H εθνική Βοσνίας κάνει... μεταγραφές και θέλει έναν παίκτη της EuroLeague - Στόχοι δύο πρώην του Ολυμπιακού

H εθνική Βοσνίας κάνει... μεταγραφές και θέλει έναν παίκτη της EuroLeague - Στόχοι δύο πρώην του Ολυμπιακού

Γιώργος Γαβριλάκης 11:32 - 07.12.2023 / Ανανεώθηκε: 13:53 - 07.12.2023

Πριν έρθει η ώρα για τα προκριματικά του Eurobasket 2025, τον Φεβρουάριο του 2024, η Ομοσπονδία μπάσκετ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης σκοπεύει να ενισχυθεί με έναν Αμερικανό από τo επίπεδο της EuroLeague. Έτσι προσφέρει θέση νατουραλιζέ και πρωταγωνιστή στο ρόστερ της εθνικής ομάδας σε έναν εκ των Κέβιν Πάντερ (Παρτίζαν) και ο Ουέιντ Μπάλντγουιν (Μακάμπι).

H Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ως ανεξάρτητη χώρα δεν έχει κατακτήσει κάποια σημαντική διάκριση στο μπάσκετ. Τον καιρό όμως, που η Γιουγκοσλαβία ήταν ενωμένη και παντοδύναμη (κυρίως στο μπάσκετ και στα σπορ γενικότερα, αλλά και για μία σημαντική περίοδο και στη βιομηχανία) αρκετοί σπουδαίοι Bόσνιοι έπαιζαν στην εθνική ομάδα. Από εκεί κατάγεται ο θρυλικός Ντράζεν Νταλίπαγκιτς και ο αείμνηστος Μίρζα Ντελίμπασιτς, δύο μορφές του αθλήματος που βρίσκονται στο Hall of Fame της FIBA

Αργότερα παίκτες από τη βαλκανική χώρα, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1992, έφθασαν να παίζουν στο ΝΒΑ. Ο Μίρζα Τελέτοβιτς έκανε καριέρα και στις ΗΠΑ και στην EuroLeague, Βόσνιος κατά το ήμισυ είναι και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς των Ντιτρόιτ Πίστονς, ο οποίος βέβαια επέλεξε την Κροατία για να εκπροσωπεί, ενώ στους Φοίνιξ Σανς φέτος, βασικός σέντερ είναι ο Βόσνιος, Γιουσούφ Νούρκιτς. Ο συμπατριώτης του Τζάναν Μούσα, πρωταθλητής Ευρώπης με την Ρεάλ Μαδρίτης και πρώην ΝΒΑer συντάσσεται κι αυτός με την εθνική ομάδα, αλλά ποτε ως σύνολο δεν έχουν εντυπωσιάσει. 

Ο Ομοσπονδία μπάσκετ της χώρας όμως, σκέφτεται να κάνει μία μεγάλη προσπάθεια σύντομα και συγκεκριμένα στα προκριματικά του Eurobasket του 2025 που θα ξεκινήσουν στα τέλη του Φεβρουάριο του 2024 και η Βοσνία συμμετέχει σε έναν όμιλο μαζί με την Γαλλία, την Κροατία και την Κύπρο

Η σειρά του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Ρεάλ έφθασε!
EUROLEAGUE

10:43 - 07.12.2023

Η σειρά του Παναθηναϊκού να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο Ρεάλ έφθασε!

Μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ΟΑΚΑ και το βράδυ της Πέμπτης (7/12, 21:15, NovaSports prime) υποδέχεται την Ρεάλ που στην αρχή της εβδομάδας νίκησε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και με ρεκόρ 11-1 βρίσκεται μόνη της στην κορυφή της βαθμολογίας έπειτα από 12 αγώνες στην EuroLeague.

Κι επειδή πλέον δεν κάνουν μόνο οι σύλλογοι μεταγραφές, αλλά το κάνουν και οι εθνικές ομάδες που έχουν διαθέσιμη μία θέση νατουραλιζέ, η Βοσνία έχει αποφασίσει πως θέλει στην ομάδα της τον Κέβιν Πάντερ της Παρτίζαν ή τον Ουέιντ Μπάλντγουιν της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δηλαδή, έναν εκ των δύο πρώην παικτών του Ολυμπιακού, που αγωνίζονται πλέον στην EuroLeague με άλλες ομάδες και έχουν εξελιχθεί σε πρωταγωνιστές. 

Ο Πάντερ βέβαια, έχει στην κατοχή του σέρβικο διαβατήριο, αλλά δεν το έχει χρησιμοποιήσει, καθώς η Σερβία έχει επιλέξει να μην έχει νατουραλιζέ στο αντιπροσωπευτικό της συγκρότημα (προς το παρόν τουλάχιστον) και ως εκ τούτου είναι υπό προϋποθέσεις διαθέσιμος. Ο Μπάλντουιν από την άλλη, δεν έχει δεσμεύσεις και το θέμα είναι αν έχει σκοπό να φορέσει μία φανέλα με το εθνόσημο μιας χώρας που πιθανότατα δεν γνωρίζει καν την πρωτεύουσά της και την κουλτούρα της. 

Sportal Euroleague Show με Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης και όλη τη δράση της Πέμπτης

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!