Κουτσός στο Sportal: «Αυτοί είναι οι 4 άξονες στο παιχνίδι του Σερέλη»

Χρήστος Σερέλης και Ισίδωρος Κουτσός

i

© Intime

Κουτσός στο Sportal: «Αυτοί είναι οι 4 άξονες στο παιχνίδι του Σερέλη»

Πάρης Τσελεπίδης • 16:23 - 23.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο νέος κόουτς του Παναθηναϊκού, Χρήστος Σερέλης, δεν αποτελεί… γρίφο, έχει μακρά παρουσία στα γήπεδα, αλλά ο Ισίδωρος Κουτσός που τον γνωρίζει καλύτερα από τον μέσο όρο, μας εξηγεί πιο συγκεκριμένα πράγματα που τον αφορούν.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην επαρχία της Σεντζέν. Μία επαρχία της Κίνας, με πληθυσμό πάνω από 17.000.000 κατοίκους και τους Λέοπαρντς, την ομάδα που πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της χώρας. Ο Ισίδωρος Κουτσός είναι ο προπονητής των Λεοπαρδάλων και ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τους περισσότερους τη δουλειά, τον τρόπο και τον χαρακτήρα του Χρήστου Σερέλη

Με το νέο προπονητή του Παναθηναϊκού, ο Κουτσός συνεργάστηκε στο Λαύριο από το 2019 έως το 2021, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει καλά και το τι εστί… Παναθηναϊκός. Εχει δουλέψει στους «πράσινους», ως συνεργάτης του Δημήτρη Πρίφτη την περσινή σεζόν. Άρα είναι ο ιδανικός άνθρωπος, ο οποίος συνδυάζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του, είναι σε θέση να μας εξηγήσει τι σκέφτεται για τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού. 

Και αφού μας εξήγησε «για την πίστη που έχω ότι θα τα καταφέρει μία χαρά» και τι γνώμη του ότι «ο Χρήστος είναι ένας πραγματικός άνθρωπος του μπάσκετ, ένας προπονητής με γνώσεις και ένας άνθρωπος που στις συνεργασίες του είναι άψογος», λίγες ώρες πριν το ντεμπούτο του Σερέλη στον πάγκο του Παναθηναϊκού για το ματς με την Αρμάνι Μιλάνο (Πέμπτη 23/2, 21.30), ο Ισίδωρος Κουτσός μας παρέθεσε τα τέσσερα χαρακτηριστικά του.

1. Ελευθερία κινήσεων

«Δίνει επιθετική ελευθερία στους παίκτες του. Με τον τρόπο του και τη διαχείρισή του, προσφέρει αυτοπεποίθηση στους αθλητές και τους ανοίξει τους ορίζοντες κυρίως όσον αφορά στην επιθετική προσέγγιση του παιχνιδιού. Αυτό δημιουργεί μία άνεση στις πρωτοβουλίες και ειδικά τώρα στον Παναθηναϊκό που το ταλέντο και οι δυνατότητες των παικτών που θα έχει στη διάθεσή του είναι πολύ μεγάλες, θεωρώ πως θα βοηθήσει στην παραγωγή. Την ίδια ελευθερία δίνει και στους συνεργάτες του, που μπορούν δίπλα του να εκφραστούν».

2. Επικοινωνία

«Είναι επικοινωνιακός άνθρωπος και μέσα στο γήπεδο ως επαγγελματίας, αλλά και έξω από αυτό. Ενδιαφέρεται για τους παίκτες του και τους συνεργάτες του και σε προσωπικό επίπεδο. Θέλει να είναι όλοι ευχαριστημένοι και δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις και στις ξεκάθαρες κουβέντες. Κάνει τους πάντες δίπλα του να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα περιβάλλον που όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».

3. Η μέθοδος 

«Η προπόνηση γι’ αυτόν είναι το παν. Έχει μέθοδο, πιέζει τους πάντες για να γίνουν καλύτεροι και να αποκτήσουν όλοι μαζί μία ομαδική δύναμη. Η ένταση και ο ρυθμός της προπόνησης είναι το Α και το Ω για τον κόουτς. Δοκιμάζει νέα στοιχεία, δουλεύει πάνω σε αυτά που θεωρεί ότι έχουν αξία, δεν έχει εμμονές, αλλά έχει κανόνες και δομές».

4. Ο ρυθμός

«Στη επίθεση η προσέγγισή του είναι ο γρήγορος ρυθμός και το transition. Δηλαδή, η μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση με ταχύτητα. Αυτό είναι το βασικό που επιδιώκει, ανάλογα φυσικά με τα δεδομένα του παιχνιδιού. Επιδιώκει passing game με πολλές εναλλαγές και σχετικά γρήγορες εκτελέσεις. Αν βρεθεί σουτ στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης προτρέπει τους παίκτες να εκτελέσουν. Όσον αφορά στην άμυνα ο κόουτς ζητάει δύο πράγματα: Την πίεση πάνω στη μπάλα και η επικοινωνία. Θέλει οι παίκτες του να συνεργάζονται και να προστατεύει ο ένας τον άλλον».