Η επιδημία των ρήξεων Αχίλλειου τένοντα στον αθλητισμό. Τι φταίει;

O Τζέισον Τέιτουμ τραυματίας στο παρκέ - Φωτ. IMAGO

Η επιδημία των ρήξεων Αχίλλειου τένοντα στον αθλητισμό. Τι φταίει;

Sportal newsroom 15:42 - 23.07.2025 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 23.07.2025

Οι ρήξεις Αχίλλειου τένοντα έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα playoffs του NBA όπου σημειώθηκαν τρεις τέτοιοι τραυματισμοί.

Η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων και οι αυξημένες απαιτήσεις αποτελούν μερικές από τις πιθανές αιτίες, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Marca.

Αθλητές όπως η Μαρία Βιθέντε (τριπλούν), o Λούκας Εγκιμπάρ (σνόουμπορντ), o Τάιγκερ Γουντς (γκολφ) o Γούλιαμ Καρβάλιο (ποδόσφαιρο), o Ντεσόν Γουότσον (NFL) και o Τζέισον Τέιτουμ (μπάσκετ), αν και διαφέρουν σε ηλικία και αγωνίζονται σε διαφορετικά αθλήματα, έχουν ένα κοινό σημείο: έχουν υποστεί ρήξη Αχίλλειου τένομντα, έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς για έναν αθλητή.

Τα τελευταία 15 χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία COVID-19, η συχνότητα έχει αυξηθεί ανησυχητικά κι αυτή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση της ενασχόλησης με την άθληση σε ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά και η αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει ο Χοακίν Χουάν, φυσιοθεραπευτής και ειδικός στην αποκατάσταση αθλητών...

η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού. Ο αριθμός των αγώνων έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, γεγονός που επιβαρύνει τον οργανισμό των αθλητών. Επιπλέον, η γενετική των αθλητών υψηλού επιπέδου έχει εξελιχθεί: είναι πιο δυνατοί, πιο ανθεκτικοί, αλλά και οι προπονήσεις τους πλέον τους φτάνουν στα όριά τους. Γι' αυτό, οι προληπτικοί έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο εξονυχιστικοί, ώστε να αποφεύγονται τέτοιοι τραυματισμοί.

Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα, που είναι υπεύθυνος για την δύναμη και την ταχύτητα του ποδιού, έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με έρευνα, ο τραυματισμός συμβαίνει συνήθως όταν ο αστράγαλος βρίσκεται σε ραχιαία κάμψη, το σώμα προς τα εμπρός, το γόνατο και ο γοφός σε έκταση και το πόδι σε ουδέτερη θέση. Επιπλέον, στο 83% των περιπτώσεων, ο τραυματισμός συμβαίνει χωρίς επαφή με αντίπαλο, κατά την φάση της εκκίνησης ή της επιτάχυνσης. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο τραυματισμός αυτός πλήττει πλέον και νεότερους αθλητές.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι δύσκολο να συμβεί ρήξη σ' έναν υγιή Αχίλλειο τένοντα.

Οι τενοντίτιδες στην περιοχή αυτή είναι συχνές στους αθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά μόνο οι ρήξεις είναι αυτές που συνήθως γίνονται πρωτοσέλιδο...

... αναφέρει ο Νταβίντ Λόεζ Καπαπέ, ειδικός στην αθλητιατρική.

Στο NBA το NFL,, το padel και το ποδόσφαιρο, οι ρήξεις έχουν αυξηθεί λόγω των αυξημένων αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Μόνο στα τελευταία playoffs του NBA, τρεις παίκτες υπέστησαν ρήξη Αχίλλειου: οι Τέιτουμ (Celtics), Λίλαρντ (Milwaukee) και Χαλιμπάρτον (Pacers). Η ανησυχία για την αύξηση αυτή (σ.σ. επτά σε όλη τη σεζόν, έναντι καμίας την προηγούμενη) οδήγησε τον κομισάριο του NBA να συγκροτήσει μια επιτροπή ειδικών και να χρησιμοποιήσει Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάλυση των δεδομένων.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χρήση αντιφλεγμονωδών μπορεί και καλύπτει συμπτώματα που θα έπρεπε όμως να λειτουργήσουν ως προειδοποιητικά σημάδια.

Πάντα έχουμε πόνους, αυτό είναι η ζωή ενός αθλητή υψηλού επιπέδου...

... παραδέχεται ο αθλητής Ρομπέρτο Αλάιθ (δρομέας μεγάλων αποστάσεων), που υποβλήθηκε σε τρεις επεμβάσεις στον Αχίλλειο τένοντα μεταξύ 2016 και 2018.

Ο Ρομπέρτο Αλάιθ προπορεύεται στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα ανοιχτού Στίβου στο Μόναχο το 2022 Ο Ρομπέρτο Αλάιθ προπορεύεται στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα ανοιχτού Στίβου στο Μόναχο το 2022

Στην περίπτωσή μου, είχα την ασθένεια Haglund, μια πάθηση που προκαλούσε ρήξη στον τένοντα. Ο ένας τένοντας με πονούσε, ήξερα ότι έπρεπε να σταματήσω, και λίγες μέρες πριν την επέμβαση έπαθε ρήξη. Ο άλλος δεν με ενοχλούσε, και είναι δύσκολο να αποφασίσεις να σταματήσεις την προπόνηση και να χειρουργηθείς, όταν μπορείς να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι.

Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ορίζουν οι γιατροί είναι κρίσιμη για την αποφυγή υποτροπών. Επιπλέον, η ψυχολογική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική.

Η αποδοχή της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα...

,...τονίζει ο Χοσέ Κάρλος Χαένες, καθηγητής Αθλητικής Ψυχολογίας.

Ο αθλητής πρέπει να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση, να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα και να μην απομακρυνθεί από τον αθλητισμό, παρακολουθώντας προπονήσεις και αγώνες.

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση πρέπει να γίνεται σταδιακά. Η ρήξη Αχίλλειου είναι συχνά πιο δύσκολη ψυχολογικά Η σταδιακή έκθεση σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτήν που προκάλεσε τον τραυματισμό μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να ξεπεράσει τον φόβο. Είναι σημαντικό να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα...

...επισημαίνει ο Χοακίν Χουάν.

Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση δεν σημαίνει αυτόματη ίαση. Χρειάζονται 10-15 αγώνες για να διαπιστωθεί η πλήρης αποκατάσταση. Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στην πρόληψη. Η αύξηση των αγώνων δεν είναι το πρόβλημα. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη.

Η τεχνολογική εξέλιξη των αθλητικών παπουτσιών μπορεί επίσης να παίζει ρόλο.

Δεν υπάρχουν ακόμη μελέτες...

...αναφέρει ο Χουάνμα Αλόνσο, ειδικός στην Ιατρική της Άσκησης.

Τα παπούτσια απορροφούν τους κραδασμούς, αλλά η αυξημένη ένταση των προπονήσεων μπορεί να επιβαρύνει την περιοχή του αχιλλείου. Το 25% των αθλητών που υπέστησαν ρήξη Αχίλλειου, είχε πόνους στην περιοχή πριν τον τραυματισμό.

Tags: