Το «θαύμα» της Λετονίας χτίστηκε πριν από 3 χρόνια από τον Μπάνκι και τον... Πορζίνγκις

Το «θαύμα» της Λετονίας χτίστηκε πριν από 3 χρόνια από τον Μπάνκι και τον... Πορζίνγκις

Χρήστος Τσάλτας 12:30 - 28.08.2023

Η Λετονία έγραψε ιστορία στην πρώτη παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, δείχνοντας πως η υπομονή και το πλάνο πάντα επιβραβεύονται. Το Sportal κοιτάζει πίσω από την κουρτίνα και φωτίζει αθέατες πλευρές της εντυπωσιακής παρουσίας της ομάδας του Λούκα Μπάνκι στην Τζακάρτα.

Σε αυτές τις πρώτες μέρες του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπάρχει μία ομάδα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Η Λετονία έχει γράψει την πιο όμορφη ιστορία ως τώρα, καθώς στη φετινή διοργάνωση μετέχει για πρώτη φορά. Και μάλιστα σε έναν πάρα πολύ απαιτητικό όμιλο, με αντιπάλους τον Καναδά, τη Γαλλία και τον Λίβανο.

Πριν από το τζάμπολ του τουρνουά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προεξοφλούσαν την κατάσταση στον όμιλο της Τζακάρτα. «Μάχη» μεταξύ Γαλλίας και Καναδά για την πρώτη θέση και η Λετυονία στην τρίτη, με τον Λίβανο να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Μόνο που τα πράγματα δεν ήταν έτσι.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν καθόλου έτσι!

Η Λετονία κόντρα στις προβλέψεις και τα προγνωστικά, όχι μόνο κατάφερε να μαζέψει νίκες, αλλά από το βράδυ της Κυριακής (27/08) βρίσκεται στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στην πρώτη παρουσία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο η Λετονία κατάφερε να γράψει ιστορία. Η πιο μεγάλη στιγμή στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας, όπως τόνισε και ο Ντάβις Μπέρτανς με το πέρας του αγώνα κόντρα στη Γαλλία, που βρήκε τους Λετονούς θριαμβευτές με 88-86.

Η πορεία αυτή δεν ήρθε από τύχη, ούτε είναι κάποιο πυροτέχνημα της στιγμής. Διότι για να φτάσει εδώ η χώρα της Βαλτικής δούλεψε ένα πλάνο τριετίας, το οποίο ξεκίνησε το 2021.

Πότε ακριβώς; Όταν προσλήφθηκε ο Λούκα Μπάνκι στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Ιταλός προπονητής είναι γνώριμος και στα ελληνικά (πέρασε από την ΑΕΚ τη σεζόν 2018-19) και στα ευρωπαϊκά παρκέ, έχοντας μεγάλη εμπειρία και πολύ δυνατό background. Αυτό ήταν που είδαν και οι Λετονοί, σε συνδυασμό με το σύγχρονο μπάσκετ που θέλει να παίζουν οι ομάδες του και το... γλυκό έδεσε.

Ο Μπάνκι προετοίμαζε΄ολα αυτά τα χρόνια την χώρα για να ζήσει αυτές τις στιγμές. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το περασμένο καλοκαίρι η Λετονία ήταν σαρωτική και μια νίκη στην Κρήτη, κόντρα στην Ελλάδα της χάρισε την πρόκριση στην τελική φάση.

Το επίτευγμα των Λετονών δε γίνεται ακόμα μεγαλύτερο στην Τζακάρτα, αν αναλογιστεί κανείς την προετοιμασία της ομάδας. Από τις αρχές είχε τεθεί εκτός μάχης ο Γιάνις Στρέλνιεκς, που λίγο πριν από το φινάλε της σεζόν υπέστη ρήξη αχιλλείου, με τον Ιταλό κόουτς να χάνει τον βασικό δημιουργό του. Άλλωστε προόριζε τον Στρέλνιεκς για τη θέση 1 και ο τραυματισμός του άλλαζε όλα τα σχέδια.

Λίγες μέρες πριν πάρει το δρόμο για την Ινδονησία μάλιστα είδε και το απόλυτο σημείο αναφοράς της ομάδας, τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, να μένει εκτός με σοβαρό τραυματισμό που τον κρατάει off για 6-8 εβδομάδες. Το σοκ ήταν ισχυρό, καθώς όλοι πόνταραν στην παρουσία του Porze, όμως η τύχη έπαιξε τα δικά της παιχνίδια.

Τόσο ο Στρέλνιεκς, όμως, όσο και ο Πορζίνγκις, βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας. Ταξίδεψαν στην Τζακάρτα για να στηρίξουν δια ζώσης τους συμπαίκτες τους και να μείνουν κομμάτι του συνόλου έστω και από την άκρη του πάγκου με πολιτικά. Για δύο παίκτες με τρομερά ανταγωνιστικό πνεύμα η συνθήκη αυτή είναι πολύ δύσκολη, όμως η χαρά τους με το πέρας του αγώνα κόντρα στην Γαλλία έλεγε τα... πάντα για το πώς ζουν την προσπάθεια της χώρας τους.

Οι δύο παίκτες είναι πολύ βασικοί στον τομέα ψυχολογίας. Πριν από τα παιχνίδια μιλούν στους παίκτες του Μπάνκι στα αποδυτήρια, προσπαθούν να τους τονώνουν τη διάθεση και να δείχνουν πως είναι έμπρακτα στο πλευρό τους. Κάτι που έχει άμεση επίδραση σε παίκτες όπως ο Άρτουρς Ζάγκαρς, ο οποίος έχει κλέψει τις εντυπώσεις ως τώρα, όπως και ο νέος παίκτης του Προμηθέα, Άρτουρς Κούρουκς.

Σε αυτό το τουρνουά η Λετονία ήρθε να... συστηθεί ως μια ομάδα που «έχτισε» με υπομονή και χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα πλάνο με σκοπό να πρωταγωνιστήσει όταν όλες οι συγκυρίες θα είναι σωστές. Και παρά τις ατυχίες που παρουσιάστηκαν, η στιγμή ήρθε και οι πανηγυρισμοί μαζί με τον κόσμο της ομάδας ήταν πιο έντονοι από κάθε φορά.

Και η ιστορία συνεχίζεται...

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.

Tags: