Η πρόκληση της Μονακό και ο αγώνας της Μακάμπι Τελ Αβίβ για επιστροφή στο Final Four μετά την κατάκτηση του 2014 (vids)

Μπόνζι Κόλσον

i

© photo by Alfonso Cannavacciuolo / Getty Images / Ideal Images

Η πρόκληση της Μονακό και ο αγώνας της Μακάμπι Τελ Αβίβ για επιστροφή στο Final Four μετά την κατάκτηση του 2014 (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:44 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 12:04 - 14.04.2023

H Moνακό θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην προσπάθειά της να εισαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Final Four. Την ίδια στιγμή οι Ισραηλινοί θέλουν να βρεθούν στην τελική φάση για πρώτη φορά μετά το 2014. Τότε με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη είχαν νικήσει στον τελικό τη Ρεάλ Μαδρίτης του Γιάννη Μπουρούση.

Ένα ζευγάρι έχει προκύψει προς το παρόν στα play offs της Euroleague. Αυτό της Μονακό με την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Οι υπόλοιπες συμμετοχές θα καθοριστούν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής (14/4), μαζί με τον Επιτάφιο.

Τότε ολοκληρώνεται η δράση της 34ης και τελευταίας αγωνιστικής, τότε θα μάθει τον αντίπαλό του ο Ολυμπιακός και οι υπόλοιποι επτά που θα κάνουν ένα βήμα μπροστά και θα διεκδικήσουν την είσοδό τους σε μία σειρά αγώνων, ο νικητής της οποίας θα βρεθεί στο Κάουνας για το Final Four της διοργάνωσης που θα ξεκινήσει τις 19 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 21 του μήνα, τη μέρα των εθνικών εκλογών

Αυτό το πρώτο ζευγάρι λοιπόν, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνιστικό και ιστορικό. Κατ' αρχάς η Μονακό θα προσπαθήσει αυτό που απέτυχε να καταφέρει πέρσι όταν ο Ολυμπιακός την απέκλεισε και πήγε αυτός στην τελική φάση. Πλέον, η ομάδα από το Πριγκιπάτο έχει το πλεονέκτημα έδρας (σε αντίθεση με την προηγούμενη προσπάθειά της) και θέλει να το εκμεταλλευτεί απέναντι στους ισραηλινούς, ώστε να καταγράψει την πρώτη συμμετοχή σε Final Four της ιστορίας της. 

O Δημήτρης Ιτούδης θεωρεί πως «η Euroleague πρέπει να κάνει play in όπως στο ΝΒΑ»
EUROLEAGUE

10:27 - 14.04.2023

O Δημήτρης Ιτούδης θεωρεί πως «η Euroleague πρέπει να κάνει play in όπως στο ΝΒΑ»

Η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη προκρίθηκε στα play offs της Euroleague -παρά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα- και ασχέτως αυτού ο Ελληνας κόουτς θεωρεί πως θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος εισόδου των ομάδων την post season και να υιοθετηθεί το σύστημα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Σε αυτή της την προσπάθεια να βρει απέναντι την Μακάμπι, ένα από τα ισχυρά κλαμπ που αγωνίζονται στην ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά και ένα σύνολο που έχει να εμφανιστεί σε Final Four εδώ και εννέα χρόνια. Βέβαια, όταν αγωνίστηκε στην τελική φάση το 2014, σήκωσε την... κούπα! 

Όταν ο Big Sofo νίκησε τον Μπουρούση στον τελικό

Τη σεζόν 2013-14 η «ομάδα του λαού» -όπως είναι το προσωνύμιο της Μακάμπι, με τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη στο παρκέ τερμάτισε πρώτη στην κανονική διάρκεια της σεζόν. 

Σε αυτή την πορεία πρώτος σκόρερ ήταν ο Ρίκι Χίκμαν, ενώ ο Ντέιβιντ Μπλούθενταλ έκανε το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, με τον Big Sofo, τον Ταϊρίς Ράις (πρώην του Παναθηναϊκού) και τον Ντέβιν Σμιθ (πρώην του Πανελληνίου) να κάνουν τη διαφορά. Μέλος του συνόλου συνόλου ήταν και ο νυν συμπαίκτης του Γιάννη Αντεντοκούνμπο, Τζο Ίνγκλς, στην τελευταία του χρονιά στην Ευρώπη πριν φύγει για το ΝΒΑ. 

Σοφοκλής Σχορτσιανίτης © Intime

Όταν εμφανίστηκε η ομάδα του Τελ Αβίβ στον δεύτερο γύρο (τότε είχαμε το Top-16) κατέλαβε την τρίτη θέση και μέσω αυτής της διαδικασίες έπεσε πάνω στην Αρμάνι Μιλάνο του (επίσης) πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, αλλά και της ΑΕΚ, Κιθ Λάνγκφορντ. Την απέκλεισε με 3-1 νίκες και σφάγισε τη συμμετοχής της στο Final Four που εκείνη τη χρονιά είχε διεξαχθεί στο Mediolanum Forum του Μιλάνου. 

Στον ημιτελικό βρήκε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Σόνι Ουίμς, του Μίλος Τεόντοσιτς, τον Νέναντ Κρίστις, του Βίκτορ Κριάπα και του Σάσα Κάουν. Οι Ισραηλινοί είχαν ηττηθεί στις δύο μεταξύ τους συναντήσεις στη regular season, αλλά αυτή τη φορά πήραν το αίμα τους πίσω. Με εύστοχο λέι απ του Ταϊρίς Ράις πέντε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης πήραν την μεγάλη πρόκριση για τον τελικό. 

Στη μεγάλη και κρίσιμη μέρα της χρονιάς η Μακάμπι, που είχε εισαχθεί ως αουτσάιντερ στο Final Four, αντιμετώπισε τη Ρεάλ Μαδρίτης, που είχε διαλύσει στον ημιτελικό τη Μπαρτσελόνα με το ιστορικό 100-62. Η Βασίλισσα είχε όλα τα προσόντα και πολλά αστέρια: Τους Ρούντι Φερνάντεθ, Σέρχιο Ροντρίγκες, Νίκολα Μίροτιτς, Σέρχιο Γιουλ, Τζέισι Κάρολ και φυσικά τον Γιάννη Μπουρούση. 

Η αναμέτρηση ήταν... το κάτι άλλο, μόνο που ο Ταϊρίς Ράις συνέχισε και ολοκλήρωση την ηρωϊκή του προσπάθεια. Έβαλε 26 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη με 98-86 στην παράταση και κατέκτησε το ατομικό βραβείο του MVP και το ομαδικό τρόπαιο του πρωταθλητή.

Για την ιστορία, στον τελικό ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης είχε παίξει σχεδόν 10 λεπτά και είχε 9 πόντους και 3 ριμπάουντ, ενώ ο Γιάννης Μπουρούσης είχε 12 πόντους και 9 ριμπάουντ σε 33 λεπτά.