Μαρόκο για μετάλλιο!
i

Οι παίκτες του Μαρόκου πανηγυρίζουν το γκολ κόντρα στην Πορτογαλία/©intime

Μαρόκο για μετάλλιο!

Σ’ ένα μικρό τελικό, τις περισσότερες φορές, αυτό που μετράει περισσότερο είναι το κίνητρο. Ποιος το θέλει περισσότερο. Ποιος είναι λιγότερο απογοητευμένος από τον αποκλεισμό από τον τελικό.

Το Μαρόκο έγραψε ήδη ιστορία. Ένωσε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο κι έγινε η πρώτη ομάδα που φτάνει στα ημιτελικά. Κι όχι μόνο αυτό. Για το μεγαλύτερο διάστημα, ήταν και η καλύτερη ομάδα στον ημιτελικό κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γαλλία.

Ο μεγάλος μέσος όρος ηλικία της Κροατίας, βγήκε όλος στο χορτάρι της αναμέτρησης με την Αργεντινή. Η κούραση την κατέβαλε και δεν άφησε το ταλέντο των χαφ της να ελέγξουν το παιχνίδι. Ο Λούκα Μόντριτς έγινε ο πρώτος 37χρονος, εκτός από τερματοφύλακες, που άρχισε κάθε παιχνίδι ενός Μουντιάλ μέχρι την τετράδα, ο Μπρόζοβιτς δεν άντεξε παραπάνω, μια που προερχόταν από τραυματισμό και ταλαιπωρείται πλέον ξανά από έναν τέτοιο και ο πιο δραστήριος Κόβατσιτς ήταν δύσκολο να τα κάνει όλα μόνος του. Για να μην μιλήσουμε για τον 33χρονο Πέρισιτς, που καταπονήθηκε μάλιστα ακόμα περισσότερο παίζοντας κάποιο διάστημα και αριστερό μπακ.

Κανείς δεν μπορεί ξέρει τις επιλογές των δύο προπονητών, Συνήθως, παίρνουν χρόνο συμμετοχής αυτοί που δεν έχουν παίξει πολύ. Από την άλλη, ο Οαλίντ Ρεγραγκί ζήτησε ξεκάθαρα το χάλκινο μετάλλιο από τους παίκτες του, έστω κι αν είναι τραυματίες πολλοί απ΄ αυτούς. Ο Σαϊς, ο Μαζράουι, ο Ανγκέρντ είναι κάποιοι, αλλά εδώ το κίνητρο είναι μεγαλύτερο. Για το Μαρόκο η τρίτη θέση θα είναι κάτι πρωτόγνωρο, την ώρα που η Κορατία το έζησε ξανά το 1998.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, θα ήθελε να γίνει και η πρώτη ομάδα, εκτός Ευρώπης και Νοτίου Αμερικής, που έρχεται τρίτη. Οι ΗΠΑ κατετάγησαν σ΄ αυτή τη θέση το 1930, αλλά αυτή ήταν μια αυθαιρεσία της ΦΙΦΑ, χωρίς να γίνει αγώνας κατάταξης.

Μπορεί, με βάση τις αποδόσεις να είναι φαβορί η Κροατία, αλλά η εικόνα του Μαρόκου ήταν πολύ καλύτερη κατά τη διάρκεια του τουρνουά και θα πήγαινα μαζί του. Κι όχι μόνο αυτό. Αν το 0-0 του πρώτου μεταξύ τους αγώνα στη φάση των ομίλων, αδικεί κάποια από τις δύο ομάδες αυτή είναι το Μαρόκο. Δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και κράτησε την αντίπαλο του στις πέντε τελικές προσπάθειες, που είναι οι λιγότερες σ΄ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Διπλό λοιπόν και με δεδομένο μάλιστα πως μόνο μία φορά έχει οδηγηθεί τέτοιο ματς στην παράταση και καμία στα πέναλτι.

Τα γκολ είναι ακόμα μία αγορά, που θα μπορούσε να μας κινήσει το ενδιαφέρον. Από το 1974 και μετά βλέπουμε γκολ στις “μάχες” για την τρίτη θέση. Η νίκη του Βελγίου επί της Αγγλίας με 2-0 το 2018 ήταν η εξαίρεση που επιβεβαιώνει το κανόνα των τουλάχιστον τριών γκολ σε τέτοια παιχνίδια. To over 2,5 έχει λογική.