Συγκλονίζει ο Μπαρτζώκας για τον πατέρα του: «Τον είχα δει 1-2 φορές στη φυλακή και αναρωτιόμουν γιατί είμαι χωρίς τον πατέρα μου»

Συγκλονίζει ο Μπαρτζώκας για τον πατέρα του: «Τον είχα δει 1-2 φορές στη φυλακή και αναρωτιόμουν γιατί είμαι χωρίς τον πατέρα μου»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 16:36 - 03.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:00 - 04.04.2023

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε για τον πατέρα του και το Sportal σας θυμίζει ποιος ήταν ο Ανδρέας, ο αείμνηστος αγωνιστής της Αριστεράς.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, στο πλαίσιο της μεγάλης συνέντευξης που παραχώρησε στο ισπανικό DAZN, μίλησε, μεταξύ άλλων και για τον πατέρα του, ο οποίος ήταν ενεργό μέλος της Αριστεράς και ο οποίος είχε εκδιωχθεί από την δεξιά και τους Γερμανούς, ενώ πέρασε και από την φυλακή.

«Είμαι πολύ περήφανος για τον πατέρα μου, για το ότι πάλεψε για την ανθρωπότητα και τα πιστεύω του, για τον σοσιαλισμό. Από την άλλη, για μένα και την αδελφή μου ήταν απόντας μέχρι τα 10 μας χρόνια. Τον είχαμε δει 1-2 φορές στην φυλακή και αναρωτιόμασταν γιατί είμαστε χωρίς τον πατέρα μας, ήταν πολύ δύσκολο για την μητέρα μας. Βέβαια αργότερα, όταν καταλάβαινα τι γινόταν και υπήρξε η δικτατορία στην Ελλάδα, ο πατέρας μου βοήθησε μαζί με κάποιους άλλους ώστε να επανέλθει η δημοκρατία, οπότε κατάλαβα πολύ καλά γιατί υπερασπιζόταν τις ιδέες του και αυτό ήταν πολύ κομβικό στον τρόπο που μεγάλωσα και διαμόρφωσα τον χαρακτήρα μου», ήταν τα λόγια του για τον πατέρα του.

Ποιος ήταν όμως ο Ανδρέας Μπαρτζώκας;

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας ήταν μια εμβληματικότατη μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα. Ποτέ δεν έκανε πίσω για τις ιδέες του, πράγμα που το πλήρωσε με εξορίες και φυλακίσεις. Από την εποχή της κατοχής των Γερμανών, μέχρι και τη Χούντα των ταγματαρχών, οι «περιπέτειες» του πατέρα του κόουτς του Ολυμπιακού ήταν πολλές.

Η πιο απίστευτη ιστορία πάντως είχε να κάνει με την απόδραση από τις φυλακές των Βούρλων το 1955, όπου εκείνος και 26 ακόμα σύντροφοι του έσκαψαν ένα τούνελ και βγήκαν σε ένα εργοστάσιο απέναντι. Βέβαια η ιστορία δεν είναι ρόδινη. Από τους 27 συνολικά κομμουνιστές δραπέτες, τελικά μόνο οι έντεκα κατάφεραν να διαφύγουν οριστικά. Δεκαπέντε συνελήφθησαν και ένας δολοφονήθηκε στα σύνορα. Ο Μπαρτζώκας συνελήφθη και εκείνος.

Μέχρι βέβαια να φτάσει στα Βούρλα, μαζί με 100 συντρόφους του είχε περάσει από πολλές φυλακές, προκειμένου να «συνετιστεί» και να γίνει «γνήσιος Έλλην» και ουχί ΕΑΜοβούλγαρος και συμμορίτης. Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει δήλωση και το καθεστώς τον θεωρούσε «επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και αμετανόητο κομμουνιστή». Το Ελληνικό κράτος τον είχε φυλακίσει με την κατηγορία «για παράβαση του αναγκαστικού νόμου 375 περί κατασκοπίας», χωρίς όμως στοιχεία, όπως προέκυψε αργότερα στις διάφορες δίκες.

Στις φυλακές της Δραπετσώνας, ο Ανδρέας Μπαρτζώκας τοποθετήθηκε στο κελί 13, μαζί με άλλους νεαρούς συντρόφους του. Εκεί γεννήθηκε και η ιδέα της απόδρασης. Με ένα κοπίδι αρχικά οι κρατούμενοι άρχισαν να σκάβουν ένα τούνελ που ξεκινούσε ακριβώς κάτω από το κρεβάτι του Ανδρέα Μπαρτζώκα, προχωρούσε για τουλάχιστον 20 μέτρα και έφτανε στις τουαλέτες του διπλανού κτιρίου και στο εργοστάσιο της Ντεστρέ.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου του 1955 στη μια το μεσημέρι, οι πολιτικοί κρατούμενοι, ένας ένας έμπαιναν στο τούνελ και έβγαιναν από την άλλη πλευρά, στο εργοστάσιο. Ήταν 27 άνθρωποι.

Ο Ανδρέας Μπαρτζώκας είχε αφηγηθεί με λεπτομέρειες την απίστευτη απόδραση του στην εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα», πριν από μερικά χρόνια, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Αρχίσαμε, εάν θυμάμαι καλά, στις 17 Μαρτίου το ’55 και κράτησε αυτή η δουλειά τέσσερις μήνες, εάν αφαιρέσουμε 15 μέρες, που το είχαμε διακόψει, διότι μας είχαν πάρει χαμπάρι. Ήταν προβληματικό αυτό το πράγμα εκεί μέσα. Δεν υπήρχε αέρας. Είχε φτιάξει μια ξύλινη βεντάλια ο Χατζηπέτρος, αλλά κι αυτή μας έπιανε χώρο. Ακόμη δουλεύαμε με λαμπάκια. Οι κρατούμενοι έφτιαχναν κάτι χειροτεχνήματα και δικαιολογούμασταν να μας φέρουν στο επισκεπτήριο στήλες φακού και λαμπάκια, δήθεν τα χρειαζόμαστε για τα χειροτεχνήματα. Είχαμε μπάσει μέσα γύρω στις 600 στήλες, γιατί δουλεύαμε μέσα με την τετράγωνη πλάκα μπαταρία, μ’ ένα γλομπάκι επάνω.

Πήγαμε κάτω 2.5 μέτρα βάθος και πήραμε την οριζόντια για να βγούμε στα αποδυτήρια ενός εργοστασίου που ήταν απέναντι. Και αυτό το καταφέραμε με ένα σχεδιάγραμμα που φτιάξαμε. Υπολογίσαμε ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Την οδό Δογάνης την είχαμε μετρήσει. Στείλαμε συγγενείς μας, εγώ τον αδερφό μου, ο Θόδωρος ο Βασιλόπουλος την αρραβωνιαστικιά του και την μέτρησαν. Ήταν περίπου 10 μέτρα. Από το σημείο απέναντι μέχρι εκεί που υποψιαζόμασταν ότι ήταν τα αποδυτήρια των εργαζομένων ήταν άλλα 10 μέτρα. Άρα η υποτείνουσα έβγαινε στα 18 μέτρα. Πραγματικά τόσο έβγαινε αν εξαιρέσουμε μια μικρή παράκαμψη όταν φτάσαμε στα θεμέλια»

Όπως καταλαβαίνετε, ο Ανδρέας Μπαρτζώκας δεν ήταν ένας απλός πατέρας. Ο γιός του, Γιώργος, τον είδε να φυλακίζεται και να λοιδορείται για τα πιστεύω του, όμως έμεινε πάντα πιστός σε αυτά. Λογικό λοιπόν να είναι υπερήφανος για τον πατέρα του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2015. Πρόλαβε όμως να δει τον γιο του στην κορυφή της Ευρώπης το 2013 με τον Ολυμπιακό...