Με πόσα χρήματα γυρίζει στην Ευρώπη ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ

Ουίλι Ερνανγκόμεθ

Με πόσα χρήματα γυρίζει στην Ευρώπη ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ

Χρήστος Τσάλτας 09:15 - 30.06.2023

Ο Ουίλι Ερνανγκόμεθ έμεινε ελεύθερος από τους Νιου Όρλινς Πέλικανς τα ξημερώματα της Παρασκευής και σήμανε... συναγερμός στην Ευρώπη, καθώς ήδη τα σενάρια «φούντωσαν» σε μια υπόθεση για την οποία αναμένεται να πέσουν αρκετά λεφτά στο τραπέζι.

Στο συμβόλαιο του Ουίλι Ερνανγκόμεθ με τους Νιου Όρλινς Πέλικανς υπήρχε option, Που ήταν στην πλευρά της ομάδας της Νέας Ορλεάνης, ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων για την σεζόν 2023-24. Οι «πελεκάνοι» μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αυτή την οψιόν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Όπως αποκάλυψε το Sportal στις 28/06, οι Πέλικανς είχαν αποφασίσει να μην ενεργοποιήσουν την οψιόν για την σεζόν 2023-24, κάνοντας τον Ισπανό σέντερ free agent. Και ταυτόχρονα ένα από τα πιο «ελκυστικά» ονόματα στην ευρωπαϊκή αγορά για ομάδες που θέλουν να βρίσκονται στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης.

Ο 29χρονος σέντερ βρίσκεται σταθερά στο ΝΒΑ από το 2016 έως και σήμερα, καθώς αγωνίστηκε σε τρεις ομάδες. Τους Νιου Γιορκ Νικς (2016-18), τους Σάρλοτ Χόρνετς (2018-20) και τους Νιου Όρλινς Πέλικανς (2020-23). Στα επτά χρόνια που έμεινε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, ως ώρας, ο Ίβηρας σέντερ, που αναδείχθηκε MVP του Eurobasket 2022, οδηγώντας την εθνική ομάδα της Ισπανίας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, δεν κατάφερε να κάνει κάποιο συμβόλαιο σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στα χρόνια που αγωνίστηκε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη στον τραπεζικό του λογαριασμό μπήκαν συνολικά 12,4 εκατ. δολάρια, ενώ η σεζόν 2022-23 του απέφερε τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη χρονιά στην πορεία του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, καθώς οι Πέλικανς του έδωσαν 2,4 εκατ. δολάρια.

Αυτά δεν είναι τα καθαρά χρήματα που έχει λάβει στα χρόνια που βρέθηκε στο ΝΒΑ. Διότι στα συμβόλαια του Ισπανού, όπως και σε κάθε άλλο παίκτη, συμπεριλαμβάνεται και η φορολογια, κάτι που σημαίνει πως οι απολαβές του είναι πολύ πιο χαμηλές και φτάνουν κοντά στα 7,5-8 εκατ. δολάρια.

Βίλι και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ © Intime

Ασφαλώς πρόκειται για έναν παίκτη που με το «καλημέρα» στην Ευρώπη θα κάνει τη διαφορά. Είναι σέντερ που μπορεί να απειλήσει με πολλούς τρόπους, να επηρεάσει το παιχνίδι και να επιβάλλει την προσωπικότητά του μέσα στο γήπεδο. Το γεγονός πως έπαιξε σε κάθε τουρνουά με την εθνική ομάδα της Ισπανίας, αλλά και πριν από το ταξίδι στο ΝΒΑ φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης, γνωρίζοντας πολύ καλά από καταστάσεις ανταγωνισμού στο υψηλότερο επίπεδο, σημαίνει πως δεν θα χρειασεί πολύς χρόνος προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ήδη άλλωστε στην Ευρώπη έχει σημάνει «συναγερμός» από την στιγμή που οι Πέλικανς δεν ενεργοποίησαν την οψιόν στο συμβόλαιό του. Τα σενάρια φέρνουν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Φενέρμπαχτσε να έχουν σε περίοπτη θέση τον Ερνανγκόμεθ, την ώρα που ο ίδιος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για τη νέα σεζόν.

Μένει ελεύθερος από τους Πέλικανς ο Ερνανγκόμεθ - Η free agency του NBA και το ντόμινο με Παπαγιάννη
EUROLEAGUE

21:39 - 28.06.2023

Μένει ελεύθερος από τους Πέλικανς ο Ερνανγκόμεθ - Η free agency του NBA και το ντόμινο με Παπαγιάννη

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sportal από την Ισπανία, η ομάδα της Νέας Ορλεάνης δεν θα ασκήσει την οψιόν ανανέωσης του συμβολαίου με τον Βίλι Ερνανγκόμεθ - Οι σκέψεις του Ισπανού σέντερ για το NBA και η προοπτική της Ευρώπης και του Παναθηναϊκού, από τη στιγμή που δύσκολα θα μείνει ο Γιώργος Παπαγιάννης

Ασφαλώς, το γεγονός πως βρίσκεται στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του, στα 29 του χρόνια, θα παίξει ρόλο για το επόμενο βήμα του. Προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η παραμονή στο ΝΒΑ, όμως σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόταση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη θα είναι ο μόνος δρόμος που θα μπορεί να ακολουθήσει.

Κάπου εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα. Με πόσα χρήματα θα μπορούσε να έρθει στην Ευρώπη ένας παίκτης του βεληνεκούς του Ουίλι Ερνανγκόμεθ; Η απάντηση είναι πολύ απλή, για τα μάτια του Ισπανού σέντερ οι επίδοξοι μνηστήρες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να μπορέσουν να τον δελεάσουν.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η τιμή εκκίνησης των συζητήσεων με τον Ίβηρα σέντερ φτάνει στα 2-2,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου ο 29χρονος άσος να πει το μεγάλο «ναι» και να αγωνιστεί στην Ευρώπη. Κάτι που στην παρούσα φάση μοιάζει με υπόθεση πολύ δύσκολη προς την υλοποίησή της, δεδομένης και της επιθυμίας του παίκτη να δοκιμάσει την τύχη του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για ακόμα μια φορά. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς οι ομάδες στην Euroleague έχουν δείξει πως έχουν τον τρόπο να κάνουν κινήσεις που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Η περίπτωση Ερνανγκόμεθ θα μπορούσε να ήταν ακόμα μία από αυτές.