Ο Βασίλης Ξανθόπουλος στο Sportal: «Το καλύτερο μπάσκετ ο Ολυμπιακός - Ποιος να σταματήσει τον Βεζένκοφ;» (vid)

Γιάννης Πάλλας 14:11 - 19.05.2023 / Ανανεώθηκε: 14:14 - 19.05.2023

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος μιλάει στο Sportal για την προσπάθεια του Ολυμπιακού στο Final-4 της EuroLeague, υποκλίνεται στον Σάσα Βεζένκοφ, αναφέρεται στην πορεία της ΑΕΚ, αναλύει τη θεωρία πέρι αποτυχίας και δίνει ραντεβού στο παρκέ για έναν ακόμη χρόνο

Βλέποντας κάποιος τον Βασίλη Ξανθόπουλο στο παρκέ με τη φανέλα της ΑΕΚ να βουτάει για μια μπάλα και να μάχεται από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό δεν μπορεί να πιστέψει ότι έχει φτάσει ήδη στα 39 του χρόνια! 

Ολυμπιακός - Μονακό: Για τη δόξα και την επιβράβευση!
EUROLEAGUE

07:54 - 19.05.2023

Ολυμπιακός - Μονακό: Για τη δόξα και την επιβράβευση!

Η ώρα του μεγάλου ημιτελικού του Final 4 ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μονακό έφτασε (19/5, 18.00)! Οι Πειραιώτες αντιμετωπίζουν την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς και όποιoς από τους δύο νικήσει, παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό του Final 4 του Κάουνας, εκεί όπου θα διεκδικήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο απέναντι σε μια εκ των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, που κοντράρονται μεταξύ τους στον «ισπανικό εμφύλιο».

Ο διεθνής γκαρντ με την σημαντική καριέρα του κάνει μέσα από το Sportal έναν απολογισμό της μπασκετικής του διαδρομής και υπόσχεται έναν ακόμη χρόνο στα παρκέ. Παράλληλα, αναλύει το Final-4 της EuroLeague και την πιθανότητα να πάρει το τρόπαιο ο Ολυμπιακός, πλέκει το εγκώμιο του Σάσα Βεζένκοφ, μιλάει για το ελληνικό διαβατήριο του Τόμας Γουόκαπ και τη θέση του Έλληνα καλαθοσφαιριστή. 

Ακόμη αναφέρεται στη φετινή πορεία της ΑΕΚ, δίνει τη δική του ερμηνεία για την αποτυχία στον αθλητισμό παίρνοντας την... πάσα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και εξηγεί τι σημαίνει το μπάσκετ για τον ίδιο.

«Θα παίξω άλλο έναν χρόνο»

Μέχρι πότε σκοπεύεις να παίζεις;

«Καλή ερώτηση. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη νιώθω καλά, έχω πολύ όρεξη και πάω χρόνο με το χρόνο. Με το που τελειώνει η χρονιά βάζω κάτω τα δεδομένα και το συζητάω με την οικογένεια μου, με τον εαυτό μου και παίρνω την απόφαση μου. Το χρόνο δεν τον κέρδισε κανείς. Σίγουρα δεν είμαι σωματικά όπως ήμουν πριν 5-6 χρόνια. Παρ’ ολ’ αυτά νομίζω ότι είμαι σ’ ένα καλό επίπεδο για να συνεχίσω άλλη μια χρονιά».

Τι είναι πιο σημαντικό για σένα. Μια ωραία πάσα η ένα καλάθι;

«Το έχω πει πολλές φορές ότι μια καλή πάσα και ένα καλάθι από το συμπαίκτη σου κάνει δυο παίκτες χαρούμενους. Βασικά τους κάνει όλους τους παίκτες χαρούμενους και το προπονητικό τιμ και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Στο τέλος του παιχνιδιού να έχει κερδίσει η ομάδα, είτε με ένα δικό σου καλάθι, ή με μια πάσα δικιά σου και να έχει σκοράρει ένας συμπαίκτης σου. Το ζητούμενο είναι αυτό, να έχει μπει η μπάλα στο πλεχτό και να έχει κερδίσει η ομάδα σου».

«Μετά την Ευρώπη αδειάσαμε, μας έλειψε πολύ ο Στρέλνιεκς»

Τη φετινή χρονιά με την ΑΕΚ είχατε σκαμπανεβάσματα. Στην Ελλάδα δεν φτάσατε στο τέλος εκεί που περιμένατε. Στην Ευρώπη βρεθήκατε μια... ανάσα από το Final-4 στο Basketball Champions League. Πως αξιολογείς τη φετινή σεζόν για την ΑΕΚ;

«Στην Ευρώπη κάναμε αρκετές υπερβάσεις και μείναμε ένα παιχνίδι μακριά από το Final-4. Με όλα αυτά που ξέρουμε ότι έγιναν στο τρίτο παιχνίδι με την Χάποελ Ιερουσαλήμ και ήταν δύσκολο να περάσουμε. Δεν είχαμε το καλύτερο τέλος στο BCL, όσον αφορά την εικόνα γιατί χάσαμε πολύ εύκολα από τη Χάποελ. Θεωρώ όμως ότι ακόμη και καλύτερα να παίζαμε θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσουμε, δεν θα μας άφηναν με όλα αυτά που έγιναν! Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, κάναμε υπερβάσεις και στην ουσία η ομάδα έδειξε ένα πολύ καλό πρόσωπο στην Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα όπως είπες και εσύ είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματ,α δεν τελειώσαμε τη χρονιά όπως θα θέλαμε. Θέλαμε να περάσουμε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Νομίζω όμως ότι είχαμε αδειάσει και λόγω της Ευρώπης. Συν το γεγονός ότι είχαμε πολλά θέματα χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ. Και να δικαιολογήσω την ομάδα. Ένας πολύ κομβικός παίκτης για την ομάδα μας ο Γιάνις Στρέλνιεκς τραυματίστηκε σ’ ένα κομβικό σημείο της σεζόν με ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό και δεν είχαμε αυτή την έξτρα λύση που μας έδινε ειδικά στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού και τη σταθερότητα που είχαμε όλη τη σεζόν».

«Αποτυχία είναι να μην προσπαθήσεις»

Παίρνοντας την πάσα από αυτό που είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Τελικά για σένα υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό;

«Η αποτυχία είναι να μην προσπαθήσεις. Αν έχεις προσπαθήσει και δεν έχεις πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα πάει να πει ότι δεν είσαι αρκετά καλός για να κερδίσεις. Οπότε θεωρώ ότι εάν έχεις προσπαθήσει και τα έχεις δώσει όλα σε κάθε προπόνηση και σε κάθε παιχνίδι, τότε δεν έχεις αποτύχει».

Να πάμε στο Final-4 της EuroLeague. Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να πετύχει το στόχο του; Τι πρέπει να αποφύγει;

«Σίγουρα ο Ολυμπιακός όπως είπες και εσύ κατά γενική ομολογία είναι η καλύτερη ομάδα φέτος στην EuroLeague. Η πιο σταθερή ομάδα και έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ. Το Final-4 είναι δυο παιχνίδια νοκ άουτ, όχι σειρά αγώνων. Δεν πάει να πει ότι η καλύτερη ομάδα περνάει πάντα στον τελικό, έχει αποδειχθεί παλιότερα, όπως το 2012 που φαβορί ήταν η ΤΣΣΚΑ βάση ρόστερ και ομάδας, αλλά ο Ολυμπιακός κέρδισε στον τελικό. Αν ήταν σειρά αγώνων θα σου έλεγα με κλειστά μάτια ότι θα το πάρει ο Ολυμπιακός. 

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι παίζει το καλύτερο μπάσκετ και είναι η καλύτερη ομάδα. Παρ’ ολ’ αυτά και οι άλλες ομάδες έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Αν δεις τον ημιτελικό Μονακό-Ολυμπιακός θα πεις ότι το φαβορί είναι ο Ολυμπιακός. Βάση της εικόνας όλης της χρονιάς, αλλά είναι ένα παιχνίδι νοκ άουτ και εξαρτάται σε τι ημέρα θα βρεθούν οι δυο ομάδες».

«Ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο μπάσκετ και είναι το φαβορί με τη Μονακό»

Παίζει ρόλο το γεγονός ότι κέρδισε η Μονακό τον Ολυμπιακό δυο φορές μέσα στη σεζόν και είναι η μοναδική ομάδα που το έχει πετύχει; Ή μήπως αυτά δεν παίζουν πλέον ρόλο;

«Καμία σχέση. Σίγουρα η Μονακό έχει πολύ ταλέντο. Πλέον έχει πάει εκεί το μπάσκετ στο ένας εναντίον ενός. Έχουν ατομικό ταλέντο πάρα πολύ. Ο Ολυμπιακός έχει τους κατάλληλους παίκτες για να τους σταματήσει. Από την άλλη, δεν ξέρω αν η Μονακό μπορεί με τα 4αρια της να σταματήσουν τον Βεζένκοφ. Γιατί είναι ένας παίκτης MVP της EuroLeague που μπορεί να παίξει πολύ καλά χωρίς τη μπάλα, μπορεί να παίξει με τη μπάλα, είναι close out παίκτης, έχει τρομερό σουτ. Δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να σταματήσει τον Βεζένκοφ στην κατάσταση που βρίσκεται!».

Με αφορμή το ελληνικό διαβατήριο του Γουόκαπ, υπήρξαν αυτοί που το είδαν θετικά και άλλοι αρνητικά. Όμως, υπήρξαν αθλητές που είπαν ότι αυτός ο ανταγωνισμός θα κάνει καλό καθώς θα πιέσει τον έλληνα αθλητή που έχει εφησυχαστεί γιατί θεωρεί τη θέση του σίγουρη. Ποια είναι η δική σου άποψη;

«Έχω περάσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΚ. Η άποψη μου είναι ίδια και πριν πάρει το ελληνικό διαβατήριο ο Γουόκαπ. Αν αξίζει κάποιος να παίξει θα παίξει! Είτε είναι Έλληνας, είτε ξένος. Αν είναι σωστός και συνεχίσει την προσπάθεια και αξίζει να παίξει θα παίξει. Το ότι πήρε ελληνικό διαβατήριο ο Γουόκαπ δεν πάει να πει ότι θα πάρει τη θέση ενός Έλληνα επειδή απλώς πήρε το διαβατήριο. Αν ο Έλληνας είναι καλύτερος θα παίξει. 

Όσον αφορά το ότι πήρε το διαβατήριο, δεν ξέρω πως το πήρε, για πιο λόγο το πήρε, αλλά υπάρχουν πολλά άτομα στην Ελλάδα που προσπαθούν πολλά χρόνια να πάρουν το διαβατήριο και δεν το έχουν πάρει ακόμη. Σίγουρα το ότι είναι αθλητής που παίζει στην Α1 ίσως βοηθάει λίγο το να τρέξουν οι διαδικασίες. Θεωρώ όμως ότι δεν παίρνει κάποιου Έλληνα τη θέση. Αν αξίζει ένας Έλληνας να είναι στην Εθνική ομάδα και είναι καλύτερος, θα πάρουν τον Έλληνα και όχι τον Γουόκαπ».

«Το μυστικό είναι η αγάπη μου για το μπάσκετ»

Τι σημαίνει το μπάσκετ για σένα και ποιο είναι το μυστικό που σε διατηρεί τόσα χρόνια σε υψηλό επίπεδο;

«Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα με μια μπάλα μπάσκετ βασικά απ’ όσο όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Τριών-τεσσάρων ετών έκανα ντριμπλα με μια μπάλα. Μετά πηγα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού 6 χρονών και στη συνέχεια μετά τα 18 έκανα όλη αυτή την καριέρα ως τώρα. Είναι η ίδια αγάπη που είχα και τότε, ίδια αγάπη και τώρα. Δεν έχει αλλάξει. Πηγαίνω ακόμη και τώρα στο γήπεδο, στις προπονήσεις και μπορεί να φεύγω τελευταίος από το γήπεδο γιατί περνάω καλά. Είναι το δεύτερο σπίτι μου. 

Είμαι τόσο τυχερός, έχω ζήσει τόσες στιγμές μέσα από αυτό το άθλημα και δυνατές φιλίες, που νομίζω ότι το μυστικό είναι η αγάπη μου για το μπάσκετ. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Η επιθυμία του να παίζω θα εξαρτηθεί και από το πως θα είναι το κορμί μου. Όταν σταματήσει να υπάρχει αυτή η επιθυμία θα σταματήσω».