Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ Άρης, όπου βγήκαν ειδήσεις για όλα.
Εφ’ όλης της ύλης μίλησαν ο πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης Χάρης Παπαγεωργίου, ο αντιπρόεδρος Λευτέρης Αρβανίτης και το μέλος της διοίκησης Αχιλλέας Ρουσιαμάνης.
Στην αίθουσα «Ηλίας Ζυγούρης» του Αλεξανδρείου Μελάθρου έλαβε χώρα η συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ Άρης για την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώνεται.
Η διοίκηση της ΚΑΕ έκανε τον αγωνιστικό και τον οικονομικό απολογισμό, ενώ μίλησε και για την «επόμενη μέρα» της ομάδας.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Χάρης Παπαγεωργίου:
«Θα ήθελα να κάνω μία γενική τοποθέτηση και να πω ότι είναι κοινή αποδοχή πως η φετινή χρονιά δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Στη διάρκεια της χρονιάς προσπαθήσαμε να κάνουμε μερικές διορθωτικές κινήσεις σαν διοίκηση αλλά τα πράγματα πήγαν όπως ξεκίνησαν, αυτά συμβαίνουν όμως στον αθλητισμό, εμείς ως διοίκηση έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που στήριξε αυτή τη προσπάθεια και φέτος σε μία χρονιά δύσκολη, τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας».
Στη συνέχεια μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ και πρόεδρος του Α.Σ. ΑΡΗΣ, Λευτέρης Αρβανίτης:
«Είναι μία χρονιά η οποία κρίνεται 100% αποτυχημένη. Εμείς ως διοίκηση είμαστε το ίδιο και ίσως περισσότερο στενοχωρημένοι από την κατάληξη της χρονιάς αυτής. Θεωρούμε ότι έγιναν πολλές κινήσεις για να διορθωθεί η χρονιά στη διάρκεια της σεζόν αλλά δεν απέδωσαν, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι ομάδες φτιάχνονται και ετοιμάζονται το καλοκαίρι για να μπουν στο γήπεδο και να παίξουν όλη τη χρονιά καλά. Οι αιτίες και τα λάθη είναι πολλά αλλά αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται ανάλυση το θέμα για εμάς είναι να μάθουμε μέσα από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε.
Πιστεύω το μεγαλύτερο λάθος που κάναμε αρχικά ήταν η φιλοσοφία μας αλλάξαμε τον τρόπο σκέψης στη συγκρότηση της ομάδας. Κακή χημεία στο παρκέ, κακή χημεία στα αποδυτήρια, σίγουρα ατυχίες και τραυματισμοί οδήγησαν σε αυτό το αγωνιστικό αποτέλεσμα που για εμάς είναι απαράδεκτο, αλλά το μεγαλύτερο λάθος από όλα είναι ότι χάσαμε την αγωνιστική ταυτότητα που με κόπο είχαμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, την αγωνιστικότητα, το πάθος όλη αυτήν τη δύναμη που είχε η ομάδα όταν έπαιζε. Φέτος βγήκε ακριβώς το αντίθετο και για εμάς ήταν απαράδεκτο, ντροπιαστικό και πάρα πολύ άσχημο η ομάδα να παρουσιάζει αυτή την εικόνα, απολογούμαστε γι’ αυτό και ελπίζουμε την επόμενη χρονιά θα διορθωθούν αυτά.
Πήγαμε πολύ καλά όμως στο οικονομικό κομμάτι αν και σε αυτά θα σας μιλήσει ο Αχιλλέας. Σημαντικό είναι να μην λαϊκίζουμε και να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Τέλος, να ευχαριστήσω κι εγώ τον κόσμο για τη στήριξη, δεχόμαστε την κριτική από τους φίλους της ομάδας αλλά όχι τον μηδενισμό, τις ύβρεις που εμφανίζονται».
Το μέλος της διοίκησης, Αχιλλέας Ρουσιαμάνης, είπε από την πλευρά του:
«Εγώ εδώ είμαι να μιλήσω για το οικονομικό κομμάτι και ας μας χρεώνουν εμάς το αγωνιστικό και τις επιλογές παικτών… Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Εμένα μία μέρα ο Λευτέρης με φώναξε από την κερκίδα και μου είπε «Αχιλλέα έλα κάτω γιατί τη Δευτέρα εμείς δεν παίζουμε πουθενά». Όσον αφορά τη χρονιά, δεν πήγε αγωνιστικά καθόλου καλά αυτό εννοείται σημαίνει ότι δεν πήγε καλά και στο εμπορικό κομμάτι. Πολλοί νομίζουν ότι η ομάδα δεν πάει καλά και είμαστε χαρούμενοι, πρώτα είμαστε Αρειανοί, περισσότερο από κάτι άλλους.
Τα χρόνια που είμαστε στην ομάδα πληρώθηκαν παλιά χρέη σε παίκτες 1.444.000 ευρώ, εξοφλημένα. Δόθηκαν 1.222.000, επειδή κάποιοι δέχτηκαν περικοπές. Σε τρίτους δόθηκαν 545.000, από σύνολο οφειλών 600.000 ευρώ. Τα νούμερα αυτά είναι πλήρως εξοφλημένα, με αποδείξεις. Υπόλοιπα προς τρίτους, ρυθμισμένα ή κάποια μικρά μη ρυθμισμένα , 45.000 ευρώ, ρυθμισμένα και αυτά πληρώθηκαν. Για Εφορία και ΙΚΑ δόθηκαν 931.000 ευρώ σύνολο πληρωμών, η δική μας χρήση είναι 300.000 ευρώ, τα υπόλοιπα είναι ρυθμίσεις από το 2009. Φτάνουμε στα 3 εκατομμύρια ευρώ πληρωμές, αυτό το λένε διαχείριση ορισμένοι. Μιλάμε για εξοφλημένα ποσά, στα οποία δεν υπάρχει απαίτηση από την ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea.
Κάθε χρόνο, χωρίς τα χρέη, σημαίνει πως θα μπορούσαμε να κάνουμε ομάδα με υψηλότερο μπάτζετ. Πως πληρώθηκαν όλα αυτά; Από χορηγικό, από ανθρώπους που βοήθησαν, από τα διαρκείας, τα οποία είναι συνυφασμένα με την πορεία της ομάδας και από ανθρώπους που κατά καιρούς έρχονται και συνεισφέρουν. Κάποιους τους ξέρετε, κάποιους όχι, κάποιοι θέλουν να φαίνονται, κάποιοι όχι. Τα τελευταία τρία χρόνια πήραμε 250.000 ευρώ από ανθρώπους από την Αθήνα και από ομάδα επιχειρηματιών, από τη Θεσσαλονίκη, 45.000 ευρώ. Για παράδειγμα, υπάρχει γιατρός που πληρώνει κάθε χρόνο την προετοιμασία στο Καρπενήσι.
Στενοχωρηθήκαμε όλοι για τη φετινή χρονιά. Ο Γιάννης Καστρίτης έκανε τις αγωνιστικές επιλογές φέτος, το ίδιο έκανε και πέρυσι. Φέτος δεν του βγήκαν. Αν έπρεπε να παρέμβουμε ή όχι νωρίτερα, είναι μια άλλη ιστορία, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το συζητήσουμε. Σήμερα έχουμε 198.000 ευρώ να πληρώσουμε στην Εφορία, αν δεν πληρώσουμε σήμερα, χάνουμε τις ρυθμίσεις. Έχουμε και το κλείσιμο της φετινής σεζόν. Ποτέ ο ΑΡΗΣ, ίσως αν πάμε πολύ πίσω στον χρόνο, δεν είχε μηδέν χρέος προς τρίτους. Για κάποιους, ίσως να ήταν προτιμότερο να είχαμε χρέος 500.000 ευρώ και να ήμασταν τρίτοι.
Ρωτάνε πολλοί αν ψάχνουμε για επενδυτή. Ο επενδυτής έρχεται όταν υπάρχει υγεία και ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει. Φέτος πληρώσαμε 500.000 από τα παλιά χρέη. Τώρα ξέρουν τι υπάρχει στον ΑΡΗ. Υπογράφω ό,τι θέλουν να έρθουν όποιοι θέλουν να διοικήσουν. Σε ότι αφορά αυτά που λένε για εμάς, ότι θέλουμε να μείνουμε. Κουραστήκαμε. Είμαστε σε χειρότερο σημείο γιατί δεν μπορέσαμε να χαρούμε την οικονομική επιτυχία λόγω του αγωνιστικού. Φεύγουμε και δε θέλουμε τίποτε. Προσωπικά ούτε μετοχοποιώ, ούτε τίποτα. Η ομάδα δείχνει ότι μπορεί, μακάρι να έρθει κάποιος, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να διοικήσει, όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα».
Στη συνέχεια, οι ιθύνοντες της ΚΑΕ ΑΡΗΣ Midea απάντησαν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ. Αναλυτικά:
Για την ανάγκη ύπαρξης ενός τεχνικού διευθυντή:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Εμείς ως διοίκηση ποτέ δεν παρεμβαίνουμε στο έργο των προπονητών και δεν είναι ένας αλλά είναι τρεις ή τέσσερις. Συζητούν μεταξύ τους και αποφασίζουν οι ίδιοι. Στηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις τους γιατί αυτοί είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν. Εμείς γνωρίζουμε κάποια πράγματα αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαστε επαγγελματίες του χώρου. Όσον αφορά στο θέμα του τεχνικού διευθυντή, έχουμε βάλει τον Νίκο Τζώρα. Η διοίκηση είχε ψαχτεί για να δει αν υπάρχει αυτή η λύση. Δε βρήκαμε το κατάλληλο πρόσωπο και δεν έγινε η ανάλογη κίνηση».
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Μπερδεύουμε το τι σημαίνει τεχνικός διευθυντής και ποιος είναι ο ρόλος του στην ομάδα. Ο τεχνικός διευθυντής δε διαλέγει τους παίκτες μαζί με τον προπονητή. Εκτός αν εννοείτε κάποιον τεχνικό διευθυντή ο οποίος θα μπορεί να φιλτράρει τις επιλογές του προπονητή, εγώ δεν ξέρω κάποιον. Δεν είναι ούτε ο κ. Χήνας που έχω μιλήσει μαζί του, ούτε κάποιος άλλος. Ο ΑΡΗΣ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα, εκτός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που πληρώνει μία εταιρεία 15.000 ευρώ τον χρόνο, η οποία φέρνει παίκτες στον προπονητικό τιμ αφού έχει κάνει όλη τη γύρω γύρω δουλειά. Είναι 40 άνθρωποι οι οποίοι περνάνε κάποια στοιχεία.
Αν υπάρχει κάποιος που θα κατευθύνει ή θα συμβουλεύει τον κάθε προπονητή, να μου το πείτε. Νομίζω πως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η επιλογή του προπονητή είναι με βάση το πως προπονεί το πως διαλέγει και το πως συμπεριφέρεται. Το πακέτο είναι αυτό. Ο Τζώρας, ο Ταπούτος και ο Γκαντώνας είναι οι τρεις άνθρωποι οι οποίοι έχουν να κάνουν με το διαχειριστικό, με τον σύνδεσμο μεταξύ ομάδας και διοίκησης. Άρα το αν θα μπορούσε ο ΑΡΗΣ να έχει έναν δικό του βοηθό που να επενδύσει πάνω του και να μείνει στην ομάδα, είναι κάτι που θα ήθελα να υπάρχει»,
Για τον αν έγινε έλεγχος στον προπονητή με αφορμή τους τραυματισμούς κάποιων παικτών το καλοκαίρι:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Καταρχάς δεν ήταν τρείς οι τραυματίες. Ο Λαζέφσκι βρέθηκε τραυματίας στον έλεγχο, ενημερώθηκε ο μάνατζερ του, κόπηκε και είπαμε ότι αν θα βρούμε παίκτη θα τον πάρουμε. Η ομάδα έψαξε, είδαμε πότε θα γυρίσει ο παίκτης. Μέχρι τότε ο προπονητής δε βρήκε τον αντικαταστάτη του και τον κρατήσαμε αφαιρώντας τους δύο μήνες αυτούς. Σχετικά με τον Χοτζ που δεν απέδωσε αυτά που έπρεπε να αποδώσει, είχε ένα χτύπημα στον αστράγαλο στον Καρπενήσι. Επέστρεψε σε ένα μήνα. Ποιος προπονητής θέλει να έχει τραυματίες παίκτες που δεν μπορούν να παίξουν; Εννοείται ότι η διοίκηση τα έκανε όλα όπως έπρεπε. Το ότι δε βγήκε ο παίκτης είναι άλλο ζήτημα. Ο Γούντμπερι ήταν ο πρώτος που δέχτηκε πρόταση από μας. Συγκυριακά, όταν έφυγε ο Μάιλς από το Καρπενήσι μας ξαναπροτάθηκε ο Γούντμπερι και ήρθε με 40 χιλιάδες λιγότερα. Δεν τον πήραμε γιατί ήταν τραυματίας και φτηνός, ήταν η πρώτη επιλογή του προπονητή πριν τραυματιστεί και διάλεξε άλλη ομάδα λόγω μεγαλύτερου συμβολαίου».
Σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ και την πιθανότητα ένταξης του Αλεξανδρείου σε αυτήν:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Για να αποφασιστεί αυτή η ανάπλαση χρειάζεται ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο ψηφίστηκε το 2018. Χρειάστηκε δύο χρόνια για να γίνει. Το Αλεξάνδρειο δεν ήταν και δεν είναι ακόμη ιδιοκτησία του ΑΡΗ. Χρειαζόταν μία παρέμβαση από το Υπουργείο Αθλητισμού για να συμπεριληφθεί και αυτό μέσα στην ανάπλαση και δεν έγινε. Εκείνη την εποχή αν έκανε κάποια κίνηση ο ΑΡΗΣ θα ήταν να πιέσει τον υπουργό. Έχουμε μία δεδομένη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Στην πόλη υπάρχουν δύο απόψεις, η μία είναι η ανάπλαση και η άλλη ένα οικολογικό πάρκο. Από τη στιγμή που αποφασιστεί ότι θα προχωρήσει η ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει κάτι. Το προεδρικό διάταγμα είναι δεδομένο, δεν αλλάζει. Για να αλλάξει θα χρειαστούν πάλι 2-3 χρόνια μελέτες. Δε νομίζω ότι το Παλέ μπορεί να ενταχθεί στην ανάπλαση».
Για το αν είναι μονόδρομος ο επενδυτής να έρθει μέσω γηπέδου:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Γίνονται κινήσεις από τον ΑΡΗ. Νομίζω ότι το πάμε πάρα πολύ καλά σχετικά με το τι θέλουμε. Εμείς βλέπουμε αυτά για την Αθήνα, δε θα πω ονόματα ομάδων αλλά εκεί γίνεται μία διαδικασία παραχώρησης ενός γηπέδου, χτισμένο το 1985 και διεκδικεί η ομάδα αυτή την ανακαίνισή του. Ο κόσμος από το πάθος του επιμένει να πάρουμε ένα γήπεδο 60 ετών το οποίο ανακαινίστηκε το 2004. Εμείς διεκδικούμε ό,τι είναι καλύτερο για τον ΑΡΗ. Ένα γήπεδο που χρειάζεται 5-6 εκατομμύρια για ανακαίνιση δεν πρέπει να δεν μπορούμε να το πάρουμε. Θα το πάρουμε όταν γίνουν αυτά που ζητάμε».
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Είναι η πρώτη φορά που καθίσαμε σαν ΑΡΗΣ με τον Υπουργό και είδαμε τα προβλήματα του Παλέ. Σε εμάς προτάθηκε το Αλεξάνδρειο ολόκληρο, αυτό που ήθελαν όλοι στον ΑΡΗ. Είδαμε τα δεδομένα. Ο ΑΡΗΣ είχε μια παλιότερη σύμβαση, του Λάσκαρη, η οποία έφτανε τις 150.000 ευρώ. Όταν δεν το πήρε εξ ολοκήρου το γήπεδο, ξαφνικά η χρονοώρα του ΑΡΗ έφτασε τα 500 ευρώ την ώρα. Ο Υπουργός αναγνώρισε αυτήν την αδικία προς τον ΑΡΗ, απλώς χρέη που είχαν θεωρηθεί δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω. Υπήρξε συμφωνία διακανονισμού της οφειλής και η ΚΑΕ θα πληρώνει περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο. Εγώ παρουσίασα την πρόταση του Υπουργείου στον Λευτέρη Αρβανίτη, αλλά το Παλέ έχει περίπου 350.000 ευρώ λειτουργικά έξοδα, ενώ ο ΑΡΗΣ δεν έχει χώρους να εκμεταλλευτεί, αίθουσα προς αίθουσα. Πήγαμε στο Υπουργείο και είπαμε ότι είναι αδικία για τον ΑΡΗ και ότι θα βγάζαμε τα έξοδα μέσω της εκμετάλλευσης των χώρων.
Ζητήσαμε δύο πράγματα αφού το γήπεδο είναι του 1966 . Αρχικά αν γίνει το οτιδήποτε να μην ισχύει κάτι και θέλαμε μια ρήτρα για να προστατέψουμε τα συμφέροντα του ΑΡΗ, να μη μείνει χωρίς γήπεδο. Συζητήσαμε και για το ενδεχόμενο της ανάπλασης. Ο ΑΡΗΣ θα πλήρωνε 400.000 ευρώ τον χρόνο για ένα γήπεδο το οποίο χρειάζεται ανακαίνιση. Τις ανησυχίες αυτές τις κατάλαβαν πάρα πολύ καλά στο Υπουργείο και κατάλαβαν ότι δημόσιο ακίνητο σαν το Παλέ η πόλη δεν έχει άλλο. Αν το έδιναν Στον ΑΡΗ, αυτοί δε θα μπορούν να κάνουν καμία διοργάνωση και θα έπρεπε να νοικιάσουν. Δεύτερον, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ανακαίνιση. Ξαφνικά ήταν ένα γήπεδο με ιδιαίτερα προβλήματα. Η Πολιτεία θέλει να το ξεφορτωθεί και να το δώσει στον ΑΡΗ, όπως είναι, αλλά χωρίς να εγγυηθεί για οτιδήποτε. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση γιατί πρέπει ο ΑΡΗΣ, όπως όλοι οι άλλοι, να έχει δικό του γήπεδο. Μόνο ο ΑΡΗΣ δεν έχει γήπεδο αυτή τη στιγμή. Αν θεωρείται βιώσιμη την λύση να πάρει το Παλέ και σε 30 χρόνια ο ΑΡΗΣ να παίζει στο 80 χρονών γήπεδο, ας το πάρει».
Σχετικά με την συμμετοχή του ΑΡΗ στο EuroCup της επόμενης σεζόν:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Την πρώτη χρονιά που πήγαμε στο EuroCup μετά από πέντε χρόνια, πάλι δεν ήμασταν σε θέση να πάμε στο BCL. Πήγαμε στο EuroCup από επιλογή γιατί θέλαμε να είμαστε στο περιβάλλον της Euroleague. Γνωρίζουμε τις κινήσεις που γίνονται. Προσανατολιζόμαστε αναγκαστικά πλέον λόγω της θέσης μας πάλι προς το EuroCup. Είναι ένα πολύ μεγάλο κύπελλο, το δεύτερο της Ευρώπης. Ως διοίκηση θα σκεφτούμε και θα δούμε τι θα κάνουμε. Γι’ αυτό κάναμε την συνέντευξη Τύπου πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε 15 μέρες να περάσουν. Νομίζω ότι το EuroCup είναι μονόδρομος για τον ΑΡΗ. Στο τέλος των πρωταθλημάτων όλων των χωρών στέλνουμε ότι έγγραφα χρειάζεται για συμμετοχή μας . Είμαστε σε μία αρκετά καλή επαφή με τη διοργάνωση όπως πάντα».
Για το αν υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος να αναλάβει την ΚΑΕ:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Σχετικά με τον κ. Καρυπίδη δεν έχει γίνει κάποια άλλη κουβέντα πέραν αυτής που είχε γίνει τότε. Είχε υπάρξει ένα ενδιαφέρον για το πώς μπορεί να βοηθήσει. Δεν έχει γίνει καμία άλλη κουβέντα και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Ακούστηκε κι ένα ακόμη όνομα που ενδιαφέρθηκε από την Αθήνα. Πρώτα θα κοιτάξω το συμφέρον του ΑΡΗ και μετά το δικό μου. Η επαφή με τον κ. Στασινόπουλο έγινε μέσω τρίτων. Για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι δεν πονάνε την ομάδα οπαδικά σαν εμάς, δε παίζει ρόλο το αγωνιστικό, αλλά το οικονομικό. Είναι σίγουρο ότι θα ενδιαφερθούν κάποια funds και άνθρωποι για τον ΑΡΗ. Αν γίνει επίσημη πρόταση, απευθείας θα το ανακοινώσουμε.
Για το τι έχει μείνει από τα χρέη των παρελθόντων ετών και το τι χρειάζεται ένας νέος επενδυτής να πληρώσει:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αθλητής, προπονητής και μάνατζερ που να μην έχει πληρωθεί. Η Εφορία σαν σύνολο, επειδή τρέχει και αλλάζει κάθε μήνα, είναι περίπου 1.1 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η τρέχουσα χρονιά που πρέπει να βγει και δυστυχώς επειδή αγωνιστικά δεν πήγε καλά, δεν πήγε ούτε οικονομικά και πρέπει να καλυφθεί. Οι βασικές οφειλές του ΑΡΗ είναι στο 90% η Εφορία και το ΙΚΑ. Το χρέος δεν ξεπερνάει τα δύο εκατομμύρια. Όταν ήρθαμε στην ομάδα ήταν πάνω από έξι. Πλέον για όλους ο ΑΡΗΣ έχει εξοφλητική. Το πραγματικό χρέος του ΑΡΗ αν πληρωνόταν στην ώρα του και χωρίς τόκους θα ήταν 650.000. Ξέρετε τι είναι να πληρώνεις όλα αυτά κάθε φορά; Μόνο για την παλιά Εφορία θέλαμε 50.000 το μήνα. Για τρία χρόνια δεν είχαμε τηλεοπτικό κέρδος».
Για το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς και την αγωνιστική επένδυση σε νέα παιδιά:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Το τι θέλουμε να επενδύσουμε σε νέα παιδιά το αποδείξαμε με τον Λέφα. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμβόλαιο και με τον Πουρλίδα, θα του γίνει πρόταση. Επειδή η ομάδα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις, μας τρελαίνει όλους μας η αδιαφορία ορισμένων. Πρέπει να τελειώσουμε με το αγωνιστικό τις επόμενες 15 ημέρες, να φύγει αυτό το κομμάτι. Έπειτα να δούμε πώς μπορούμε να συμμαζέψουμε, είναι ντροπή να εμφανιζόμαστε ελάχιστα ανταγωνιστικοί. Όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν με τον προπονητή, είτε αυτόν που έχουμε τώρα είτε όποιος άλλος έρθει στον ΑΡΗ. Η φιλοσοφία είναι να μπουν νέα παιδιά σιγά σιγά και να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ομάδα ανταγωνιστική και να παλεύει μέσα στο γήπεδο. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που χάσαμε την ταυτότητά μας. Ο κόσμος, ακόμα και όταν χάναμε, έβλεπε ότι αγωνιζόμασταν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και χειροκροτούσε. Τώρα βλέπουμε ότι τα παρατάνε. Όμως στο αγωνιστικό θα αρχίσετε να βλέπετε πράγματα μέσα σε 15 μέρες. Σχετικά με το νέο μπάτζετ θα είμαστε πάλι κοντά στο ένα εκατομμύριο είτε πάμε καλά είτε όχι».
Για την περίπτωση του Τολιόπουλου και το τι ισχύει τον δεύτερο χρόνο του συμβολαίου του:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Ισχύει η ύπαρξη του όρου στο συμβόλαιό του για ομάδα της Euroleague καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν υπέγραφε. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από πουθενά. Θα το μάθουμε. Έχει ένα παράθυρο συγκεκριμένων ημερών. Εμείς θα θέλαμε να μείνει. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Να είναι υγιής και όταν έρθει η ώρα θα δούμε. Ακούγεται ότι υπάρχουν προτάσεις θα φανεί στην πορεία.»
Σχετικά με το όνομα του Ταμπελίνι που ακούστηκε για τον πάγκο της ομάδας:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Δεν τον ξέρω τον συγκεκριμένο προπονητή, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του και δεν ξέρω ούτε το ποιος είναι ο μάνατζερ του. Εμείς τον άνθρωπο δεν τον ξέρουμε. Να ρωτήσετε αυτούς που τα γράφουν. Εμείς ούτε ρωτήσαμε, ούτε το βιογραφικό του μας το έστειλε κανένας. Η ομάδα έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις κι έχει προπονητή. Όταν λήξουν θα μιλήσουμε με τον κύριο Βετούλα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Είναι άδικο απέναντι στον προπονητή που έχουμε τώρα. Όπως γράφτηκε και για τον Γούντμπερι ότι του κάναμε πρόταση και αρνήθηκε, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο».
Για το πλάνο αποπληρωμής των χρεών:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Εμένα η στενοχώρια μου αυτήν τη χρονιά είναι πολύ μεγάλη γιατί είμαι φανατικός Αρειανός και δεύτερον γιατί είχαμε βάλει κάποιους στόχους αποπληρωμής με βάση τις περσινές μας εισπράξεις. Όλα αυτά φέτος δε βγήκαν. Άρα φέτος η ζημιά της κακής πορείας στα εισιτήρια ξεπερνάει τις 350.000, ξαφνικά αυτά τα χρήματα λείπουν».
Ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης ρωτήθηκε για την άρση της απόφασής του να αποχωρήσει από την ΚΑΕ:
«Δεν άλλαξε κάτι. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πόσο αγαπάω την ομάδα. Εγώ δεν έχω καμία διαφορά με όλους όσοι έρχονται και ουρλιάζουν για την ομάδα. Πρώτα στενοχωριέμαι για την ομάδα, αν θα πάει καλά, αν θα κερδίσει ή αν θα χάσει και μετά για το αν θα βάλω 5 ή 10 χιλιάρικα. Λόγω της επαγγελματικής δραστηριότητάς μου και πέρυσι που η ομάδα πήγε τέλεια, δύο ταξίδια έκανα στο εξωτερικό με τον ΑΡΗ, στην Ελλάδα δεν μπόρεσα να πάω πουθενά εκτός έδρας, άρα χαιρόμουν από μακριά για τις επιτυχίες, όπως και τώρα λυπόμουν από μακριά για τις αποτυχίες. Κυρίως για μένα ήταν ψυχολογικό το θέμα. Ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν κάποιοι ότι τη μέρα που έβριζαν τον προπονητή, τους παίκτες, την επόμενη έπρεπε κάποιος να τους μιλήσει, να τους πείσει και να βάλει και 150 χιλιάρικα για να πληρωθούν. Τα σενάρια του στιλ θα έρθουν οι επιχειρηματίες κτλ, ΟΚ, να έρθουν να βοηθήσουν όλοι. Τα λεφτά να δούμε. Στα λόγια; Από λόγια χορτάσαμε. Για μένα ήταν συναισθηματικό το θέμα. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τον αριθμό των τηλεφωνημάτων που δέχτηκα από παλιούς παράγοντες, φίλους, αγνώστους, από Αθήνα, από Γερμανία.
Εγώ δεν ήρθα εδώ για να κάνω τον ιδιοκτήτη. Αν ήθελα να μετοχοποιήσω τα λεφτά που έβαλα, θα γινόμουν ιδιοκτήτης. Εκεί τρελαίνονται πολλοί, γιατί στο τέλος καταλαβαίνουν ότι το κάνω για την ομάδα που αγαπάω. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ πίσω απ’ αυτά που έβαλα».
Για τον λόγο που δε μετοχοποιεί τα χρήματα που έβαλε και αν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν την ΚΑΕ:
«Δε λειτουργώ ως ιδιοκτήτης. Απλά εγώ βγήκα μπροστά γιατί έχω το οικονομικό κομμάτι και κάνω το business plan. Αν αυτό αποτύχει, είτε γιατί δεν πήγε καλά η ομάδα, είτε γιατί δεν το μπατζετάρισα σωστά εγώ, η ευθύνη είναι δική μου. Άρα για το οικονομικό κομμάτι πρέπει να μιλήσω εγώ. Εγώ κατέστρωσα το πλάνο. Όλοι βοηθάμε, όλοι ακολουθούμε, αλλά ευθύνομαι εγώ κυρίως εγώ. Έπρεπε να έχω 300.000 ευρώ περισσότερα από τα εισιτήρια. Δεν πήγε η χρονιά. Δε φταίει ο κόσμος, η ομάδα δεν τράβηξε, τι να κάνουμε. Πιστέψτε με, εμένα πονάει παραπάνω.
Όσον αφορά το να μετοχοποιήσω: Ένας βασικός λόγος είναι ότι θέλω να βοηθήσω όποιον θέλει να έρθει. Πολλοί με ρωτάνε τι θα ζητήσετε. Εξαρτάται από το ποιος θα έρθει. Αν έρθει ο κ. Μπουρλά και πει «κ. Ρουσιαμάνη, έχετε βάλει 100.000 και θα σας δώσω 50», θα χαλάσω τη συμφωνία; Όχι βέβαια. Σου χαρίζω τα άλλα, μπες εσύ. Αν το δει, όμως, γραμμένο, σημαίνει ότι πρέπει να στο πληρώσει, στο οφείλει. Θα τα δούμε στην πορεία αυτά. Είναι καλό όλοι να καταλάβουν τι κάνουμε εδώ πέρα. Ξαναλέω, εμείς δεν είμαστε κάτι άλλο από τον κόσμο που είναι στην κερκίδα. Ναι, θα μπορούσα να έχω τις μετοχές και όποιος θέλει να αγοράσει, να έρθει να ρωτάει εμένα».
Για το πλαίσιο της συζήτησης με τον Θόδωρο Καρυπίδη:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες. Ο κ. Καρυπίδης είχε κάνει ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, είχε δει την αγάπη για τον κ. Γκάλη, είχε μιλήσει με έναν συνεργάτη του που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και είπε θα ήταν πολύ ωραίο να υπάρχουν επενδυτές εκεί για να μπουν στην ομάδα. Αν έρθουν κάποιοι άνθρωποι από τις ΗΠΑ και θέλουν να βάλουν 5 και 10 εκατομμύρια στον ΑΡΗ, θα μπει ο Ρουσιαμάνης μπροστά; Δεν υπάρχει κανένας όρος. Θα σας πω ένα παράδειγμα, όταν ήρθε η ομάδα επιχειρηματιών που θέλησε να μπει στην ομάδα, τους είπα θέτω μόνο έναν όρο: Να μην αφήσετε απλήρωτη την Εφορία. Μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος, για να ξεκουραστούμε εμείς. Ελάτε να αναλάβετε, μ’ αυτόν τον μοναδικό όρο και μου είπαν δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε».
Για το αν η ομάδα επιχειρηματιών ήθελε να αναλάβει την ΚΑΕ ή να βοηθήσει την υπάρχουσα διοίκηση:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Οι άνθρωποι ξεκίνησαν με ένα business plan να βάλουν 400-500 χιλιάδες ευρώ, στην πορεία έγιναν 300 και μετά 200. Είναι άνθρωποι που αγαπάνε τον σύλλογο. Δε μ’ αρέσει να μιλάω στον αέρα. Αν έρθουν και πουν θέλουμε να βάλουμε αυτά τα λεφτά… Ξαναλέω, αγαπάνε τον σύλλογο. Οι πιο πολλοί είναι μεγάλοι επιχειρηματίες, κάποιοι και μεγαλύτεροι από μένα οικονομικά, θα έλεγα να αναλάβουν αυτοί. Για να ξεκουραστώ και λίγο, να ασχοληθώ με τη δουλειά μου, με την οικογένειά μου, να τρέξουν αυτοί, όπως τρέχω εγώ τώρα. Αντί να είναι ο Ρουσιαμάνης, να είναι πέντε άνθρωποι. Πιο πολλοί, πιο καλά, πιο εύκολα. Δεν έχω παράπονο από αυτούς τους ανθρώπους, αλλά από εκείνους που γράφουν ότι αυτοί οι άνθρωποι βάζουν λεφτά αλλά δεν τους αφήνετε, δε θέλετε».
Για την ψήφο του ΑΡΗ Midea στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Πέρυσι, όταν ο ΑΡΗΣ ένιωσε ότι κάποια πράγματα δε γίνονται σωστά, έβγαλε μία ανακοίνωση. Ο ΑΡΗΣ δε στήριξε την πλευρά του κ. Λιόλιου στις εκλογές του ΕΣΑΚΕ. Υπήρχαν ο κ. Γαλατσόπουλος και ο κ. Μελής. Ο ΑΡΗΣ δεν μπήκε στο άρμα κανενός. Αποφάσισε μόνος του τι θα ψηφίσει, δε ζήτησε ανταλλάγματα από κανέναν. Εμένα αν με ρωτάτε ποιο από τα δύο μοντέλα διοίκησης πίστευα παραπάνω, ήταν αυτό του κ. Μελή. Το αν είναι φίλα προσκείμενος στον κ. Λιόλιο, αυτό είναι έτερον εκάτερον. Εδώ μιλάμε για τον ΕΣΑΚΕ».
Για το αν υπάρχει κάποια επαφή με τη FIBA για συμμετοχή στις διοργανώσεις της:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Ακόμα δυσκολευόμαστε με το πώς πάει η χρονιά. Ας τελειώσει το πρωτάθλημα πρώτα όσο καλύτερα γίνεται, και το καλύτερα δε στρώνει τώρα, απλά αφορά στην εικόνα της ομάδας, να αγωνίζονται τα παιδιά με κίνητρο, να καταλάβουν σε ποια ομάδα παίζουν, να μάχονται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό και να μην καθορίσει ο ΑΡΗΣ ποιος θα μείνει στην κατηγορία και ποιος θα πέσει και όλα αυτά θα τα δούμε στην πορεία».
Λευτέρης Αρβανίτης: «Όχι, δεν έχουμε επαφή με τη FIBA τους τελευταίους μήνες, εμείς είμαστε προσανατολισμένοι προς το EuroCup. Πέρυσι όντως όσες ομάδες ήταν κάτω από μας δήλωσαν συμμετοχή στο BCL, ακόμα και στα προκριματικά, αλλά αυτό έγινε γιατί το EuroCup παίρνει μόνο μία ομάδα από Ελλάδα κι αυτός ήταν ο ΑΡΗΣ».
Για το αν οι αλλαγές που έγιναν μεσούσης της σεζόν δημιούργησαν άνοιγμα:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Εμείς είχαμε ως στόχο να γίνει μεγαλύτερη αποπληρωμή παλιών χρεών. Λόγω του ότι δεν πήγε καλά η ομάδα και δεν είχαμε τον κόσμο μαζί μας, δεν έγινε. Όμως η φετινή χρονιά δε θα αφήσει κανένα άνοιγμα. Θα αφήσει μόνο στις τσέπες μας, στον ΑΡΗ όχι».
Για την εικόνα της ομάδας στο Μαρούσι και αν υπάρχει κάποια παρέμβαση για να αλλάξει το πρόσωπο του ΑΡΗ Midea:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Δεν είναι μόνο το παιχνίδι με το Μαρούσι. Όλη τη χρονιά συμβαίνει, το να χάνει ο ΑΡΗΣ με 30, 40 και 50 πόντους είναι ντροπιαστικό. Έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις σ’ αυτό το κομμάτι, αλλά δεν μπορείς να αλλάξεις τον χαρακτήρα του καθενός και την ψυχική δύναμη που μπορεί να έχει μέσα του. Εννοείται ότι θα κάνουμε την παρέμβαση που πρέπει για να είναι η ομάδα ανταγωνιστική στα τελευταία παιχνίδια και να παίζει όπως πρέπει. Όπως είπα και στην αρχή, το πρόβλημά μας ήταν ότι αλλάξαμε τη φιλοσοφία μας και χάσαμε την ταυτότητά μας.
Για το οικονομικό κομμάτι:
Λευτέρης Αρβανίτης: «Τον Δεκέμβριο του 2019 όταν αναλάβαμε, τα χρέη ήταν 5.6 εκατομμύρια ευρώ, μετά εμφανίστηκαν κι άλλα. Τώρα είναι κάτω από 2 εκατομμύρια, μέσα σε 4.5 σεζόν εκ των οποίων οι δύο ήταν με Covid, χωρίς κόσμο δηλαδή, καταλαβαίνετε πόσο καλά πήγε το οικονομικό κομμάτι. Από την αρχή είπαμε δε δημιουργούμε νέο χρέος και μειώνουμε το παλιό. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Αν αυτή η μείωση του χρέους με τόση οικονομική κρίση, με Covid, δεν είναι επιτυχία, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο.
Εγώ ως πρόεδρος του Α.Σ., που είχε την ευθύνη του ορισμού διοίκησης και των μεσεγγυούχων μετόχων της ΚΑΕ. Δεν περισσεύει κανένας. Το είπε με στόμφο ο Αχιλλέας, το λέω κι εγώ: Εμείς φεύγουμε την άλλη μέρα αν υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να αναλάβει και να τρέξει την ομάδα, να την πάει καλύτερα από ότι την πήγαμε εμείς, δεσμευόμενος ότι δε θα αφήσει νέο χρέος. Η διοίκηση προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά της, πιστεύω ότι όσοι εργαζόμαστε γι΄ αυτήν την ομάδα κάνουμε και λάθη. Επίσης, επειδή ακούω πολλά στο διαδίκτυο, θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες. Έχουμε τις δουλειές μας, τις οικογένειές μας και παλεύουμε νυχθημερόν για να είναι η ομάδα στην κατάσταση που είναι στο οικονομικό κομμάτι».
Γιατί η συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ έγινε πριν την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας:
Αχιλλέας Ρουσιαμάνης: «Επειδή βλέπουμε μία ομάδα χωρίς κίνητρο, να έχει μπει σε μία διαδικασία για την οποία ευθύνονται όλοι τους και εμείς. Επίσης, επειδή άρχισαν να ακούγονται πάρα πολλά για επενδυτές, για επαγγελματίες παράγοντες που θέλουν να αγοράσουν την ομάδα, για ομάδες επιχειρηματιών που θέλουν να μπουν στην ΚΑΕ. Άρχισε να ρωτά ο κόσμος και να γράφει ότι δεν έρχονται ίσως διότι εμείς δεν τους αφήνουμε. Εμείς θέλαμε να δώσουμε το στίγμα ότι εδώ είμαστε και μπορούν να έρθουν όλοι. Εμείς δε θα δώσουμε την ομάδα για προσωπικό μας όφελος στον καθέναν που θα χτυπήσει την πόρτα. Το αν έγινε η συνέντευξη Τύπου 20 μέρες πριν ή μετά, δεν έχει σημασία. Τι θα άλλαζε σε 20 μέρες; Αν περίμενα κάτι καινούργιο σε 20 μέρες, θα μπορούσα να πω «γιατί δεν περιμένεις Αχιλλέα να πεις κάτι καινούργιο;». Αν είχα κάποιον στόχο, θα μπορούσα να πω να την κάνουμε 20 Μαΐου. Δε βλέπω να αλλάζει κάτι. Όπως κάναμε συνέντευξη Τύπου κάθε χρόνο, την κάνουμε και φέτος. Απλώς, η αγωνιστική συγκυρία, ότι η ομάδα εγκατέλειψε τα πάντα και αυτήν τη στιγμή φαίνεται να μην κυνηγά τίποτα, μας ανάγκασε να την κάνουμε λίγο νωρίτερα. Επειδή πρέπει να θέσουμε τις βάσεις, να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τη νέα χρονιά, και ίσως κάποιοι που θέλουν να έρθουν, να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν για να το κάνουν νωρίς. Μη στήσουμε εμείς την ομάδα τον Ιούνιο και εμφανιστεί κάποιος ενώ εσύ έχεις κλεισμένο προπονητή, ή παίκτες».