Ο Ζέλικο κυνηγάει τον Φιλ Τζάκσον - Οι 9 τίτλοι του Ομπράντοβιτς, μετά το χάος και μετά ο Μεσίνα
i

@ sportal.gr

Ο Ζέλικο κυνηγάει τον Φιλ Τζάκσον - Οι 9 τίτλοι του Ομπράντοβιτς, μετά το χάος και μετά ο Μεσίνα

Γιώργος Γαβριλάκης 13:39 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 17:46 - 14.09.2023

Στο NBA ο Φιλ Τζάκσον είναι ο "Zen Master" με 11 πρωταθλήματα και στην Εuroleague ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ο "Master" (χωρίς Zen) με 9 κατακτήσεις - Στη φετινή διαδρομή η Μιλάνο, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η Μπάγερν, η Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε, πέραν της Παρτίζαν, διαθέτουν προπονητές που έχουν κατακτήσει την κορυφή στη διοργάνωση.

Πρέπει να είναι πολύ ψυχοφθόρο το να έχεις εμμονή με την κορυφή. Να αφιερώνεις κάθε σου chakra για χάρη ενός τροπαίου, ενός χρυσού μεταλλίου, για το δακτυλίδι του πρωταθλητή ή την κούπα της Euroleague. Κι αν άλλοι θα έβγαζαν αυτοάνοσο απο το αγχος και την πίεση, για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι απλώς άλλη μια μέρα στη δουλειά και αυτή η μανία για τη νίκη είναι το ρεύμα που διαπερνά κάθε του κύτταρο. Για αυτό και παραμένει φρέσκος σε ιδέες, εμπνευσμένος και αυθόρμητος. 

Ο 63χρονος Σέρβος κόουτς ξεκίνησε να κάθεται σε πάγκους το 1991 και από τότε μέχρι σήμερα οι αντίπαλοί του κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Ο μόνος που έχει πάρει περισσότερα πρωταθλήματα από αυτόν είναι ο Φιλ Τζάκσον στο NBA. Διότι στην Euroleague κανείς δεν τον απειλεί, ούτε καν τον έχει στο οπτικό του πεδίο. Όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα Ευρώπης σε συλλογική επίπεδο ήταν το 1992 και τότε τα κατάφερε με την πρώτη ομάδα που ανέλαβε και την οποία προπονεί και τώρα. Την Παρτίζαν. Την ίδια χρονιάο Φιλ Τζάκσον έπαιρνε το δεύτερο από τα έξι συνολικά πρωταθλήματα που πήρε με τους Σικάγο Μπουλς, ενώ έχει άλλα πέντε με τους Λος Άντζελες Λέικερς και πλέον έχει αποσυρθεί. 

Ο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει 9 φορές την Εuroleague με συνολικά πέντε ομάδες, αλλά η εμβληματική συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό και η πράσινη Δυναστεία που δημιούργησε, ενδεχομένως να μην ξεπεραστεί όσο ζούμε εμείς που κατοικούμε αυτή τη στιγμή τον πλανήτη. Λέτε τελικά ο στόχος του "Ζοτς" να είναι τα 10 για να τα στρογγυλοποιήσει ή τα 12 για να ξεπεράσει τον Φιλ Τζάκσον; Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ήταν τέλειο γι αυτόν να επαναφέρει την Παρτίζαν στην κορυφή και με την περσινή παρουσία της ομάδας φαίνεται πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Τα… τέσσερα του Μεσσίνα 

Σε αυτή θέλει να κινηθεί και η Μιλάνο. Η τελευταία φορά που σήκωσε το τρόπαιο ήταν το 1988 και τότε ήταν η τρίτη φορά που τα κατάφερνε στην ιστορία της. Το 2019 η ομάδα του Τζόρτζιο Αρμάνι έκκρινε πως ο Ετόρε Μεσίνα έιναι ο ιδανικός άνθρωπος για να κρατήσει το τιμόνι. Τότε ο Ιταλός άφησε το NBA, οπου ήταν βοηθος του Γκρεγκ Ποποβιτς στο Σαν Αντόνιο, για να αναλάβει την ομάδα με στόχο να κατακτήσει για πέμπτη φορά στην καριέρα του την Euroleague. Ακόμα ομως δεν τα έχει καταφέρει, οπότε παραμένει με τέσσερις κατακτήσεις. Δύο με μια άλλη ομάδα του ιταλικού βορρά, την Βίρτους Μπολόνια και άλλες δύο με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 

Από τους εν ενεργεία προπονητές της διοργάνωσης ο Μεσίνα είναι ο μόνος με τέσσερα τρόπαια, ενώ τόσα έχει και ένας συνταξιούχος, ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με την Γιουγκοπλάστικα (2), την Λιμόζ και τον Παναθηναϊκο και δύο συγχωρεμένοι: Ο πέρδο φεραντίθ, όλα με την Ρεάλ (το πρώτο το 1965 και τελευταίο το 1974) και ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι με τη Ρίγα (3) και την ΤΣΣΚΑ Μοσχας στο πέρασμα της χρονικής περιόδου 1954-1971. 

Ελληνοτουρκικές συμμαχίες για μια τρίτη κούπα 

Στη λίστα ακολουθεί ένας Έλληνας που εργάζεται σε τούρκικη ομάδα και ένας τούρκος που ανέλαβε μία ελληνική. Ο Δημήτρης Ιτούδης της Φενέρμπαχτσέ και ο Εργκίν Αταμάν του Παναθηναϊκού έχουν στη συλλογή τους δύο κατακτήσεις, αλλά καμία με τις νυν ομάδες τους. 

Ο Αταμαν ανέλαβε φέτος τους "πράσινους" για να τους οδηγήσει στο υπέρτατο σημείο, στο οποίο έχουν να φθάσουν απο το 2011 τότε που τα είχαν καταφέρει με τον Ομπράντοβιτς στον πάγκο. 

Ο Ιτούδης από την άλλη, μετά από δύο τίτλους με την ΤΣΣΚΑ, το 2022 πήγε στην Φενέρμπαχτσε με την προοπτική να της προσφέρεις τον πρώτο της τίτλο μετά το 2017. Τότε που είχε βρεθεί στο No 1 με (μαντέψτε...) τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική καθοδήγηση.

Δύο κούπες έχει και ο Παμπλο Λάσο, ο οποίος επέστρεψε μετά απο εναν χρόνο απουσίας, αλλα πλέον δεν κατοικει στη Μαδρίτη, αλλά στο Μόναχο. Και επειδή η Μπάγερν κάνει όνειρα ήθελε κάποιον που ξέρει τη διαδρομή και τη θυμάται μιας και την έκανε το 2018 και το 2015 με την Ρεαλ.

Ο Μπαρτζώκας άγγιξε την δεύτερη, ο Ματέο πήρε την πρώτη

Ο Ολυμπιακός με τον Μπαρτζώκα το έχει ξανακάνει, πριν από 11 χρόνια. Πρόπερσι έχασε στον ημιτελικό από την Εφές του Αταμάν και πέρσι βρέθηκε ένα βήμα πριν την κορυφή. Το αγγίζει αλλά δεν το αρπάζει. 

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν ο καλύτερος προπονητής της σεζόν 202-23 όχι μόνο για τους τύπους, αλλα και για τις ουσίες. Η ομάδα του έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ, έφθασε να διεκδικεί την πρωτιά στο τελευταίο σουτ, αλλα το αποτέλεσμα αυτού του σουτ (από τα χέρια του Σέρχιο Γιούλ) στέρησε από τον Ολυμπιακό την τέταρτη κούπα της ιστορίας του και απο τον Μπαρτζώκας τη δεύτερη της καριέρας του. Τελικά, πήρε την πρώτη του ο Τσους Ματέο με την Ρεαλ και τώρα θέλει κι αυτός να τις ζευγαρώσει.

Οι επτά προπονητές με τους 21 τίτλους

© Getty Images

Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Παρτίζαν

1992 / Παρτίζαν
1994 / Μπανταλονα
1995 / Ρεαλ Μαδρίτης
2000 / Παναθηναϊκός
2002 / Παναθηναϊκός
2007 / Παναθηναϊκός
2009 / Παναθηναϊκός
2011 / Παναθηναϊκός
2017 / Φενερμπαχτσέ

Ετόρε Μεσίνα / Μιλάνο

1998 / Βίρτους Μπολόνια
2001 / Βίρτους Μπολόνια
2006 / ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2008 / ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Εργκίν Αταμάν, Παναθηναϊκός

2021 / Αναντολού Εφές
2022 / Αναντολού Εφές

Δημήτρης Ιτούδης, Φενέρμπαχτσε

2016 / ΤΣΣΚΑ Μόσχας
2019 / ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Πάμπλο Λάσο, Μπάγερν Μονάχου

2015 / Ρεάλ Μαδρίτης
2018 / Ρεάλ Μαδρίτης

Τσους Ματέο, Ρεάλ Μαδρίτης

2023 / Ρεάλ Μαδρίτης

Γιώργος Μπαρτζώκας / Ολυμπιακός 

2013 / Ολυμπιακός