Τέσσερα χρόνια Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό: Η κυριαρχία στην Ελλάδα, τα hats off της Euroleague και ο προβληματισμός για τη φετινή χρονιά

Γιώργος Μπαρτζώκας

i

© Intime

Τέσσερα χρόνια Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό: Η κυριαρχία στην Ελλάδα, τα hats off της Euroleague και ο προβληματισμός για τη φετινή χρονιά

Νίκος Καλαμπάκας 14:11 - 13.01.2024 / Ανανεώθηκε: 14:11 - 13.01.2024

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στον Ολυμπιακό και το Sportal καταγράφει τα κατορθώματα του Έλληνα κόουτς με την ομάδα της καρδιάς του!

Ήταν 12 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωνε την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο της ομάδας. Ο Έλληνας κόουτς αντικατέστησε τον Κεστούτις Κεμζούρα, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με τον Ντέιβιντ Μπλατ να είναι ο «τιμονιέρης», όμως το πρόβλημα υγείας του δεν του επέτρεψε να κάνει στο μεγάλο λιμάνι της χώρας όσα ονειρευόταν.

Ο Μπλατ έδωσε τη θέση του στον βοηθό του, όμως ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε «βαρύ τιμόνι» για τον Λιθουανό, ο οποίος σύντομα αποτέλεσε παρελθόν και στη θέση του ήρθε ίσως ο πιο αδικημένς προπονητής του Ολυμπιακού μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Ποιος ξεχνάει άλλωστε τον τρόπο που απομακρύνθηκε ο Έλληνας κόουτς από την ομάδα του Πειραιά; Ένας χαμένος αγώνας κόντρα στον «αιώνιο αντίπαλο» ήταν η αφορμή οι φίλοι του συλλόγου να ξεσπάσουν στον προπονητή, ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη του θητεία στον Πειραιά στις 10/10/2014.

«Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει. Και για μένα, μια τέτοια στιγμή έφτασε σήμερα, δυο χρόνια και κάτι από την μέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό».

Με τα λόγια αυτά ο κόουτς αποχαιρέτησε την ομάδα που αγάπησε και αγαπάει ακόμα. Δεν το έκρυψε ποτέ άλλωστε ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά ένας επαγγελματικός σταθμός, αλλά ο σύλλογος που αγαπάει από μικρό παιδί.

Η δεύτερη θητεία του ξεκίνησε μια μέρα σαν τη σημερινή. Οι προκλήσεις τότε ήταν πολλές, αλλά η πλάτη του ήταν δυνατή και τις άντεξε όλες: Από το «μέχρι τέλους», μέχρι την προσπάθεια του Ολυμπιακού να επανέλθει στην ευρωπαϊκή ελίτ, οι εξετάσεις που έδινε ο ίδιος και η ομάδα του ήταν άριστες.

Το απίστευτο σερί κόντρα στον «αιώνιο» και τα... hats off της Euroleague!

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ομάδας ήταν να πάρει τα σκήπτρα από τον αιώνιο αντίπαλο, τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας όχι μόνο το κατάφερε, έχοντας κατακτήσει την τελευταία διετία όλους τους εγχώριους τίτλους, αλλά οδήγησε τους παίκτες του σε ένα απίθανο σερί 14ων συνεχόμενων νικών απέναντι στους «πράσινους». Ο Ολυμπιακός όμως κυριάρχησε και στην Ευρώπη, εκεί όπου μετράει παρουσίες στα δύο τελευταία Final 4 με μια συμμετοχή στον τελικό ως φιναλίστ, όταν έχασε το τρόπαιο πέρυσι από ένα καλάθι του Γιουλ.

Ο προπονητής του θεωρείται από τους συναδέλφους του ο κορυφαίος της Γηραιάς Ηπείρου, αφού τα δύο τελευταία χρόνια έχει ψηφιστεί ως ο κόουτς της χρονιάς στην Euroleague.

Τα λόγια του Μπαρτζώκα στο «αντίο» του το 2014, ήταν προφητικά. Ο ίδιος επέστρεψε στην ομάδα πιο σοφός, πιο ορεξάτος για απαντήσεις και σε αυτά τα 4 χρόνια έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα που όλοι της βγάζουν το καπέλο και συνεχώς «γεννάει» πρωταγωνιστές στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η ιστορία του Μπαρτζώκα στους ερυθρόλευκους συνεχίζεται και οι δύο πλευρές επιθυμούν να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται. Το αν η δεύτερη θητεία του θα είναι πιο επιτυχημένη από την πρώτη, θα το αποκαλύψει μόνο ο χρόνος. Τα δείγματα πάντως, είναι υπέρ του, ακόμα κι αν η φετινή σεζόν δεν πάει όπως την ονειρεύεται, αφού η ομάδα του Πειραιά δεν έχει τη δυναμική των δύο προηγούμενων ετών στην Euroleague. Χρόνος υπάρχει, αν το τρένο μπει ξανά στις ράγες θα το δείξει μόνο ο χρόνος. 

Η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα πάντως στον πάγκο, αποτελεί εγγύηση ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί...