Γιατί δεν σφυρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι διαιτητές της Euroleague!
i

© Photo by Alfonso Cannavacciuolo/Euroleague Basketball via Getty Images

Γιατί δεν σφυρίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι διαιτητές της Euroleague!

Γιάννης Πάλλας 12:14 - 09.03.2024 / Ανανεώθηκε: 12:14 - 09.03.2024

Που οφείλεται η απουσία διαιτητών της Euroleague στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού στο Παρίσι.

Ασφαλώς και έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης ανάμεσα στην Euroleague και τη FIBA και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα «παράθυρα» των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025, που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, διεκόπη η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ωστόσο, από εκεί, μέχρι την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών υπάρχει σημαντική απόσταση και αυτό φάνηκε από την στάση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIBA) η οποία, για άλλη μια φορά σε μεγάλη διοργάνωση, δεν συμπεριέλαβε ούτε έναν διαιτητή επιπέδου Euroleague. Τους απέκλεισε όλους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Εν ολίγοις στο κομμάτι της διαιτησίας η κόντρα ανάμεσα στην FIBA και την Euroleague παραμένει. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν χρησιμοποιεί διαιτητές αξιολογημένους από τη FIBA, όπως επίσης και η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν ορίζει στα παιχνίδια της σε μεγάλες διοργανώσεις διαιτητές από την Euroleague.

Βέβαια, στα Εθνικά πρωταθλήματα οι διαιτητές της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης «σφυρίζουν» κανονικά, όμως η FIBA διατηρεί κλειστή την πόρτα όσον αφορά στους ορισμούς τους σε μεγάλες διοργανώσεις, γι’ αυτό και επιλέγει από χώρες που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία και παραστάσεις στο μπάσκετ.

Όταν θα γίνει αυτό και η Παγκόσμια Ομοσπονδία κάνει την κίνηση να ορίσει διαιτητές που «σφυρίζουν» στην Euroleague, τότε θα σημάνει και το τέλος της κόντρας των δυο πλευρών!

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που θα δώσει τον τόνο για την επόμενη ημέρα της αντιπαράθεσης Euroleague και FIBA είναι η επικείμενη ενοποίηση του Eurocup με το Basketball Champions League.

Κανένας διαιτητής της Euroleague δεν θα διευθύνει ματς των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού
EUROLEAGUE

12:04 - 08.03.2024

Κανένας διαιτητής της Euroleague δεν θα διευθύνει ματς των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού

Η FIBA ανακοίνωσε τη λίστα με τους 40 διαιτητές που θα εργασθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και όπως πάντα συμβαίνει, ανάμεσά τους υπάρχουν μόνο αυτοί που αξιολογούνται στις λίστες τους και κανένας από αυτούς που ανήκουν στις διοργανώσεις της EuroLeague Basketball.

Όταν αυτό συμβεί στο άμεσο μέλλον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ποιος θα έχει το κουμάντο όσον αφορά στους ορισμούς των διαιτητών. Τότε, θα φανεί και το αν θα λήξει γρήγορα αυτή η αντιπαράθεση των δυο πλευρών ,που έχει περιοριστεί, η αλήθεια είναι, το τελευταίο διάστημα.