Ο Λουίς Σκόλα είναι ο «πρέσβης» της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023
i

Λουίς Σκόλα από το Μουντομπάσκετ του 2014 / © Intime

Ο Λουίς Σκόλα είναι ο «πρέσβης» της FIBA για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023

Γιώργος Γαβριλάκης 18:45 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 19:21 - 14.12.2022

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ο βετεράνος Αργεντίνος σταρ θα είναι το… πρόσωπο του μπάσκετ για το τουρνουά που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία.

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα ο Λουίς Σκόλα ήταν ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Με τη φανέλα της Ταού Κεράμικα (ή Ταουγκρές) όπως ήταν γνωστή τότε, Μπασκόνια σήμερα, έκανε αίσθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Με την εθνική Αργεντινής έκανε πάταγο: χρυσός ολυμπιονίκης στην Αθήνα (2004), χάλκινος στο Πεκίνο το 2008, ασημένιος στο Παγκόσμιο της Ιντιανάπολις (2002) και στην Κίνα (2019). 

Στο ΝΒΑ για μία δεκαετία από το 2007 έως το 2017 «δίδασκε» μπάσκετ με τις φανέλες των Ρόκετς, Σανς, Πέισερς, Ράπτορς και Νετς, ενώ σταμάτησε το μπάσκετ πέρσι, στα 41 του, όπου αγωνίστηκε με την ιταλική Βαρέζε. 

Πλέον, ως ένας σεβάσμιος βετεράνος με μία τεράστια καριέρα επιλέχθηκε από τη FIBA τον επέλεξε για να εκπροσωπεί και να πρεσβεύει το άθλημα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας

Ο Σκόλα είναι ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων (με 716 πόντους) και μόνο ο Βραζιλιάνος Hall of Famer Οσκαρ Σμιντ (με 906 πόντους) έχει περισσότερους. 

«Είναι τεράστια τιμή για μένα που θα εκπροσωπήσω το μπάσκετ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», είπε ο Σκόλα όταν ανακοινώθηκε ο ρόλος του από τη FIBA. «Ως αθλητής με την Αργεντινή η συμμετοχή μου σε αυτές τις διοργανώσεις ήταν κάτι το μοναδικό. Είχαμε πολλές επιτυχίες σε μία χρυσή γενιά για το μπάσκετ της χώρας». 

Τώρα, η θέση του είναι μακριά από τα παρκέ και στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία θα φοράει κοστούμι, αλλά «το παιχνίδι είναι πάνω απ’ όλα και θα όλοι οι παίκτες, όλες οι ομάδες αναμένεται να μας χαρίσουν μεγάλες στιγμές».