Οι 12 του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Οι σίγουροι της Εθνικής και τα ερωτηματικά
i

© Intime

Οι 12 του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Οι σίγουροι της Εθνικής και τα ερωτηματικά

Χρήστος Τσάλτας 14:30 - 12.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:38 - 12.08.2023

Η ανακοίνωση της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκαθαρίζει το τοπίο σε μεγάλο βαθμό και το Sportal καταγράφει τα δεδομένα για την 12άδα. Αυτοί που έχουν σίγουρη θέση κι αυτοί που «παλεύουν».

Από την πρώτη στιγμή που η ΕΟΚ έκανε γνωστή την αποστολή που θα στελεχώσει την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις Φιλιππίνες το μεγαλύτερο ερωτηματικό όλων ήταν ένα: τι θα γίνει με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο;

Οι Κώστας Σλούκας, Νικ Καλάθης, Τάιλερ Ντόρσεϊ έθεσαν εαυτούς εκτός «γαλανόλευκης», για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ στην πορεία της προετοιμασίας και ο Δημήτρης Αγραβάνης αποχώρησε από την προετοιμασία της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Το θέμα του Greek Freak ωστόσο παρέμενε στην επιφάνεια και όσο δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα, τόσο όλοι πίστευαν σε ένα... θαύμα.

Το θαύμα αυτό όμως, δεν ήρθε ποτέ. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Γιάννη ήταν τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν του επέτρεπαν να μπει σε φουλ ρυθμό σε αυτη την καμπή της προσπάθειας. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο μεσημέρι της 11ης Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο ανακοίνωσε πως δεν θα είναι σε θέση να ενισχύσει την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με ένα ιδιαίτερο και άκρως συγκινητικό μήνυμα ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς ξεκαθάριζε πως παρά την μεγάλη προσπάθεια και επιθυμία, το σώμα του δεν ήταν σε κατάσταση τέτοια ώστε να μπορέσει να φορέσει τα γαλανολευκηα αυτό το καλοκαίρι.

«Όλοι γνωρίζουν το πάθος και την αγάπη μου για την Εθνική Ομάδα. Μετα την ολοκλήρωση της σεζόν του NBA, πίεζα συνεχώς το κορμί μου στα όρια του, προκειμένου να είμαι στην κατάσταση που ηθελα για παίξω στο Παγκόσμιο. Δυστυχώς, μετά από μήνες δουλειας αλλά και πολλές συζητήσεις με το ιατρικό team, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν έχω επανέλθει σε βαθμό που να μπορώ να αγωνιστώ στο Παγκόσμιο.Αυτό ξεκάθαρα δεν ήταν επιλογη μου και πλέον πρέπει να συνεχισω την δουλειά ώστε να επιστρέψω στο επίπεδο που αγωνίζομαι όλα αυτά τα χρόνια.

Η απογοήτευση είναι τεράστια διότι η απόφαση του ιατρικού επιτελείου δεν μου αφήνει περιθώρια επιλογής. Σε περίπτωση, που συνέχιζα να πιέζω τον εαυτό μου να επιστρέψει, θα έβαζα τον εαυτό μου και την υγεία μου σε ρίσκο. Ο προσωπικώς μου στόχος αλλά και της Εθνικής μας ομάδας, είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και θα είναι τεραστια τιμή για μένα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου στους αγώνες του», ανέφερε στο μήνυμά του ο Έλληνας σούπερ σταρ.

Με την εξέλιξη αυτή τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους όσον αφορά την ομάδα που θα παρατάξει ο Δημήτρης Ιτούδης στη Μανίλα τις επόμενες μέρες. Διότι με την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να μην είναι στο 100% και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να μένει κι αυτός εκτός «μάχης» τα πράγματα παίρνουν ακόμα πιο ξεκάθαρη μορφή, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Δημήτρης Ιτούδης

Οι σίγουροι

Στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο η Εθνική έχει κάποιες σταθερές, στις οποίες θα βασίαει το παιχνίδι της σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο αρχηγός της «γαλανόλευκης», Κώστας Παπανικολάου, θα είναι παρών σε ακόμα ένα μεγάλο ραντεβού.

Στο πλευρό του θα έχει τους Θανάση Αντετοκούνμπο, Ιωάννη Παπαπέτρου, Γιαννούλη Λαρεντζάκη, Ντίνο Μήτογλου, Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά και τον Τόμας Ουόκαπ. Αυτοί θα είναι οι βασικοί πυλώνες στο παιχνίδι της Εθνικής, από τους οποίους θα αρχίσει κάθε προσπάθεια στη Μανίλα.

Αυτοί που κέρδισαν τη θέση και οι εκκρεμότητες

Νίκος Ρογκαβόπουλος ©Intime

Την ίδια ώρα στην 12άδα αναμένεται να βρίσκονται και οι παίκτες-αποκάλυψη της προετοιμασίας, Μιχάλης Λούντζης και Νίκος Ρογκαβόπουλος, έχοντας ρόλο στη φετινή προσπάθεια. Μαζί τους θα βρίσκεται στις Φιλιππίνες ο Δημήτρης Μωραϊτης, που αναμένεται να έχει τον ρόλο του παίκτη που θα έρχεται από τον πάγκο για να αλλάξει τον ρυθμό και να πιέζει τα αντίπαλα γκαρντ, αλλά και ο Μάνος Χατζηδάκης, για να δώσει μια επιπλέον λύση στην φροντ λάιν στο πλευρό του Γιώργου Παπαγιάννη.

Με δεδομένο πως ο Κώστας Αντετοκούνμπο πολύ δύσκολα θα φωνάξει «παρών» στα επόμενα παιχνίδι της Εθνικής στο Άμπου Ντάμπι, κόντρα σε ΗΠΑ και Γερμανία, απομένει μία θέση για να συμπληρωθεί η 12άδα ενόψει Μανίλα.

Αυτή αναμένεται να παιχτεί ανάμεσα σε Παναγιώτη Καλαϊτζάκη, Γιώργο Τσαλμπούρη και Λευτέρη Μποχωρίδη. Οι τρεις παίκτες θα είναι αυτοί που θα «παλέψουν» για μια θέση στο μεγάλο ραντεβού, την ώρα που ο Βασίλης Τολιόπουλος, που δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στο τουρνουά Ακρόπολις, αναμένεται να κοπεί.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους χρόνους που είχαν οι παίκτες που βρέθηκαν στο Ακρόπολις, ένα ελαφρύ προβάδισμα δείχνει αν το έχει ο Λευτέρης Μποχωρίδης, που αγωνίστηκε και στα δύο παιχνίδια του τουρνουά με Σερβία και Ιταλία, με τον Ιτούδη να δείχνει να εμπιστεύεται περισσότερο τον νέο άσο του Άρη.

Το πιο πιθανό depth chart της Εθνικής ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 στις Φιλιππίνες

1: Ουόκαπ, Λούντζης, Μωραΐτης

2: Λαρεντζάκης, Ρογκαβόπουλος

3: Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Μποχωρίδης

4: Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο

5: Παπαγιάννης, Χατζηδάκης

Τα παιχνίδια του Άμπου Ντάμπι, τις επόμενες μέρες, κόντρα σε ΗΠΑ και Γερμανία και ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με την 12η θέση του ρόστερ, η οποία σε αυτή τη φάση της προετοιμασίας δείχνει να είναι και η μοναδική εκκρεμότητα για τον Δημήτρη Ιτούδη και τους συνεργάτες του.

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, ο Έλληνας προπονητής είχε τονίσει πως μετά τα παιχνίδια στο Άμπου Ντάμπι θα κατασταλάξει στην 12άδα για το Παγκόσμιο, γεγονός που σημαίνει πως άπαντες θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να δείξουν πως αξίζουν να βρίσκονται στη Μανίλα.