Έλενα Τσινέκε στο Sportal: «Να δείξω πως ανήκω στο WNBA, τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα»
i

© Sportal

Έλενα Τσινέκε στο Sportal: «Να δείξω πως ανήκω στο WNBA, τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα»

Χρήστος Τσάλτας 23:20 - 12.05.2023 / Ανανεώθηκε: 23:20 - 12.05.2023

Μια Ελληνίδα στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη. Η Έλενα Τσινέκε θα φορά τη φανέλα των Ουάσιγκτον Μίστικς και μιλώντας στο Sportal περιγράφει τις πρώτες μέρες της στο WNBA, θέτει τους στόχους της και εξηγεί τη σημασία του να εκπροσωπεί την χώρα μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ένα κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη πλέον βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες παίκτριες του κόσμου. Με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά η Έλενα Τσινέκε κατάφερε κάτι που ίσως πριν από μερικούς μήνες να έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Όχι για εκείνη όμως που δεν σταμάτησε να δουλεύει, να προσπαθεί και να δίνει το 100% στο παιχνίδι.

Η 10η Απριλίου θα είναι για πάντα μια μέρα ξεχωριστή για την Ελληνίδα γκαρντ, καθώς από το Κολέγιο του South Florida βρέθηκε στη μεγάλη σκηνή. Στο νο.8 του δευτέρου γύρου του WNBA Draft 2023 οι Ουάσιγκτον Μιστίκς την επέλεξαν και της άνοιξαν την πόρτα να βρεθεί ανάμεσα στις καλύτερες παίκτριες του πλανήτη.

Έχοντας ξεπεράσει το... σοκ των πρώτων ημερών, η νεαρή αθλήτρια προσπαθεί με την παρουσία της να δείξει πως δεν επιλέχθηκε τυχαία από την ομάδα της DC. Οι στόχοι της άλλωστε είναι πολύ υψηλοί και φρόντισε να το επιβεβαιώσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal.

Η Θεσσαλονικιά Έλενα Τσινέκε βαδίζει στα χνάρια του Αντετοκούνμπο - Έγινε Draft στο γυναικείο NBA
ΜΠΑΣΚΕΤ

08:42 - 11.04.2023

Η Θεσσαλονικιά Έλενα Τσινέκε βαδίζει στα χνάρια του Αντετοκούνμπο - Έγινε Draft στο γυναικείο NBA

Η 23χρονη διεθνής γκαρντ, πρώην παίκτρια της Νίκης Λευκάδας και απόφοιτη του Πανεπιστημίου του Σάουθ Φλόριντα, έγινε επιλογή στο Νο 20 του Draft του WNBA και τη νέα σεζόν θα παίζει με τις Ουάσινγκτον Μίστικ.

Η Τσινέκε μίλησε για την συνεργασία της με την παίκτρια-θρύλο Έλενα Ντέλε Ντον, αναφέρθηκε στον ρόλο της στην ομάδα, ενώ εξήγησε ποιο αποτέλεσμα θα την αφήσει ικανοποιημένη στο τέλος της σεζόν. Παράλληλα στάθηκε στην ευθύνη που έχει εκπροσωπώντας τη χώρα μας στο WNBA, ενώ έδωσε τη δική της συμβουλή σε κάθε νεαρή αθλήτρια.

-Πριν μερικούς μήνες είχες πει ότι αν δεν έφτανες στο WNBA θα σήμαινε πως δεν δούλεψες σκληρά. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω στην βραδιά του WNBA Draft πώς ήταν το συναίσθημα όταν συνειδητοποίησες πως οι Μίστικς θα σου δώσουν θέση στην ομάδα;

«Είναι περίεργο αυτό το συναίσθημα. Ήταν το όνειρό μου από παιδί να φτάσω τόσο ψηλά. Με το που είδα το όνομά μου στην τηλεόραση μου ήρθε flashback απ' όλες τις στιγμές που δούλεψα σκληρά, όλες τις δοκιμασίες. Όλα αυτά που πέρασα η δουλειά που έκανα ανταμείβεται τώρα».

-Πώς είναι το συναίσθημα για σένα να φοράς τη φανέλα των Μίστικς να βιώνεις αυτή τη διαδικασία;

«Το συνηθίζω ακόμα, αλλά νιώθω ότι ανήκω εδώ ταυτόχρονα. Είναι εξωπραγματικό. Δίπλα μου έχω σαν συμπαίκτρια την Έλενα Ντέλε Ντον. Όταν ήμουν μικρή έβλεπα highlights της στο YouTube και τώρα την έχω συμπαίκτρια. Μόνο αυτό λέει πολλά».

-Πώς είναι το συναίσθημα να μπαίνεις στις εγκαταστάσεις των Μίστικς και να έχεις μια συμπαίκτρια σαν την Ντέλε Ντον, που είναι ζωντανός θρύλος της λίγκας;

«Είναι ευλογία! Έχει τόσα χρόνια εμπειρίας και δεν είναι πως είναι πολύ κουλ και θα σου μιλήσει επειδή έχει φτάσει ψηλά. Είναι αληθινή. Θα σου μιλήσει, θα σου απαντήσει σε κάθε ερώτηση. Είναι εξαιρετική αρχηγός και μου αρέσει πολύ».

-Στο training camp, έχοντας μιλήσει και με τον κόουτς της ομάδας, τι στόχο έχεις;

«Να έχω αυτοπεποίθηση σε τόσο υψηλά επίπεδα που δεν θα υπάρχει χώρος για κανέναν φόβο για μένα. Θέλω να έχω υψηλό ρυθμό. Ο ρυθμός είναι πολύ πιο γρήγορος εδώ και ο στόχος είναι να ανταποκρίνομαι σε αυτό το τέμπο και να είμαι εκεί για την ομάδα, όποτε με χρειάζεται».

-Στο Κολέγιο σε είδαμε να αγωνίζεσαι περισσότερο στο 2 και να έχεις περισσότερες αρμοδιότητες στην εκτέλεση. Στις Μίστικς να περιμένουμε να σε δούμε πιο πολύ στο 1 ή στο 2;

«Θα αγωνίζομαι πιο πολύ σαν πλέι μέικερ εδώ. Το ήξερα από το πρώτο τηλεφώνημα αυτό. Ο κόουτς μου είχε πει ότι ξέρει ότι είμαι καλή σκόρερ, αλλά εδώ θέλει να είμαι άσος. Αυτό το αποδέχτηκα και είμαι εδώ σαν πλέι μέικερ και θα αγκαλιάσω τον ρόλο μου στο παιχνίδι».

-Στην Ουάσιγκτον θα έχεις να μάθεις πολλά από μια από τις πιο επιδραστικές γκαρντ στο WNBA, την Νατάσα Κλάουντ. Έχετε μιλήσει ενόψει της νέας σεζόν;

«Έχουμε μιλήσει. Όταν κατεβάζω τη μπάλα μου δίνει συμβουλές πώς να λειτουργώ. Η ίδια είναι εξαιρετική σε αυτό το κομμάτι και θα με βοηθήσει να μάθω πολλά. Η ίδια είναι πολύ καλή πλέι μέικερ. Είναι πολύ κουλ σαν άνθρωπος».

-Το ότι εκπροσωπείς την Ελλάδα στο WNBA τι σημαίνει για σένα;

«Σημαίνει πάρα πολλά. Είναι πολύ καλό για την Ελλάδα να υπάρχουν παίκτριες στο WNBA. Ανεβαίνει και το επίπεδο στο γυναικείο μπάσκετ στην χώρα. Οπότε σημαίνει πολλά».

-Νιώθεις ότι έχεις και μια ευθύνη να ανοίξεις έναν δρόμο στις νεότερες παίκτριες για να βρεθούν στο WNBA μια μέρα;

«Ναι εννοείται. Η καθεμία μπορεί να το κάνει, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα παίζει. Όταν έχεις όνειρα πρέπει να τα διεκδικείς χωρίς φόβο και με πίστη. Αν είχα μπροστά μου νεαρές Ελληνίδες αθλήτριες θα του έλεγα ότι θα μπορούσαν να το κάνουν και αυτές μια μέρα».

-Σε ακολουθεί το nickname »ο θηλυκός Αντετοκούνμπο». Πώς ακούγεται στα δικά σου αυτιά;

«Την έχω δεχτεί πολλές φορές αυτή την ερώτηση. Ακούγεται πολύ ωραίο και είναι τιμητικό. Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο έχουν καταφέρει πολλά και είναι έμπνευση για όλους. Προτιμώ να με ονομάζουν Τσινέκε, όμως. Είμαστε διαφορετικά άτομα».

-Το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μια ομάδα που έχει θέσει πρωταγωνιστικούς στόχους για φέτος. Τι είδους πρόκληση είναι για σένα αυτό;

«Είναι μεγάλη η πρόκληση γιατί ξέρω καλά τους στόχους της ομάδας. Είναι υψηλοί. Το 2019 κέρδισαν το πρωτάθλημα και ξέρω ότι οι στόχοι είναι ίδιοι. Όλοι ξέρουν πως μπορούν να τα καταφέρουν, οπότε είναι μεγάλη η πρόκληση για μένα».

-Υπάρχει κάποια παίκτρια που ανυπομονείς να αντιμετωπίσεις αυτή τη σεζόν;

«Την Κόρτνεϊ Ουίλιαμς, που έπαιξε και στο σχολείο μας. Μου αρέσει το παιχνίδι της και θέλω να την μαρκάρω. Και την Κέλσι Πλαμ θα ήθελα να αντιμετωπίσω γιατί είναι μια από τις αγαπημένες μου παίκτριες».

-Έχοντας φτάσει στο μεγάλο σου στόχο, που ήταν το WNBA, ποιο είναι το επόμενο επίπεδο για σένα;

«Θέλω να δείξω ότι ανήκω εδώ και όχι μόνο σαν ρούκι, αλλά σαν μια παίκτρια που είναι κάτι παραπάνω, που θα είναι ανταγωνιστική και θα μπορεί να ανταπεξέλθει κόντρα στις καλύτερες παίκτριες της λίγκας».

-Από τη στιγμή που κατάφερες να βρεθείς στο WNBA αλλάζει το mindset για επιστροφή όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη για να παίξεις μπάσκετ εκεί;

«Το σκεπτικό για να παίξω στην Ευρώπη δεν αλλάζει πολύ, αλλά για να παίξω στην Ελλάδα ναι, αλλάζει πολύ. Προσωπικά θεωρώ πως οι ευκαιρίες εδώ είναι πιο μεγάλες και πιο πολύ θα πίεζα για να μείνω στο WNBA, γιατί αν γινόταν κάτι και επέστρεφα πίσω θα σήμαινε πως κάτι δεν πήγε καλά στο WNBA. Ο στόχος μου είναι να μείνω εδώ και να αναπτυχθώ σαν παίκτρια στην Αμερική και στο WNBA».

-Αν μιλήσουμε σε μερικούς μήνες, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σεζόν, με ποιο αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιημένη σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο;

«Θα μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένη αν ξέρω ότι έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό, το 100% και με πίστη στον εαυτό μου δουλέψω πολύ. Αν μπορώ να πάω στο σπίτι και πω ότι έδωσα τα πάντα, τότε θα είναι πετυχημένη η σεζόν».