Όταν ο Άρης έγινε Θεός (vids)
i

Γκράφιτι του Νίκου Γκάλη / © Intime

Όταν ο Άρης έγινε Θεός (vids)

Νίκος Καλαμπάκας 20:07 - 02.12.2022 / Ανανεώθηκε: 20:11 - 02.12.2022

Η ημέρα που ο Γκάλης συστήθηκε στους Έλληνες φιλάθλους...

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979 όταν ο Νίκος Γκάλης συστήθηκε στο ελληνικό κοινό, φορώντας για πρώτη φορά τη φανέλα του Άρη. Έχοντας έρθει μόλις δύο μήνες πριν από τις ΗΠΑ, ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη λατρεία των Ελλήνων στο μπάσκετ έδωσε την πρώτη του μπασκετική παράσταση κόντρα στην Ηρακλή, αφήνοντας όποιον παρακολούθησε την αναμέτρηση με το στόμα ανοιχτό!

Ο Νίκος Γκάλης είχε ολοκληρώσει την αναμέτρηση με 30 πόντους, σε έναν αγώνα που αργότερα θα αποκτούσε ιστορική σημασία, αφού αποτέλεσε το ντεμπούτο που άλλαξε μια για πάντα την ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας.

Νίκος Γκάλης λοιπόν! Ένα όνομα, μια ιστορία, ένα ολόκληρο άθλημα. Η Ελλάδα από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ξεκίνησε να ρίχνει κλεφτές ματιές στην «πορτοκαλί θεά», έφτιαξε γήπεδα, φόρεσε παπούτσια Pony και παρασύρθηκε στους ρυθμούς του «γκάνγκστερ» που ήταν πιστός στο παρατσούκλι του και φρόντιζε να τρομοκρατεί όποιον έβρισκε στο διάβα του!

Τα βράδια της Πέμπτης κάθε ελληνικό σπίτι αποκτούσε ζωή, αφού οικογένειες, φίλοι και παρέες από όλα τα κοινωνικά στρώματα μαζεύονταν για να παρακολουθήσουν μαζί τους αγώνες της ομάδας της Θεσσαλονίκης για το Κύπελλο Πρωταθλητριών (η τωρινή Euroleague». 

Τα χρόνια περνούσαν, ο Γκάλης αποκτούσε συνεχώς περισσότερους θαυμαστές και το αποκορύφωμα του έργου που άφησε πίσω του ήρθε το 1987. Ήταν τότε που η Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης από τις δύο βολές του Αργύρη Καμπούρη στον τελικό με την ΕΣΣΔ. 

Για να φτάσουμε όμως εκεί χρειάστηκε η τέχνη του Γκάλη να ζαλίζει τους αντιπάλους του και η ικανότητά του να σκοράρει με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο!

Ο μύθος του Γκάλη σε αυτή τη διοργάνωση απλά γιγαντώθηκε, Οι φίλαθλοι του αθλήματος είχαν ξεχάσει τις οπαδικές τους προτιμήσεις και ζούσαν για να τον παρακολουθούν να «φορτώνει» με πόντους τα αντίπαλα καλάθια. 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή των βρετανικών charts το τραγούδι Walking on the moon των Police. Την ίδια ημέρα στη χώρα μας γνωρίσαμε τον άνθρωπο που ήρθε από το διάστημα και κατάφερε να μας παρασύρει όλους στον δικό του πλανήτη...