Ξανθόπουλος στο Sportal: «Ιδανικό να κατακτήσω έναν ακόμη τίτλο»

Ξανθόπουλος στο Sportal: «Ιδανικό να κατακτήσω έναν ακόμη τίτλο»

Πάρης Τσελεπίδης • 18:53 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:28 - 23.06.2023

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος μίλησε στο Sportal για τη νέα ανατροπή της ΑΕΚ στη φετινή της πορείας στο Basketball Champions League που την έβαλε σε τροχιά πρόκρισης για τα προημιτελικά.

Η ΑΕΚ φαίνεται πως στη φετινή της πορεία στο Basketball Champions League αρέσκεται στο να βάζει δύσκολα στον εαυτό της πριν χαμογελάσει στο τέλος. Πριν φθάσει στη νίκη και μάλιστα όχι στο καλάθι αλλά με διαφορά. Το έκανε με τις Ρέτζιο Εμίλια και Καρσίγικα στον όμιλο της πρώτης φάσης του θεσμού και πήρε την πρόκριση για τα Play In όπου απέκλεισε την Τόφας και το έκανε και με την Λιμόζ δείχνοντας να κοιμίζει τους αντιπάλους της στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Μία ανατροπή που δείχνει να έχει μπει και στο dna των παικτών της με τον Βασίλη Ξανθόπουλο όπως παραδέχτηκε στο Sportal να πίστευε πως θα ερχόταν ξανά ακόμη και αν η γαλλική ομάδα προηγήθηκε με 20 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Όπως και ήρθε για την ομάδα του Ηλία Καντζούρη που κοουτσάρισε τους παίκτες του με ίωση που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετή για να του στερήσει την παρουσία του στην άκρη του πάγκου της ΑΕΚ. Ο Ξανθόπουλος ήρθε ως μία επιλογή στη φάση της αντεπίθεσης διαρκείας που ακολούθησε του 17-37 μέχρι που η «Ένωση» στα μέσα του τετάρτου δεκαλέπτου πήρε και πάλι το προβάδισμα μετά το αρχικό 2-0 και έφθασε δικαιότατα στο τελικό 82-72 σπάζοντας τις πορσελάνες. 

«Το πιστεύαμε πως θα κερδίζαμε»

«Το πίστευα πως θα κερδίζαμε ακόμη και αν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ ακόμη και με 20 πόντους. Το είχαμε ξανακάνει και ξέραμε πως θα έπρεπε να διαχειριστούμε το παιχνίδι σε εκείνο το χρονικό σημείο και τα καταφέραμε», σχολίασε ο 38χρονος έμπειρος πλέι μέικερ και «εγκέφαλος» της ΑΕΚ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το περασμένο καλοκαίρι ο Καντζούρης τον έφερε πίσω στην «Ένωση» μετά την περσινή τους συνεργασία στον Κολοσσό Ρόδου. Οι δυο τους ωστόσο είχανε συνεργαστεί στο παρελόν επίσης σε Νήαρ Ηστ και Πανελλήνιο με τον Ξανθόπουλο να γνωρίζει το Basketball Champions League το οποίο είχε κατακτήσει με τους «κιτρινόμαυρους» στο Final Four του ΟΑΚΑ το 2018.

«Ψυχοφθόρο αλλά στο τέλος μετράει η νίκη»

Κι όσο για το πιστεύω του σε αυτή τη νέα ανατροπή της ΑΕΚ εξήγησε: «Δεν ξεκινήσαμε καλά το παιχνίδι σε αντίθεση με την Λιμόζ όπου οι παίκτες της είχανε απίστευτη ευστοχία στα τρίποντα. Τα είχανε βάλει σχεδόν όλα. Κάτι που πίστευα πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Όπως και έγινε με εμάς να ρίχνουμε το βάρος μας στην άμυνα και να βρίσκουμε σωστές επιλογές στην επίθεση. Μειώσαμε σημαντικά την εις βάρος μας διαφορά πριν πάμε στα αποδυτήρια στο 20΄ και τα καταφέραμε και πάλι όσο ψυχοφθόρο και αν ήταν. Μία συνολική αντίδραση που βγάλαμε που φανερώνει ότι έχουμε μέσα μας το πιστεύω της νίκης, που είναι και αυτή που μετράει στο τέλος, κάτι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία μας εν όψει της συνέχειας της χρονιάς».

«Έχουμε τη τύχη στα χέρια μας»

Για το γεγονός ότι η ΑΕΚ μετά τη νίκη επί της Λιμόζ και με παρακαταθήκη την απόδρασή της την περασμένη αγωνιστική από την Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Γαλατασαράι ο Ξανθόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πως έχουμε τη τύχη στα χέρια μας. Στη Μάλαγα στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού αδικήσαμε τους εαυτούς με το γεγονός ότι η διαφορά έφθασε στους 22 πόντους. Αυτό φάνηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου βγάλαμε αντίδραση και κερδίσαμε την Γαλατασαράι και στην έδρα μας παρά τη σημαντική απουσία των φιλάθλων μας την αξιοποιήσαμε και πάλι κερδίζοντας την Λιμόζ.

Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα κρατάμε τη τύχη της πρόκρισής μας στα προημιτελικά στα χέρια μας. Πολύ απλά γιατί έχουμε κάνει την εκτός έδρας νίκη που χρειαζόμασταν για να αποκτήσουμε προβάδισμα και θα κληθούμε να υπερασπιστούμε τη δικιά μας. Στα δύο παιχνίδια που έχουμε μπροστά μας με τις Μάλαγα και Γαλατασαράι θα έχουμε και τον κόσμο μας στο πλευρό μας ώστε με την απαιτούμενη συγκέντρωση να τα καταφέρουμε. Κάτι που θα μας επιτρέψει να προκριθούμε στα προημιτελικά και να φθάσουμε έναν αντίπαλο μακριά από το Final Four».

Οι ομοιότητες με την πορεία του 2018

Το πιστεύω του Ξανθόπουλου έχει να κάνει και με την εμπειρία του από την πορεία του 2018. «Θα φροντίσουμε να κοιτάξουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με στόχο να τα καταφέρουμε. Θα είναι πολύ σημαντικό για την ΑΕΚ να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά το τίτλο του θεσμού. Σε μία χρονιά που έχει ομοιότητες με εκείνη καθώς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κερδίσουμε ομάδες καλύτερες από μας και το αντίθετο», υποστήριξε ο Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Όπως και ότι πριν τους 16 του Basketball Champions League είχαμε κατακτήσει το Κύπελλο στο τελικό του Κυπέλλου που είχε διεξαχθεί και τότε στο Ηράκλειο με τον Ολυμπιακό», για να σταθεί επί προσωπικού. «Ήμουν και τότε στην ομάδα όπως και τώρα και δεν το κρύβω ότι θα ήθελα να προσθέσω έναν ακόμη τίτλο στην καριέρα μου. Θα ήταν το ιδανικό».

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις τελευταίοι του από τους δέκα συνολικά του Ξανθόπουλου είναι και με την ΑΕΚ. Το Κύπελλο Ελλάδος και το Basketball Champions League την περίοδο 2017-2018 και το Διηπειρωτικό λίγους μήνες αργότερα. Σε ένα χρονικό σημείο της φετινής όπου για την ΑΕΚ υπάρχει μετά το Σαββατιάτικο (11/02) εντός έδρας παιχνίδι με το Λαύριο ακολουθεί το Final Eight του Κυπέλλου στα Δύο Αοράκια του Ηρακλείου της Κρήτης.

Πρώτα το Λαύριο και μετά το Κύπελλο

«Η προσοχή μας στρέφεται πρώτα στο παιχνίδι με το Λαύριο στην έδρα μας για το πρωτάθλημα όπου θα κοιτάξουμε να το κερδίσουμε ώστε να πάμε με ψυχολογία στο Ηράκλειο. Θα κοιτάξουμε να είμαστε έτοιμοι και να κοιτάξουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά με πρώτο αυτό με τον Πανιώνιο που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τον υποτιμήσουμε για το ότι είναι μία ομάδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Θα φροντίσουμε να τα δώσουμε όλα για να τα καταφέρουμε να φθάσουμε μέχρι το τελικό και να διεκδικήσουμε το Κύπελλο», επισήμανε καταλήγοντας ο Ξανθόπουλος.