Οι αριθμοί που είπαν... ψέματα και η ανάγκη να βάλει τέλος στον κατήφορο

Τζόρνταν ΜακΡέι

Οι αριθμοί που είπαν... ψέματα και η ανάγκη να βάλει τέλος στον κατήφορο

Χρήστος Τσάλτας 23:57 - 20.01.2024

Μέσα στο 2024 η ΑΕΚ δεν έχει καταφέρει να γευτεί τη χαρά της νίκης. Αντιθέτως, βρίσκει νέους τρόπους για να στέλνει τον κόσμο στο ψυχιατρείο, χάνοντας το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Το βράδυ του Σαββάτου είναι ένα από τα πιο δύσκολα της σεζόν, για την ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο η ήττα από τον Άρη, σε ένα παιχνίδι ντέρμπι, με πολλές διακυμάνσεις και εναλλαγές στο σκορ. Το αποτέλεσμα άλλωστε σε ένα παιχνίδι μπάσκετ είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η νίκη και η ήττα είναι κομμάτια του αγώνα.

Αυτό που έρχεται να προβληματίσει και πάλι είναι η εμφάνιση. Στην Πάτρα για 30 λεπτά η ΑΕΚ δεν... κατέβηκε στο γήπεδο, δεν υπήρχε. Για την ακρίβεια υπήρχαν μόνο οι φανέλες να θυμίζουν την ομάδα. Κόντρα στον Άρη η εικόνα δεν ήταν σε τέτοια επίπεδα τραγωδίας, αλλά υπήρχαν στιγμές που το θέαμα ήταν απλώς ανυπόφορο. Από την ευκολία με την οποία η ομάδα δεχόταν καλάθι, ως την αφέλεια που έβγαζε στην επίθεση.

Είναι προφανές πως η ομάδα βρίσκεται σε ντεφορμάρισμα διαρκείας. Ο πρώτος που είναι ντεφορμέ σε αυτό το σύνολο είναι ο προπονητής. Ο Ζοάν Πλάθα για ακόμα ένα 40λεπτο είδε τον αντίπαλο προπονητή να επιβάλλει την τακτική του, παρά το γεγονός πως το ξεκίνημα της ομάδας ήταν πέρα για πέρα θετικό. Ένα καλό ξεκίνημα όμως δεν αρκεί για να φέρει μια νίκη.

Η ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Άρη είχε δύο καλά διαστήματα. Την πρώτη περίοδο και το τελευταίο 4λεπτο της τρίτης περιόδου. Εκεί έδειξε εκλάμψεις της ομάδας που οραματίζεται ο Πλάθα. Μόνο που στο παιχνίδι ήταν εκλάμψεις. Διότι η μεγάλη εικόνα προκαλεί -στην καλύτερη- προβληματισμό.

Ο Πλάθα μετά το παιχνίδι είπε μια κουβέντα με πολύ ουσία. «Ήμασταν καλύτεροι σε όλα εκτός από το τρίποντο». Μια ατάκα με δύο όψεις. Διότι ναι μεν η Ένωση κατάφερε να οδηγήσει τον αντίπαλο σε πολλά λάθη (18), να βρει διαδρόμους με drive και να δημιουργήσει φθορά στον αντίπαλο, αλλά όταν στην έδρα σου ο αντίπαλος έχει 12/13 δίποντα (στο δεύτερο μέρος έφτασαν τα 16/17) τότε καταλαβαίνεις πως υπάρχει θέμα.

Επιπλέον, ας εστιάσουμε στην άμυνα. Η άμυνα είναι θέμα διάθεσης και ενέργειας. Ο Τολιόπουλος μέτρησε 25 πόντους με μεγάλα σουτ, ο Γκάλινατ μπήκε στο τέταρτο δεκάλεπτο με 9 πόντους και 4 φάουλ και τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους και... 4 φάουλ, ενώ ο Μπάνκστον και ο Χάρελ έκαναν ζημιές. Ο Πλάθα σε όλη την προετοιμασία έδινε έμφαση στην άμυνα και πώς η ομάδα του θα παρουσιαστεί σοβαρή σε αυτό το κομμάτι του παρκέ. Έχοντας διανύσει πάνω από το μισό της σεζόν, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν φαίνεται, αλλά παιχνιδι με το παιχνίδι γίνονται βήματα προς τα πίσω. 93 πόντοι εντός έδρας από τον Άρη, ή τον οποιονδήποτε Άρη, είναι πολλοί και μαρτυρούν το έλλειμα διάθεσης, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Το κοντέρ στα 3 πρώτα ματς του Ιανουαρίου γράφει 0-3. Η εικόνα προβληματίζει, σε μια περίοδο αρκετά κρίσιμη. Είναι δεδομένο πως μέχρι το Final 8 και με τις προσθήκες που έχουν γίνει, το γκρουπ δεν θα φτάσει στο πικ του. Για να φτάσει μια ομάδα σε καλά επίπεδα χημείας θέλει χρόνο και η ΑΕΚ των 4 προσθηκών μέσα σε λίγες μέρες αν μη τι άλλο θέλει χρόνο μέχρι να δέσουν όλα τα κομμάτια. Αυτό που θα βγάλει το γκρουπ από τον εσωστρέφεια είναι τα αποτελέσματα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η ΑΕΚ πρέπει να πάει στην Πάτρα και να κερδίσει το παιχνίδι με τον Προμηθέα πάση θυσία. Με μισό πόντο, με αυτοκαλάθι; με σέντρα σουτ πίσω από το κέντρο; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Διότι σε αυτή τη φάση της σεζόν και με τις αναποδιές που έχουν πέσει το αποτέλεσμα είναι το μόνο γιατρικό για τις πληγές της ομάδας. Πριν χαθεί κάθε τρένο στη σεζόν.

ΥΓ. Ο Δημήτρης Αγραβάνης έκανε ντεμπούτο και έδειξε πως ακόμα είναι ανέτοιμος να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη ταχύτητα παιχνιδιού. Πράγμα 100% λογικό.

ΥΓ2. Ο Τζόρνταν Μόργκαν ήταν το μοναδικό κέρδος της ΑΕΚ στο παιχνίδι με τον Άρη. Εξαιρετικός στην επίθεση, έδωσε πολλές λύσεις. Η πολύ καλή εμφάνισή του όμως στιγματίζεται από το λάθος που έκανε με το σκορ στο 86-86. Έχασε τον Τολιόπουλο στο hedge out, του έδωσε ελεύθερο τρίποντο και το πλήρωσε.