Η τελευταία περίοδος που «πληγώνει» τον Ολυμπιακό και η παράμετρος «Λαρεντζάκης»
i

O Γιαννούλης Λαρεντζάκης / © Intime

ΘΕΜΑ Η τελευταία περίοδος που «πληγώνει» τον Ολυμπιακό και η παράμετρος «Λαρεντζάκης»

Νίκος Καλαμπάκας 18:03 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:13 - 16.12.2022

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα μετράει τέσσερις ήττες σε 11 αγώνες στην Euroleague και το sportal.gr σας παρουσιάζει την «αχίλλειο πτέρνα» της.

«Σημασία δεν έχει πως ξεκινάς έναν αγώνα, αλλά πως τον τελειώνεις». Η παραπάνω φράση είναι νόμος στον αθλητισμό και οι ομάδες που θέλουν να έχουν τύχη στις διοργανώσεις που αγωνίζονται, έχουν την υποχρέωση να την γράφουν στον... πίνακα 100 φορές την ημέρα, προκειμένου να την εμπεδώσουν. Ανάμεσά τους και ο Ολυμπιακός...

Οι Πειραιώτες είδαν έναν ακόμα αντίπαλο να τους βάζει στα σχοινιά στο τελευταίο δεκάλεπτο ενός αγώνα που έμοιαζε να βάφεται στα «ερυθρόλευκα». Η Εφές άνοιξε το γκάζι στη μεταξύ τους αναμέτρηση και «σκόρπισε» τους παίκτες του Μπαρτζώκα οι οποίοι έδειχναν πελαγωμένοι και ανήμποροι να βάλουν ένα φρένο στην επιθετική ορμή των Τούρκων.

Η χθεσινή εξέλιξη όμως δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Ολυμπιακό που φέτος δείχνει ευάλωτος στις τέταρτες περιόδους του. Η ομάδα του Πειραιά μπορεί να καυχιέται ότι έχει νικήσει στις έδρες των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Μπασκόνια, όμως έχει και λόγους για να προβληματιστεί!

Ο Κάνααν που πρέπει να ξυπνήσει και το ντέρμπι που ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει!

Ο Κάνααν που πρέπει να ξυπνήσει και το ντέρμπι που ο Ολυμπιακός πρέπει να νικήσει!

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την Εφές που… δεν λέει κάτι, την εικόνα του Κάνααν και το ντέρμπι που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό!

Η αρχή έγινε με τη Μονακό

Η πρώτη φετινή ήττα των πρωταθλητών Ελλάδας ήρθε την 5η αγωνιστική και μάλιστα στο ΣΕΦ! Αντίπαλός του ήταν η Μονακό του Μάικ Τζέιμς την οποία απέκλεισε πέρυσι στα playoffs και πήρε την πρόκριση για το Final Four του Βελιγραδίου. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι Μονεγάσκοι είχαν ισχυρό κίνητρο για αυτό τον ματς, πράγμα που ισχύει. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς πήραν άριστα στο θέμα της συγκέντρωσης, έβγαλαν πολλή ενέργεια στο παρκέ και καταφέρνοντας να περιορίσουν το pick and roll του Σλούκα και να περάσουν «χειροπέδες» στον Βεζένκοφ, έφυγαν ευτυχισμένοι από το Φαληρικό στάδιο κι έβαλαν τέλος στο σερί των «ερυθρόλευκων» που μέχρι τότε μετρούσαν τέσσερις νίκες.

Αυτός ήταν και ο μοναδικός αγώνας φέτος που δεν χάθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι Γάλλοι έκαναν εξαιρετική τρίτη περίοδο, πήραν προβάδισμα και έκτοτε οι παίκτες του Μπαρτζώκα δεν επέστρεψαν ποτέ στο ματς. 

Η Βαλένθια του χτύπησε το «καμπανάκι»

Μια αγωνιστική μετά, ήρθε η σειρά της Βαλένθια. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πρώτο ημίχρονο, έκλεισαν το 20λεπτο προηγούμενοι με 13 πόντους παίρνοντας ώθηση από τους φιλάθλους τους και όλα έδειχναν ότι εύκολα ή δύσκολα, θα ερχόταν η πέμπτη νίκη στη διοργάνωση. Άπαντες όμως υπολόγιζαν... χωρίς τον ξενοδόχο αφού οι Ισπανοί ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους, οι Πειραιώτες ξέχασαν την άμυνα που έπαιζαν κι έτσι με ένα επιμέρους σκορ 11-25 στο τελευταίο δεκάλεπτο, η ομάδα της Ισπανίας δραπέτευσε από το ΣΕΦ με τη νίκη (82-83), κρούωντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου στο ΣΕΦ...

Το «μπλακ άουτ» του Τελ Αβίβ

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην έδρα της Μακάμπι. Η ελληνική ομάδα ήταν συγκεντρωμένη για τρία δεκάλεπτα και στην τέταρτη περίοδο είδε τον κόπο της να πηγαίνει χαμένος εξαιτίας της κακής αμυντικής της λειτουργίας. Οι Ισραηλινοί με επί μέρους σκορ 27-15 μετέτρεψαν το 63-69 του 30' σε 90-84 με ένα επιμέρους σκορ 27-15 και ανέδειξαν το πρόβλημα που παρατηρείται στους φετινούς αγώνες.

Δεν έβαλε μυαλό και το πλήρωσε και στην Τουρκία

Όταν μια ομάδα χάνει με πανομοιότυπο τρόπο τα παιχνίδια της, οφείλει να κατανοήσει το πρόβλημα και να το διορθώσει. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό που στην Τουρκία φαινόταν πάλι διαβασμένος, όμως την πάτησε ξανά, αδυνατώντας να περιορίσει τους παίκτες του Αταμάν στην τελευταία στροφή του αγώνα. 

Η ζημιά βέβαια στην Πόλη ξεκίνησε από το τέλος της τρίτης περιόδου, εκεί όπου ο Κλάιμπερν, μαζί με τους Μπομπουά και Μίτσιτς έκαναν ότι ήθελαν κόντρα στον «έφηβο» του ελληνικού αθλητισμού. Θα περίμενε κανείς ότι αυτή τη φορά θα υπήρχε η συγκέντρωση και η ωριμότητα να διαχειριστούν οι παίκτες του Ολυμπιακού την κατάσταση, όμως αυτό δε συνέβη ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν η τέταρτη φετινή ήττα τους και η εδραίωση του προβλήματος. Είπαμε στην αρχή ότι σημασία δεν έχει πως ξεκινάς έναν αγώνα, αλλά πως τον τελειώνεις. Και σε όσα ματς έχει χάσει φέτος ο Ολυμπιακός, στα τελευταία... μέτρα πριν τον τερματισμό, η ομάδα χώλαινε αισθητά, δίνοντας στους αντιπάλους της την ευκαιρία να της πάρουν τον αέρα και κατά συνέπεια τη νίκη!

Όταν ο Λαρεντζάκης δεν ντύνεται σούπερ ήρωας

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει κάνει και μεγάλες νίκες. Δεν είναι και λίγο για μια ομάδα της Euroleague στις 4 πρώτες αγωνιστικές να έχει νικήσει τρεις ισπανικές ομάδες εκτός έδρας. Τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια κατά σειρά. Οι Πειραιώτες το κατάφεραν όμως για να φτάσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα, χρειάστηκε το step up ενός παίκτη που μέχρι το ξεκίνημα της σεζόν ήταν ένας απλός ρολίστας της ομάδας. Του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ο «Λάρε» φέτος έχει ντυθεί σούπερμαν αρκετές φορές και με την απόδοσή του έχει καταφέρει να φέρει στην ομάδα του δύσκολες νίκες πετυχαίνοντας μεγάλα καλάθια. 

Όταν όμως ο διεθνής Έλληνας γκαρντ του Ολυμπιακού δεν καταφέρνει να βάζει τα απίστευτα, τότε η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα τα βρίσκει σκούρα και συνήθως γνωρίζει ήττες που μπορεί στη συνέχεια της φετινής Euroleague να της στοιχίσουν ακριβά...