Ο Γκούροβιτς και η φιλοσοφία του σοκάρει τη Σερβία - «Πρέπει να παίζετε με @ρχ!d1@», είπε στους δεκάχρονους αθλητές (vid)

Ο Γκούροβιτς και η φιλοσοφία του σοκάρει τη Σερβία - «Πρέπει να παίζετε με @ρχ!d1@», είπε στους δεκάχρονους αθλητές (vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:11 - 25.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:14 - 25.09.2023

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έπαιξε στο Περιστέρι, την ΑΕΚ, πήρε το χρυσό με τη Σερβία στο Παγκόσμιο του 2002 και τώρα εκπαιδεύει με... προβληματικές μεθόδους τους νεαρούς αθλητές της ακαδημίας που έχει στο Βελιγράδι. «Πρέπει να παίξετε με μυαλό, καρδιά και @ρχ!d1@», είπε ο Μίλαν Γκούροβιτς στους δεκάχρονους αθλητές.

Μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του '80 και τις πολιτικές αναταραχές και τις σύγκρουσεις της δεκαετίας του '90 που οδήγησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ο Μίλαν Γκούντουριτς -όπως και αρκετοί αθλητές από εκείνα τα μέρη- βρέθηκαν στις αρχές των nineties στην Ελλάδα, ως μετανάστες. 

Ο 48χρονος σήμερα, πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας και παγκόσμιος πρωταθλητής στην Ιντιανάπολη το 2002, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από το Περιστέρι (1993-1998), αγωνίστηκε αργότερα στην ΑΕΚ, ενώ φόρεσε και τη φανέλα της Παρτίζαν και του Ερυθρού Αστέρα, έπαιξε στην Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Μάλαγα), την Ιταλία (Τριέστε), την Τουρκία (Γαλατασαράι) και την Πολωνία (Πρόκομ), πλέον είναι ιδιοκτήτης της ακαδημίας Ρεάλ Βελιγραδίου. 

Μετά το πέρας της αθλητικής του καριέρας δοκίμασε την προπονητική στο υψηλό επίπεδο εντός των συνόρων της Σερβίας, ήταν assistant του Ερυθρού Αστέρα (2012-13), πρώτος προπονητής της FMP Βελιγραδίου (2013-15), αλλά δεν μακροημέρευσε στον χώρο. Πλέον, ασχολείται με τους νεαρούς αθλητές των ακαδημιών του, μόνο που η λογική του και η φιλοσοφία του έχει φέρει πολλές αντιδράσεις. Κυρίως από τους γονείς των παιδιών. 

Ένα βίντεο που περιλαμβάνει μία ομιλία του στους ανήλικους παίκτες της Ρεάλ Βελιγραδίου έχει προκαλέσει αναστάτωση και η φρασεολογία που χρησιμοποίησε δεν ήταν ενδεδειγμένη, ούτε εκπαιδευτικά ορθή. Στην πραγματικότητα ήταν απαράδεκτη! 

Ίσως να ξέχασε ή να αγνόησε πως κατέχει πλέον παιδαγωγικό ρόλο και εξηγώντας στους ανήλικους παίκτες τον τρόπο που πρέπει να παίζουν τους είπε: «Δεν μετράει το ύψος, ούτε η δύναμη». Καλά μέχρι εδώ. «Πρέπει να αγωνίζεστε χρησιμοποιώντας το μυαλό σας», πρόσθεσε «και με καρδιά σας» και δεν έχει δα και άδικο. Αλλά κατέληξε πως «πρέπει να παίζεται με... @ρχ!d1@» και αυτό ήταν που εξόργισε τους πάντες.