Καρμέλο Άντονι: Από το video που παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του, στο πιο... γλυκό jump shoot της ιστορίας (vids)
i

© Intime

Καρμέλο Άντονι: Από το video που παραλίγο να καταστρέψει την καριέρα του, στο πιο... γλυκό jump shoot της ιστορίας (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:11 - 23.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:08 - 23.05.2023

Από τα γέννησή του μέχρι το τέλος της καριέρας του ο Καρμέλο Άντονι περπάτησε πρώτη φορά στις εργατικές κατοικίες του Μπρούκλιν, στα σκοτεινά στενά της Βαλτιμόρης, έκανε παρέα με εμπόρους ναρκωτικών, ώσπου εμφανίστηκε στο ΝΒΑ, συνεργάστηκε με τον Μάικλ Τζόνταν και κατέληξε ως ο 9ος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Υπάρχουν δύο κυρίαρχα αρχέτυπα αστεριών του ΝΒΑ: O ταλαντούχος επαγγελματίας, ο άνθρωπος των εταιρειών, το σύμβολο και το παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία. Αυτή η κατηγορία εκπροσωπήθηκε από τον Μάικλ Τζόρνταν, που πέραν από την ακαταμάχητη παρουσία του στο γήπεδο, είχε μία «καθαρή» ζωή. 

Μεγάλωσε σε ένα μεσοαστικό περιβάλλον, έχοντας παροχές από μικρή ηλικία που άλλοι συνομήλικοί του αφροαμερικανοί δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν και έφθασε στην κορυφή μέσα από μία διαδρομή στρωμένη με τριαντάφυλλα. Kαι κατέληξε να πουλάει παπούτσια και ρούχα με το όνομά του στον αιώνα τον άπαντα. 

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τον σταρ που έλαμψε μέσα από μία διαδρομή στρωμένη μόνο με τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα. Χωρίς τα χρωματιστά πέταλα του λουλουδιού. Περπάτησε μέσα από σκοτεινά δρομάκια μέχρι να βγει στο ξέφωτο και από εκεί στη μεγάλη λεωφόρο που οδηγεί στον «μαγικό πλανήτη». Όπως έκανε ο Άλεν Αϊβερσον, για παράδειγμα. 

Ο Καρμέλο Άντονι, στο ξεκίνημα της πορείας του εκπροσώπησε την δεύτερη κατηγορία, αλλά μεταμορφώθηκε σε ένα ίνδαλμα και σε ένα παράδειγμα προς... μίμηση, που μεταφέρθηκε στην πρώτη. 

Γεννήθηκε στις εργατικές κατοικίες στο Red Hook του Μπρούκλιν. Κοντά στη γέφυρα του Dumbo που σήμερα συχνάζουν hipster αλλά επί των ημερών του δεν μπορούσες να διασχίσεις τους δρόμους αν είχε σουρουπώσει. 

Ο πατέρας του Ιριάντε, γεννημένος στη Νέα Υόρκη κι εκείνος, από Πορτορικάνους γονείς και καταγωγή από τη Βενεζουέλα πέθανε από καρκίνο όταν ο Καρμέλο ήταν δύο ετών και λίγα χρόνια αργότερα η μητέρα του Μέρι, πήρε όλη την οικογένεια και μετακόμισαν στη Βαλτιμόρη

Στα μέρη που ο ήχος της τρομπέτας του Λούις Άρμστονγκ αντηχούσε απ' άκρη σ' άκρη, ο νεαρός Μέλο άρχισε να αναπτύσσεται σωματικά και να επικεντρώνεται στο μπάσκετ. Όταν ήδη είχε κάνει μεγάλη αίσθηση με την αγωνιστική του παρουσία στα highschool του Μέριλαντ, η δράση του ήταν θαυμαστή στα γήπεδα, αλλά απαράδεκτη στα μαθήματα. 

Ήταν ένα παιδί που προτιμούσε να κάνει βόλτες στο δρόμο, παρά να διαβάζει και είχε καταλάβει ότι ο μπάσκετ θα προσφέρει τροφή και ανέσεις σε αυτόν και την οικογένειά του. 

Κατάφερε εν τέλει να αποφύγει όλες τις παγίδες, αν και βρέθηκε μέσα σε αυτές. Λίγο καιρό πριν εμφανιστεί στο NBA κι αφού είχε κατακτήσει το κολεγιακό πρωτάθλημα στην πρώτη (και μοναδική) χρονιά του με τις Πανεπιστήμιο του Σίρακιουζ, μία βιντεοκασέτα (VHS για όσους... θυμούνται) με τον ίδιο να στέκεται περήφανος και χαμογελαστός δίπλα σε έναν έμπορο ναρκωτικών που απειλούσε κόσμο και κοσμάκι, έκανε την εμφάνισή του. 

Ήταν η στιγμή που άρχισαν οι αμφιβολίες για την ποιότητα του χαρακτήρα ενός παίκτη που εμφανίστηκε στο Draft του '13 με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (αυτός στο Νο 1 και ο Καρμέλο στο Νο3) και παρά τα θαυμαστά του προσόντα ο εξωαγωνιστικός του βίος ήταν αυτός που έθετε ερωτήματα. Διότι ο φίλος του στο video (που μπορείτε να δείτε λίγο πιο... κάτω) δεν ήταν σαν τα φιλαράκια του Τζα Μοράντ που κάνουν βόλτες στο δρόμο δείχνοντας τα όπλα τους -που ίσως να μην είναι καν γεμάτα με σφαίρες. Ήταν ένας πραγματικός γκάνγκστερ που απειλούσε πως θα σκοτώσει όποιον σκεφτόταν να δώσει πληροφορίες στην αστυνομία για τη δράση της συμμορίας του στους δρόμους. 

Αυτή ήταν η πρώτη και τελευταία «μελανή οπή» στην προσωπικότητά του Καρμέλο Άντονι. Το 2003 εμφανίστηκε στο ΝΒΑ και από εκεί και πέρα η δράση του είχε να κάνει μόνο με το μπάσκετ και αργότερα με τον ακτιβισμό, την προσφορά στις ταλαιπωρημένες κοινότητες και ολοκληρώθηκε είκοσι χρόνια αργότερα με την προ ωρών ανακοίνωσή του που περιελάβανε τη δήλωση απόσυρσης από την ενεργό δράση. 

Ο Μάικλ Τζόρνταν είδε στο πρόσωπό του ένα ατόφιο ταλέντο και ένα εμπορικό σύμβολο. Συνδύασε την γνησίως αύξουσα πορεία της Jordan Brand με τη παρουσία του Καρμέλο Άντονι στην εταιρεία και με το λογότυπό του σε προϊόντα (κυρίως με τη σειρά παπουτσιών) από τα πρώτα χρόνια του στη λίγκα με τους Ντένβερ Νάγκετς (2003-2011), αλλά και αργότερα με τους Νιου Γιορκ Νικς (2011-17). 

Που κατέληξε η ιστορία; O Καρμέλο Άντονι αγωνίστηκε στο ΝΒΑ για 19 σεζόν. Η τελευταία του ήταν το 2021-22 ως παίκτης των Λος Άντζελες Λέικερς και μπορεί οι... νέοι να θυμούνται την αγωνιστική του πτώση (με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, τους Χιούστον Ρόκετς και τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς) την κακή του άμυνα και τα παραπανίσια κιλά στο τέλος της καριέρας του, αλλά οι πιο... παλαιοί δεν ξεχνούν την ακαταμάχητη ενέργειά του, τα δυναμικά καρφώματα και το πιο όμορφο, άρτιο και τεχνικό jump shoot που εμφανίστηκε ποτέ στον «μαγικό πλανήτη». 

Κατέγραψε σε αυτή την πορεία 28.289 πόντους και μόνο οκτώ παίκτες στην ιστορία της λίγκας έχουν περισσότερους από αυτόν: Ο πρώτος όλων ΛεΜπρόν Τζέιμς και οι Καρίμ Αμπντούλ-Tζαμπάρ, Καρλ Μαλόουν, Κόμπι Μπράιαντ, Μάικλ Τζόρνταν, Ντιρκ Νοβίτζκι, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Σακίλ Ο'Νιλ. Κανείς άλλος! 

Δεν μπόρεσε να κατακτήσει το δακτυλίδι του πρωταθλητή και στην πραγματικότητα δεν το πλησίασε καν. Παρόλα αυτά, πήρε τρία χρυσά Oλυμπιακά Mετάλλια, το 2008 στο Πεκίνο, το 2012 στο Λονδίνο, το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και πέρσι στη συμπλήρωση των 75 χρόνων του ΝΒΑ συμπεριλήφθηκε στους 75 καλύτερους αθλητές της ιστορίας. Το 2047 στα 100 χρόνια του κορυφαίου πρωταθλήματος θα είναι και πάλι εκεί, ως ένας από τους 100 καλύτερους όλων των εποχών!