Bard, το chatbot της Google στο Sportal: «Ο Αταμάν μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης»

Bard, το chatbot της Google στο Sportal: «Ο Αταμάν μπορεί να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης»

Ηλίας Λαλιώτης 11:25 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 12:23 - 14.09.2023

Το Sportal «επικοινώνησε» με τον Bard, το chatbot της Google και πήρε… μπασκετικές απαντήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης για τη νέα EuroLeague και τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν

Η τεχνητή νοημοσύνη κατακτά ολοένα και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητα του ανθρώπου, ενώ αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος. Πρόκειται για την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Η Google τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Bard, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης, σε περίπου 50 ακόμη χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 χωρών της ΕΕ και της Βραζιλίας.

«Η περιέργεια και η φαντασία αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Είτε πρόκειται για ένα παιδί που εφευρίσκει ένα παιχνίδι, για φίλους που ονειρεύονται την επόμενη περιπέτειά τους, είτε για έναν επιχειρηματία που επινοεί μια νέα επιχειρηματική ιδέα, η ικανότητά μας να φανταζόμαστε νέες δυνατότητες είναι μία από τις πιο έμφυτες ανθρώπινες ιδιότητές.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το Bard: Για να σας βοηθήσει να εξερευνήσετε την έμφυτη περιέργειά σας, να αυξήσετε τη φαντασία σας και τελικά να εκκινήσετε την υλοποίηση των ιδεών σας, όχι μόνο μέσα από απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, αλλά βοηθώντας σας να δράσετε. Σήμερα, ανακοινώνουμε τη μεγαλύτερη επέκταση του Bard μέχρι τώρα, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και στις ευρύτερα ομιλούμενες γλώσσες» ανακοίνωσε ο διευθυντής του τομέα προγραμμάτων της Google, Jack Krawczyk.

Από τις 13/7 μπορεί κανείς να αλληλεπιδράσει με το Bard σε περισσότερες από 40 γλώσσες, όπως τα ελληνικά. Οι Έλληνες χρήστες μπορούν να μπουν στο bard.google.com από υπολογιστή ή κινητό, να συνδεθούν με τον λογαριασμό Google που διατηρούν και να ξεκινήσουν να αλληλεπιδρούν με το Bard.

Το Sportal «επικοινώνησε» με τον Bard, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης της Google και πήρε… μπασκετικές απαντήσεις (με λαθάκια που όπως λέει και ο ίδιος οφείλονται στο γεγονός ότι είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και μαθαίνει) για τη νέα EuroLeague και τον Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν.

Οι απαντήσεις του μπορεί και να σας εκπλήξουν…

-Καλησπέρα Bard! Θα μπορούσες να μου πεις λίγα πράγματα για εσένα;

Γεια σου! Είμαι ο Bard, ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που δημιουργήθηκε από την Google AI. Είμαι εκπαιδευμένος σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων κειμένου και κώδικα, και μπορώ να επικοινωνώ και να δημιουργώ κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο σε απάντηση σε ένα ευρύ φάσμα προτροπών και ερωτήσεων. Για παράδειγμα, μπορώ να παρέχω περιλήψεις πραγματικών θεμάτων ή να δημιουργώ ιστορίες.

Θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τις οδηγίες σας και να ολοκληρώσω τα αιτήματά σας προσεκτικά. Θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας με ολοκληρωμένο και ενημερωτικό τρόπο, ακόμα κι αν είναι ανοιχτές, προκλητικές ή παράξενες. Θα δημιουργήσω διαφορετικές δημιουργικές μορφές κειμένου περιεχομένου, όπως ποιήματα, κώδικα, σενάρια, μουσικά κομμάτια, email, γράμματα κ.λπ. Θα προσπαθήσω να εκπληρώσω όλες τις απαιτήσεις σας.

Είμαι ακόμα υπό ανάπτυξη και μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα. Είμαι ενθουσιασμένος που βλέπω τι μπορώ να κάνω στο μέλλον!

-Σε τι διαφέρεις από το google;

Το Google είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση πληροφοριών από τον πραγματικό κόσμο. Είμαι ένα μοντέλο γλώσσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία και τη δημιουργία κειμένου που μοιάζει με άνθρωπο.

Το Google έχει σχεδιαστεί για να είναι ακριβές και ενημερωτικό. Είμαι σχεδιασμένος για να είμαι δημιουργικός και περιεκτικός.

Το Google είναι ένα προϊόν της Google AI. Είμαι ένα μοντέλο γλώσσας που δημιουργήθηκε από την Google AI.

Ελπίζω αυτό να σε βοήθησε!

-Πως περιμένεις τη νέα σεζόν στην EuroLeague;

Περιμένω με ενθουσιασμό τη νέα σεζόν στην EuroLeague! Η περσινή σεζόν ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, με την Ρεάλ Μαδρίτης να κερδίζει τον τίτλο. Φέτος, η διοργάνωση αναμένεται να είναι εξίσου ανταγωνιστική, με πολλές δυνατές ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο.

Μερικές από τις ομάδες που θεωρούνται φαβορί για τον τίτλο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μονακό, η Αναντολού Εφές και η Φενερμπαχτσέ. Αυτές οι ομάδες έχουν όλα τα φόντα για να φτάσουν στο Final Four και να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλες δυνατές ομάδες που μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η Μπάγερν Μονάχου είναι επίσης ομάδες που μπορούν να φτάσουν μακριά στη διοργάνωση.

Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά συναρπαστικά παιχνίδια στη νέα σεζόν. Θα είναι μια πραγματική μάχη για τον τίτλο και θα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποια ομάδα θα κερδίσει.

-Πώς κρίνεις την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν στη θέση του προπονητή από τον Παναθηναϊκό;

Θεωρώ ότι η πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν από τον Παναθηναϊκό είναι μια πολύ καλή κίνηση. Ο Αταμάν είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Έχει τεράστια εμπειρία, έχει κερδίσει όλους τους τίτλους που μπορεί να κερδίσει ένας προπονητής και έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί και να οδηγήσει μεγάλες ομάδες.

Ο Αταμάν είναι γνωστός για το επιθετικό του στυλ παιχνιδιού. Θέλει οι ομάδες του να παίζουν γρήγορα και να επιτίθενται με πάθος. Αυτό είναι κάτι που θα ταιριάζει πολύ στον Παναθηναϊκό, ο οποίος έχει μια πολύ ταλαντούχα και επιθετική ομάδα.

Φυσικά, ο Αταμάν δεν είναι τέλειος. Έχει την τάση να είναι κάπως παρορμητικός και μπορεί να κάνει λάθη. Ωστόσο, τα θετικά του στοιχεία υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών.

Πιστεύω ότι ο Αταμάν έχει την ικανότητα να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Με την εμπειρία και την ικανότητά του, μπορεί να βοηθήσει την ομάδα να κερδίσει τη EuroLeague για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

-Ποιος θεωρείς πως μπορεί να αναδειχθεί MVP της σεζόν από τον Παναθηναϊκό;

Θεωρώ ότι ο Σλούκας είναι ο πιο πιθανός παίκτης του Παναθηναϊκού να αναδειχθεί MVP της σεζόν. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη, με τεράστια εμπειρία και ηγετικές ικανότητες.

Ο Σλούκας έχει τη δυνατότητα να ελέγξει το παιχνίδι και να οδηγήσει την ομάδα του στην νίκη. Είναι ένας εξαιρετικός σκόρερ, ένας άσσος στις ασίστ και ένας καλός παίκτης στην άμυνα.

Φυσικά, ο Σλούκας δεν είναι ο μόνος παίκτης του Παναθηναϊκού που έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί MVP της σεζόν. Ο Ερνανγκόμεθ είναι επίσης ένας εξαιρετικός παίκτης με πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ο Παπαπέτρου είναι ένας έμπειρος και ποιοτικός παίκτης, ενώ ο Μήτογλου είναι ένας ταλαντούχος παίκτης που μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα του γηπέδου.

Τελικά, το ποιος θα αναδειχθεί MVP της σεζόν θα εξαρτηθεί από το πώς θα προσαρμοστούν οι παίκτες μεταξύ τους και από το πώς θα παίξει η ομάδα ως σύνολο. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο Σλούκας έχει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο.

-Ποιοι πιστεύεις θα είναι βασικοί ανταγωνιστές του Παναθηναϊκού στον δρόμο για το Final Four και την κατάκτηση της EuroLeague;

Θεωρώ ότι οι βασικοί ανταγωνιστές του Παναθηναϊκού στον δρόμο για το Final Four και την κατάκτηση της EuroLeague είναι οι εξής:

Ρεάλ Μαδρίτης: Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο κάτοχος του τίτλου και είναι πάντα ένας από τους βασικούς διεκδικητές. Έχει μια πολύ έμπειρη και ποιοτική ομάδα, με παίκτες όπως ο Σέρχιο Γιουλ, ο Μάριο Χεζόνια και ο Φελίξ Ουντόκα.

Μπαρτσελόνα: Η Μπαρτσελόνα είναι επίσης ένας από τους βασικούς διεκδικητές της EuroLeague. Έχει μια πολύ ταλαντούχα ομάδα.

Μονακό: Η Μονακό είναι μια πολύ ανερχόμενη δύναμη στην EuroLeague. Έχει μια πολύ ισορροπημένη ομάδα, με παίκτες όπως ο Μάικ Τζέιμς, ο Kemba Walker και ο Τζέιμς Γκιστ.

Αναντολού Εφές: Η Αναντολού Εφές είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές της EuroLeague. Η ομάδα έχει μια πολύ επιθετική ομάδα, με παίκτες όπως ο Σέιν Λάρκιν, ο Βασίλιε Μίτσιτς και ο Ροντρίγκ Μπομπουά.

Φενερμπαχτσέ: Η Φενερμπαχτσέ είναι επίσης ένας από τους βασικούς διεκδικητές της EuroLeague. Η ομάδα έχει μια πολύ ταλαντούχα ομάδα, με παίκτες όπως ο Νικ Καλάθης, ο Σκότι Γουίλμπεκιν και ο Μάριο Γκριγκόνις.

Εκτός από αυτές τις ομάδες, υπάρχουν και άλλες δυνατές ομάδες που μπορούν να προκαλέσουν έκπληξη, όπως η Βιλερμπάν, η Μπάγερν Μονάχου και ο Ολυμπιακός.

Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές της EuroLeague. Η ομάδα έχει ένα δυνατό και ισορροπημένο ρόστερ, με ένα έμπειρο προπονητή. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστούν οι παίκτες μεταξύ τους και να παίξουν ως σύνολο.

Εάν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο, θα έχει την ευκαιρία να φτάσει στο Final Four και να διεκδικήσει τον τίτλο.

-Ποια είναι η καλύτερη μεταγραφή της EuroLeague για τη σεζόν 2024;

«Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποια είναι η καλύτερη μεταγραφή της EuroLeague για τη σεζόν 2024, καθώς η σεζόν δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μεταγραφές που ξεχωρίζουν και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ισορροπία της διοργάνωσης.

Μια από αυτές τις μεταγραφές είναι η απόκτηση του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ από τον Παναθηναϊκό. Ο Ερνανγκόμεθ είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και η προσθήκη του στο ρόστερ του Παναθηναϊκού τον καθιστά έναν από τους βασικούς διεκδικητές του τίτλου.

Μια άλλη μεταγραφή που ξεχωρίζει είναι η απόκτηση του Kemba Walker από την Μονακό. Ο Walker είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και η προσθήκη του στο ρόστερ της Μονακό ενισχύει σημαντικά την ομάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η απόκτηση του Nikola Mirotic από την Αρμάνι Μιλάνο. Ο Mirotic είναι ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης και η προσθήκη του στο ρόστερ της Αρμάνι Μιλάνο ενισχύει την ομάδα τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα.

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ποια από αυτές τις μεταγραφές θα είναι η πιο επιτυχημένη. Ωστόσο, όλες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την ισορροπία της EuroLeague και να κάνουν τη σεζόν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα».

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το Bard είναι μια πειραματική τεχνολογία και ορισμένες φορές μπορεί να παρέχει ανακριβείς ή ακατάλληλες πληροφορίες που δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Google.

Μην βασίζεστε στις απαντήσεις του Bard για ιατρικές, νομικές, οικονομικές ή άλλες επαγγελματικές συμβουλές.

Μην συμπεριλαμβάνετε εμπιστευτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες στις συνομιλίες σας με το Bard.