Το... θαύμα της Βίρτους Μπολόνια μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το Final 4!

Βίρτους Μπολόνια

i

Euroleague

Το... θαύμα της Βίρτους Μπολόνια μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το Final 4!

Νίκος Καλαμπάκας 17:25 - 20.02.2024

Η Euroleague αναλύει τη φετινή πορεία της Βίρτους και εξηγεί πως η ιταλική ομάδα από την αφάνεια βρέθηκε στον... αφρό!

Η τελευταία φορά που είδαμε τη Βίρτους σε Final 4 ήταν το μακρινό 2002. Η ιταλική ομάδα 22 χρόνια μετά έχει πιθανότητες να βρεθεί στο Βερολίνο και η Euroleague αναλύει τους λόγους!

Εγγυημένη ανταγωνιστικότητα

Η Βίρτους ήταν άκρως ανταγωνιστική απέναντι στις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, ιδιαίτερα εντός έδρας, όπου έχει ρεκόρ 11-2. Οι μοναδικές της ήττες ήταν από τη Ζαλγκίρις Κάουνας στον 1ο γύρο και από τη Μονακό στον 26ο γύρο. Ενδιάμεσα, απέκλεισε διεκδικητές όπως η Φενερμπαχτσέ, η Μπαρτσελόνα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Ολυμπιακός Πειραιώς. Με το να είναι τόσο δυνατή στην έδρα της, η Βίρτους μένει στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας όλη τη σεζόν. Μόνο τέσσερις από τις εντός έδρας νίκες της ήρθαν με διψήφια διαφορά, πράγμα που σημαίνει ότι η Βίρτους έπρεπε να δουλέψει σκληρά μέχρι το τελικό buzzer, όπως συνέβη στις αναμετρήσεις με Μπάρτσα (80-75), Ολυμπιακό (69-67), Μπάγερν Μονάχου (85-83) και Παρτιζάν Βελιγραδίου (88-84).

Ίδιοι παίκτες, διαφορετική νοοτροπία

Η ιταλική ομάδα έφερε μόνο τέσσερις νέους παίκτες κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου: Ντόμπριτς, Κάκοκ, Ντάνστον και Πολονάρα. Μόνο ο Ντάνστον είναι κανονικός βασικός, ωστόσο η ομάδα έχει περάσει από το ρεκόρ 14-20 την περασμένη σεζόν σε ένα ξεκίνημα 14-7 στην τρέχουσα σεζόν. Τι συνέβη όμως και βλέπουμε τέτοια αλλαγή;

Ο προπονητής Λούκα Μπάνκι πρέπει να λάβει πολλά εύσημα για την αλλαγή νοοτροπίας της ομάδας του. Με παίκτες όπως ο Λούντμπεργκ, ο Κορντινιέ και ειδικά ο Σενγκέλια, που ευδοκιμούν σε τρανζίσιον παιχνίδι, ήταν κρίσιμο να αυξηθεί τόσο ο ρυθμός του παιχνιδιού όσο και η κυκλοφορία της μπάλας με επιπλέον πάσα. Το σύστημα του κόουτς εφαρμόστηκε τέλεια από την ομάδα. Την περασμένη σεζόν, η Βίρτους είχε κατά μέσο όρο 78,0 πόντους, κατατάσσοντας την τελευταία θέση σε προσπάθειες για σουτ εντός πεδιάς (57,5 ανά παιχνίδι) και την τέταρτη σε ασίστ (19,4 περίπου).

Παρά την αποχώρηση του ιδιοφυούς Μίλος Τεόντοσιτς, η Βίρτους είδε τον μέσο όρο της ασίστ της να πέφτει αλλά βελτιώθηκε σε οτιδήποτε άλλο, έχοντας κατά μέσο όρο 80,5 πόντους και 61,5 απόπειρες σουτ. Ένας πιο γρήγορος ρυθμός και μια πιο χαλαρή νοοτροπία, που επέτρεψε στον Σενγκέλια να ξεκινήσει την επίθεση της ομάδας του χωρίς να ψάχνει τον πόιντ γκαρντ, σίγουρα απέδωσε καρπούς, μετατρέποντας τη Βίρτους σε ανταγωνιστή υποψήφιο για το Final Four.

Καλά καθορισμένοι ρόλοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την νούμερο ένα επιλογή της Βίρτους. Ο Σενγκέλια παίζει μερικά από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Οδηγεί την ομάδα σε ριμπάουντ (5,5 ριμπάουντ), φάουλ (5,4 ανά αγώνα) και PIR (18,1) και είναι δεύτερος σε σκορ (14,5 πόντους) και ασίστ (3,6). Μετά την αδιαμφισβήτητη ηγετική του παρουσία, ο Μπελινέλι και ο Χάκετ μπόρεσαν να συνεισφέρουν κι αυτοί το... κατιτίτ τους! Σε ηλικία 37 ετών, ο Μπελινέλι οδηγεί την ομάδα στο σκοράρισμα (14,8 π.) και έχει περισσότερα παιχνίδια με 20 πόντους (7) από τα παιχνίδια με μονοψήφιο σκορ (6). Ο Χάκετ υπήρξε ο γενικός στρατηγός της ομάδας του και όλοι οι άλλοι συνεισφέρουν στο ροτέισον της, από τους έμπειρους ψηλούς Ντάνστον και τον Τζόρνταν Μίκυ μέχρι παίκτες με ομαδικό προσανατολισμό, όπως οι Πολονάρα, Ντόμπριτς, Κορντινιέ, Λούντμπεργκ και Παγιόλα.