Βεζένκοφ στο Sportal: «Για μένα μεγαλύτερη επιτυχία είναι αν κάνω ένα παιδί να παίξει μπάσκετ»

Βεζένκοφ στο Sportal: «Για μένα μεγαλύτερη επιτυχία είναι αν κάνω ένα παιδί να παίξει μπάσκετ»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 14:50 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 17:45 - 14.06.2023

Ο Σάσα Βεζένκοφ τιμήθηκε από τον Βούλγαρο πρέσβη στην Ελλάδα, για την προσφορά του και την προώθηση της χώρας σε όλο τον πλανήτη και μίλησε στο Sportal για την ζωή και την καριέρα του, εξηγώντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένειά του στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ένα από τα πρόσωπα της φετινής σεζόν είναι ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού πραγματοποιεί σεζόν... καριέρας, διαλύοντας όλα τα κοντέρ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι το σημείο αναφοράς των Πειραιωτών τη φετινή σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ με την παρουσία του έχει καταφέρει να κατακτήσει πολλές κορυφές σε ατομικό επίπεδο.

Ο MVP της φετινής σεζόν στην Euroleague παρέλαβε μία ακόμα ιδιαίτερη διάκριση. Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Αθήνα τίμησε τον άσο του Ολυμπιακού για την προσφορά του στον αθλητισμό, αλλά και για την προβολή της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έντονο ενδιαφέρον των Σακραμέντο Κινγκς άλλωστε, για τον «Βεζέ» έχει κάνει χιλιάδες φίλους του μπάσκετ στις ΗΠΑ να ασχοληθούν με την περίπτωσή του ενδελεχώς.

Ο Σάσα Βεζένκοφ, με αφορμή την βράβευσή του από τον πρέσβη της Βουλγαρίας, Βαλεντίν Ποργιαζόφ, μίλησε στο Sportal.bg για την πορεία του, αλλά και τους στόχους του, θέτοντας τον πήχη ψηλά.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σάσα Βεζένκοφ στο Sportal.bg:

Αρχικά, αναφέρθηκε στο βραβείο που έλαβε από τον Βούλγαρο πρέσβη στην Ελλάδα, ως ένας εκ των πιο αναγνωρίσιμων προσώπων της χώρας του στον κόσμο. Ένα βραβείο με πολλά συναισθήματα για τον ίδιο. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που εργάζονται σε μια ξένη χώρα. Όλοι ξέρουν ότι είμαι Βούλγαρος. Οι άνθρωποι μπορούν να πάνε οπουδήποτε και όταν λένε κάτι για μένα είναι χαρούμενοι. Και η Βουλγαρία ακούγεται, αν και δεν έχω ζήσει εκεί και δεν είμαι προϊόν του βουλγαρικού μπάσκετ, δεν πειράζει αυτή τη στιγμή. Είναι ακόμα πιο σημαντικό για μένα γιατί η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα για μένα. Μένω εδώ 10 χρόνια, όπως και η Κύπρος, αλλά τώρα μιλάμε για Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που η βουλγαρική πρεσβεία και ο πρέσβης μου παρουσίασαν αυτό το δίπλωμα σε αυτήν ακριβώς τη χώρα. Είπε ότι είναι το μικρότερο βραβείο, αλλά είναι πολύ σημαντικό για μένα και έχει μεγάλη αξία».

- Αναρωτιέμαι αν μερικές φορές σκέφτεσαι και συνειδητοποιείς τι έχεις πετύχει μέχρι αυτό το σημείο;

«Όχι, δεν θέλω να σκέφτομαι, γιατί είμαι άνθρωπος που δεν θέλω να πω ότι πέτυχα κάτι μεγάλο και σταματάω...»

- Αλλά τελικά, είσαι.

«Ναι, αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί είναι μόλις ένας χρόνος. Δεν είναι της περσινής χρονιάς, φτιάχνω πράγματα κάθε χρόνο. Όμως τον τελευταίο χρόνο σχεδόν όλα όσα θέλω γίνονται με πολλή δουλειά και πολλές στερήσεις. Από την άλλη όμως, έρχονται πολλά ακόμα ενδιαφέροντα και ωραία χρόνια, στα οποία θα έπρεπε να είμαι στο ίδιο και καλύτερο επίπεδο, οπότε δεν θέλω να σκέφτομαι. Ωστόσο, ο εγκέφαλος, όσο κι αν θέλω να τον ελέγξω, από την άλλη, κάτι μπορεί να σκεφτεί ότι όλα είναι καλά τώρα. Αλλά όχι, υπάρχει χρόνος για όλα. Απολαμβάνω τη στιγμή, απολαμβάνω κάθε επιτυχία που έχουμε με την ομάδα και το σημαντικό είναι να τελειώσουμε αυτή τη σεζόν με πολύ μεγάλη επιτυχία».

- Γύρω από το όνομά σου υπήρχε πάντα μια βουή, τουλάχιστον στα παιδικά σου χρόνια γύρω από τον πατέρα σου, αλλά πότε συνειδητοποίησες πραγματικά ότι ήσουν διάσημη;

«Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια με τον Ολυμπιακό, το ότι παίζουμε τόσο καλό μπάσκετ τα τελευταία δύο χρόνια και είμαι ήδη βασικός στην ομάδα, βοηθάω και έχουμε πάει σε δύο φάιναλ φορ, ειδικά. εδώ στην Ελλάδα κάτι συμβαίνει. Μπορείτε να το δείτε και εσείς. Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο, μας στηρίζει και έξω από το γήπεδο. Ερωτεύτηκαν ξανά το μπάσκετ του Ολυμπιακού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Είναι χαρά να σε σταματούν, να σου ζητάνε φωτογραφίες και αυτόγραφα μικρά παιδιά. Δεν θα έλεγα ποτέ ότι είναι βαρετό και δεν μου αρέσει να το κάνω γιατί οι άνθρωποι που παρακολουθούν στην τηλεόραση και έρχονται σε ένα παιχνίδι θέλουν να αγγίξουν και να δουν τι είναι ξεχωριστό και γιατί παίζουμε σε τέτοιο επίπεδο. Μάλιστα, ήμασταν και παιδιά, και είχαμε κάποιον για παράδειγμα, και θέλαμε να αγγίξουμε κάποιον, να τον δούμε. Νομίζω ότι ήδη με τα κοινωνικά δίκτυα, με την ανάπτυξη απολύτως των πάντων, γίνεται ακόμα πιο εύκολο να αγγίξεις κάποιον. Οπότε χαίρομαι. 

Στη Βουλγαρία, τον τελευταίο χρόνο με αναγνωρίζουν περισσότεροι, ή αυτό που συνέβη στον αγώνα με την εθνική ομάδα - ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο ήταν πολύ ωραίο. Για μένα, η μεγαλύτερη επιτυχία είναι αν καταφέρω τουλάχιστον ένα παιδί να παίξει μπάσκετ και να απολαύσει αυτό που κάνει. Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός είναι πολύ δύσκολα και με αυτούς τους πειρασμούς που έχουμε το 2023 όλα είναι πολύ πιο εύκολα, η ενημέρωση είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο δύσκολο να μπει κάποιος στο γυμναστήριο. αν μπορώ να κάνω τουλάχιστον ένα παιδί να παίξει μπάσκετ και να απολαύσει αυτό που κάνει. Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός είναι πολύ δύσκολα και με αυτούς τους πειρασμούς που έχουμε το 2023 όλα είναι πολύ πιο εύκολα, η ενημέρωση είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο δύσκολο να μπει κάποιος στο γυμναστήριο. αν μπορώ να κάνω τουλάχιστον ένα παιδί να παίξει μπάσκετ και να απολαύσει αυτό που κάνει. Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός είναι πολύ δύσκολα και με αυτούς τους πειρασμούς που έχουμε το 2023 όλα είναι πολύ πιο εύκολα, η ενημέρωση είναι πολύ πιο εύκολη και πολύ πιο δύσκολο να μπει κάποιος στο γυμναστήριο».

- Μια μικρή παρέκβαση για να εξηγήσω σε αναγνώστες και τηλεθεατές πόσο μεγάλα αστέρια του μπάσκετ είναι στην Ελλάδα, μερικές φορές ακόμη μεγαλύτερα από τα αστέρια του ποδοσφαίρου. Είναι όντως έτσι;

«Το ποδόσφαιρο είναι πάντα ο βασιλιάς των σπορ και ίσως το ποδόσφαιρο είναι πάντα λίγο πιο ψηλά, αλλά εδώ οι φίλαθλοι γνωρίζουν τους ανθρώπους που παίζουν μπάσκετ. Η Αθήνα μπορεί να είναι τεράστια, αλλά όλοι αγαπούν τον αθλητισμό, όλοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ. Όπου και να πας, κάποιος σε ξέρει. Νομίζω ότι το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει στη Βουλγαρία. Έχω φίλους και γνωστούς που θέλουν ήδη να έρθουν να παρακολουθήσουν αγώνες. Ακόμα κι αν δεις έναν αγώνα στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό, καταλαβαίνεις πώς είναι η ατμόσφαιρα και βλέπεις περί τίνος πρόκειται».

https://www.instagram.com/sashavezenkov/?hl=el

- Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί πειρασμοί που κρύβονται παντού σε αυτούς τους καιρούς που ζούμε... Πες μου πώς μπορεί ένα παιδί να πάρει φωτιά για να πάει στο γυμναστήριο του μπάσκετ αντί να στέκεται όλη μέρα με το τηλέφωνό του στο χέρι ή να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή που είναι για ελεύθερο χρόνο.

«Όλα ξεκινούν από τους γονείς και το τι θα προσπαθήσουν να δείξουν στο παιδί είναι σημαντικό. Πρέπει να του πουν ότι δεν θα έρθουν όλα έτσι ξαφνικά και ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Ότι θα υπάρχουν στιγμές που δεν θα θέλεις να πας στην προπόνηση, φορές που θα θέλεις να παίξεις με τους φίλους σου, σε παιχνίδια στον υπολογιστή... για όλα υπάρχει χρόνος. Δεν λέγεται ότι ένας 6χρονος πρέπει να γίνει μπασκετμπολίστας επειδή ήταν ο πατέρας του ή επειδή είναι ψηλός. Μέχρι να είσαι 12-13-14 χρονών δεν ξέρεις αν μπορείς να γίνεις μπασκετμπολίστας, δεν ξέρεις πόσο καλός είσαι και δεν ξέρεις τι μπορείς να κάνεις. Δεν είναι μόνο το μπάσκετ. Βλέπουμε ότι κάθε άθλημα σου δίνει κάτι διαφορετικό - στίβος, κολύμβηση, μπάσκετ. Είναι πολύ ωραίο να μπαίνεις και να το αντιμετωπίζεις. Είναι ένας δύσκολος δρόμος, αλλά τα συναισθήματα, οι φιλίες, τα πράγματα που μπορεί να σου διδάξει ο αθλητισμός, πολύ σπάνια μπορεί να σου διδάξει κάτι άλλο».

- Η οικογένεια έρχεται πρώτη για σένα. Πόσο αντέχεις χωρίς την οικογένειά σου και πόσο συχνά μιλάς με τους γονείς σου;

«Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια. Αν και όταν ήμουν μικρός ο πατέρας μου ζούσε στη Βουλγαρία, εγώ ζούσα στην Κύπρο, η αδερφή μου στην Αμερική, μετά στην Αγγλία, μετά ξανά μαζί μας στην Κύπρο. Δεν βλεπόμαστε συχνά, αλλά μιλάμε κάθε μέρα. Ο καθένας ενδιαφέρεται για τον άλλον, για τα προβλήματα και τα καλά. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είναι πάντα εκεί, να μπορούν να είναι πάντα εκεί, να με βοηθούν και θα είναι πάντα πρώτοι».

- Πόσο σημαντικές είναι οι συμβουλές του πατέρα σου στο μπάσκετ και εκτός αυτού;

«Είναι πολύ σημαντικά. Μερικές φορές έρχεται σε σύγκρουση επειδή θέλει να πει πώς βλέπει τα πράγματα και εσείς παίζετε με τα συναισθήματα. Μερικές φορές, ακόμη και σε μια νίκη ή μια ήττα, ο ίδιος ο ανταγωνιστής το βλέπει με διαφορετικό τρόπο, αλλά πολλές φορές το βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία, που για μια στιγμή μπορεί να σκεφτείς γιατί το λέει αυτό, αλλά είναι πάντα εκεί. η πλευρά μου, λέγοντας πάντα και τα καλά και τα κακά. Ακόμα κι αν μερικές φορές δεν οδηγεί σε σύγκρουση, αλλά σε έντονη συζήτηση, ακούω τι έχει να πει. Σχεδόν πάντα έχει δίκιο γιατί έχει παίξει, είναι προπονητής, έχει δει πράγματα και από τις δύο πλευρές. Ναι, ως γονιός, που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω, μου έχει πει ότι το να βλέπεις το παιδί σου να παίζει είναι πάντα λίγο διαφορετικό. Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς αυτόν».

Ο Σάσα Βεζένκοφ έδειξε το μέγεθος της καρδιάς του και έγινε ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοφ έδειξε το μέγεθος της καρδιάς του και έγινε ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι σπουδαίος παίκτης. Από το βράδυ της Κυριακής όμως είναι κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Είναι ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του Ολυμπιακού! Γράφει ο Αχιλλέας Μαυροδόντης.

- Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που σου έδωσε για να μεγαλώσεις έτσι στο μπάσκετ;

«Να μην αλλάξεις. Είτε είσαι 12ος παίκτης είτε πρωταγωνιστής, για να μην αλλάξω στάση ή πώς βλέπω το μπάσκετ ή τη ζωή ή οτιδήποτε άλλο. Μου λέει να μην ξεχάσω ποτέ από πού ήρθα. Επίσης, είναι δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να μείνεις εκεί, οπότε χρειάζεσαι δουλειά, δουλειά. Το πήρα από αυτόν, είναι εργασιομανής, το ίδιο κι εγώ. Ήδη έχει καταλάβει ότι υπάρχουν πολλά ματς, χρειάζεται και λίγη ξεκούραση. Οπότε, πάντα έλεγα ότι από μικρός δεν στερήθηκα ποτέ τίποτα, αν θέλω να το κάνω θα το κάνω, αλλά δεν χρειάζεται να ξεχάσω ποιες είναι οι προτεραιότητές μου».

- Παρά το γεγονός ότι έχετε επιτύχει τόσα πολλά τα τελευταία χρόνια, φαίνεσαι σταθερά προσγειωμένος. Πώς καταφέρνεις να το πετύχεις και τι συμβουλές θα έδινες στους νεαρούς μπασκετμπολίστες;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα έχεις μια καλή σεζόν και τα επόμενα παιχνίδια μπορεί να μην παίζεις καλά και πάντα υπάρχει κριτική και αν είσαι ίδιος ή όχι. Θέλω κάθε χρόνο να είμαι καλύτερος και έχω τα πόδια μου γερά στο έδαφος και ξέρω ότι δεν έχω καταφέρει απολύτως τίποτα, από ότι βλέπουμε ότι οι μπασκετμπολίστες 35-36-37 ετών εξακολουθούν να καταφέρνουν, να μαθαίνουν και να είναι εκεί. Για μένα το πιο σημαντικό είναι η επιμονή και πόσα χρόνια θα μείνεις στο τοπ επίπεδο. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, προσπαθώ να το βλέπω έτσι και κάθε χρονιά είναι μια νέα πρόκληση».

- Πώς δέχεσαι την κριτική;

«Εξαρτάται από ποιον είναι η κριτική. Όπως είπα και πριν, με τα κοινωνικά δίκτυα και με ιστοσελίδες, κάποιος μπορεί να μπει και να γράψει ό,τι θέλει για τον άλλον. Ποτέ δεν θα με συγκινήσει ούτε θα με βοηθήσει. Αν η κριτική είναι από άνθρωπο που έχει παίξει ή καταλαβαίνει μπάσκετ, ακόμα κι αν μόνο η κριτική με βοηθάει σε κάτι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και αυτό που μου λέει είναι λογικό. Αυτό είναι το επάγγελμά μας, για αυτό πληρωνόμαστε, οπότε έχουμε τόσα πράγματα να σκεφτούμε κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά αν η κριτική είναι καλή και δεν υπάρχει μίσος, σκέφτομαι πάντα από ποιον είναι και πώς μπορώ να βελτιωθώ. σε διαφορετικές πτυχές».