευελιξία για τις επόμενες κινήσεις.
Ενώ ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα σε... αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τις εξελίξεις με τον Γιόνας Βαλαντσιούνας και τους Ντένβερ Νάγκετς, στην Αμερική αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίον οι Σβόλοι απέκτησαν τον Λιθουανό σέντερ. Και, προς τιμήν τους, ο τρόπος αυτός ήταν αρκετά έξυπνος, προκειμένου να ευνοηθούν από αυτό το deal.
Όπως ανέφερε ο Μπόμπι Μαρκς του ESPN για το Sports Business Classroom, οι Ντένβερ Νάγκετς χρησιμοποίησαν μέρος της εξαίρεσης ανταλλαγμένου παίκτη (TPE) που δημιούργησαν μέσω της ανταλλαγής των Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ και Κάμερον Τζόνσον, για να αποκτήσουν τον Γιόνας Βαλαντσιούνας από τους Σακραμέντο Κινγκς, ο οποίος έχει συμβόλαιο 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
)
20:30 - 18.07.2025
Mundo Deportivo: «Στο στόχαστρο του Παναθηναϊκού ο Ντάνστον»
Σύμφωνα με την ισπανική «Mundo Deportivo», η περίπτωση του πολύπειρου και θηριώδη σέντερ, Μπράιαντ Ντάνστον, εξετάζεται από τον Παναθηναϊκό.
Δομώντας τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο, το Ντένβερ δημιούργησε επίσης μια νέα εξαίρεση TPE (Traded Player Exception) αξίας 5,4 εκατομμυρίων, που αντιστοιχεί στον μισθό του Ντάριο Σάριτς, ο οποίος αποχώρησε.
Το ενδιαφέρον είναι πως οι Νάγκετς είχαν την επιλογή να δομήσουν διαφορετικά την ανταλλαγή. Αντί να χρησιμοποιήσουν την TPE από τον Πόρτερ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον εξερχόμενο μισθό του Σάριτς για να «ισοφαρίσουν» τον ερχόμενο μισθό του Βαλαντσιούνας. Αυτό θα ήταν νόμιμο με βάση τους κανόνες των ανταλλαγών στο NBA.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση θα είχε οικονομικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιούσε ένα «πλαφόν» (hard cap) στο πρώτο επίπεδο πολυτελείας (first apron), περιορίζοντας την ευελιξία του ρόστερ για την υπόλοιπη σεζόν.
Για να αποφύγουν αυτόν τον περιορισμό, οι Νάγκετς επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την TPE που δημιουργήθηκε από την ανταλλαγή Πόρτερ/Τζόνσον. Επειδή αυτή η εξαίρεση δημιουργήθηκε μετά το τέλος της κανονικής περιόδου, η χρήση της δεν επιφέρει hard cap. Αυτή η στρατηγική κίνηση επιτρέπει στους Νάγκετς να διατηρήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο μισθολόγιο τους για τη συνέχεια.
Πιο απλά...
Οι Νάγκετς απέκτησαν τον Βαλαντσιούνας από τους Κινγκς, αλλά το έκαναν με «έξυπνο» λογιστικό τρόπο. Είχαν δύο επιλογές:
Να τον αποκτήσουν «αντιγράφοντας» τον μισθό του Σάριτς (που έφευγε).
Ή να τον αποκτήσουν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό «πάσο» ανταλλαγής (TPE) που είχαν από προηγούμενη μεταγραφή (Πόρτερ – Τζόνσον).
)
17:45 - 18.07.2025
Η υπόθεση «Βαλαντσιούνας» και ο Παναθηναϊκός που είναι πάντα alert
Μπορεί τα πράγματα με την περίπτωση του Βαλαντσιούνας μην πηγαίνουν κατ' ευχήν, όμως ο Παναθηναϊκός έχει πάντα τα μάτια του στην αγορά.
Διάλεξαν τη 2η επιλογή γιατί έτσι απέφυγαν ένα οικονομικό «πλαφόν», που θα τους δυσκόλευε στις μελλοντικές κινήσεις μέσα στη σεζόν.
Με αυτήν τη μέθοδο, όχι μόνο πήραν τον Βαλαντσιούνας, αλλά δημιούργησαν και νέο πάσο 5,4 εκατ. για μελλοντική μεταγραφή.
Δηλαδή, με έναν έξυπνο χειρισμό, πήραν τον παίκτη που ήθελαν, κράτησαν ελευθερία για τη συνέχεια και εξασφάλισαν και εργαλείο για το μέλλον.