Γέλα παλιάτσο...
i

Πάμπλο Αϊμάρ / © Amilcar Orfali/Getty Images/Ideal Images

Γέλα παλιάτσο...

Βασίλης Μοιρώτσος 15:17 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:35 - 14.12.2022

Δεξί χέρι του Σκαλόνι. Μακριά ή πίσω από τα φώτα. Αλλά κοντά και δίπλα στον Λιονέλ Μέσι, που τον θαυμάζει. Ο άνθρωπος τον οποίο... χάζευε ο Λίο μεγαλώνοντας. Ο «παλιάτσος». Ο Πάμπλο Αϊμάρ.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου του 2018. Αυτή είναι η ημερομηνία που ο Χόρχε Σαμπάολι αποχαιρετούσε τον πάγκο της εθνικής Αργεντινής. Ως αποτυχημένος. Και κάπου εκεί ξεκινάει η πυραμίδα. Η Ομοσπονδία δεν πήγε σε επιλογή τύπου Σαμπάολι, δεν πήγε δηλαδή σε κάποιον... φτασμένο προπονητή, ο οποίος είχε κάνει καριέρα σε μεγάλους πάγκους.

Ο Λιονέλ Σκαλόνι, βοηθός του Σαμπάολι στη θητεία του στην Αργεντινή, έπαιρνε το χρίσμα αρχικά ως υπηρεσιακός. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού όμως. «Είναι νέος και με ωραίες ιδέες για το ποδόσφαιρο», ακούστηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αργεντινής, στις 2 Αυγούστου 2018, όταν πια κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος. Πέρασαν τρεις ώρες σε μια κλειστή αίθουσα για να καταλήξουν πως θα δώσουν την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να αναδείξει τη δουλειά του και μαζί να επαναφέρει την Αργεντινή στους κορυφαίους αρχικά της Λατινικής Αμερικής και εν συνεχεία του κόσμου.

«Ναι αλλά ο Μέσι; Ο Ντι Μαρία; Οι παλιοί; Θα τον σέβονται;», ήταν η ερώτηση που παραλίγο να τα χαλάσει όλα. Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Σκαλόνι. «Υπάρχουν πάντα τρόποι για να έχεις κοντά σου ένα ευχαριστημένο τιμ. Έχω τον δικό μου». Έκανε μια σειρά από ενέργειες, μία απ' τις πρώτες του ήταν οι άνθρωποι που θα τον πλαισίωναν στο τεχνικό τιμ της Αργεντινής. Είχε βάλει αστερίσκο σε έναν. Στον... παλιάτσο.

Η ανατριχιαστική κινηματογραφική περιγραφή του Πίτερ Ντρέρι για το μεγαλείο του Λιονέλ Μέσι (vid)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

13:42 - 14.12.2022

Η ανατριχιαστική κινηματογραφική περιγραφή του Πίτερ Ντρέρι για το μεγαλείο του Λιονέλ Μέσι (vid)

O 55χρονος Βρετανός Πίτερ Ντρέρι βρίσκεται στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο κι έδωσε το δικό του «χρώμα» στην πρόκριση της Αργεντινής και στο μεγαλείο του Λιονέλ Μέσι.

Αυτό είναι το προσωνύμιο του Πάμπλο Αϊμάρ από τότε που έπαιζε ακόμα ποδόσφαιρο. Ο «παλιάτσος», που μάγευε με την μπάλα στα πόδια. Ο Αϊμάρ υπήρξε το πρώτο ποδοσφαιρικό είδωλο του Λιονέλ Μέσι. Και ο Σκαλόνι τον έφερνε στο πλάι του, στην καθημερινότητα της ομάδας κάθε φορά που μαζευόταν η εθνική.

«Ο Πάμπλο Αϊμάρ ήταν και είναι το είδωλό μου. Μου άρεσε πραγματικά να τον βλέπω να αγωνίζεται και παρακολουθώ την καριέρα του από όταν έπαιζε στη Ρίβερ Πλέιτ» είχε αναφέρει ο Λιονέλ Μέσι όταν τον είχαν ρωτήσει. «Ο Μέσι είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει υπάρξει», ήταν η δική του απάντηση. Ο Σκαλόνι έκανε τον Αϊμάρ πρώτο του βοηθό, παίρνοντας τον από την εθνική Κ-17 που ήταν προπονητής. Μαζί έφερε και δύο ακόμα πρόσωπα της δικής του γενιάς. Τον Ρομπέρτο Αγιάλα και τον Βάλτερ Σάμουελ. Θα μπορούσαν και οι τέσσερις να φορέσουν φανέλα και σορτσάκι και να μπουν στο γήπεδο να παίξουν. Κλήθηκαν να κάνουν κάτι πιο δύσκολο: να οδηγήσουν την Αργεντινή και πάλι στη γη της επαγγελίας, να ξορκίσουν όλους τους δαίμονες που υπήρχαν.

Ο Πάμπλο Αϊμάρ / © Intime

Το έκαναν με την κατάκτηση του Copa America μέσα στο Μαρακανά απέναντι στη Βραζιλία. Θέλουν να το κάνουν ξανά το βράδυ της Κυριακής στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ.

«Ο Χοσέ Πέκερμαν μας έμαθε ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στην κοινή λογική και στην ηρεμία. Θυμάμαι μια μέρα, όταν ο Χοσέ ήρθε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ-20 που έγινε στη Μαλαισία, το 1997. Είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1995 και μας διαβεβαίωσε. “Μην ανησυχείτε”, είπε. “Θα τα πάμε καλά”. Σήμερα, αρκετοί από εμάς που ήμασταν σε εκείνη την ομάδα συναντιόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι παίξαμε καλά και λόγω της ηρεμίας του μυαλού του Χοσέ. “Απλά παίξτε και δημιουργήστε μια ωραία ανάμνηση”, έλεγε. Αυτό που θαυμάζω περισσότερο σε σχέση με τον Σκαλόνι είναι η ηρεμία με την οποία ανέλαβε τη θέση, πόσο καλά το χειρίζεται, η επικοινωνία και ο δεσμός που έχει με τους παίκτες», είχε δηλώση μερικούς μήνες πριν την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα ο Πάμπλο Αϊμάρ, θέλοντας να εξηγήσει πως η φιλοσοφία του έχει επηρεαστεί πολύ από τον Χοσέ Πέκερμαν. Και όχι μόνο.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ο δεύτερος προπονητής που έχει εμπνεύσει τον Πάμπλο Αϊμάρ σε αυτά τα πρώτα βήματα της καριέρας του. Αυτή η δήλωση, αυτό το «μην ανησυχείτε, θα τα πάμε καλά» και πολύ περισσότερο το «απλά παίξτε και δημιουργήστε μια ωραία ανάμνηση» ήταν ο δικός του τρόπος για να απελευθερώσει από την αφόρητη πίεση τον Λιονέλ Μέσι. Να τον κάνουν να αγαπήσει πάλι την εθνική ομάδα όπως τον πρώτο του καιρό. Όχι όπως τότε που είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί. Αλλά όπως το 2006, όταν ο Μέσι ξεκινούσε στην εθνική και οι Αϊμάρ και Σκαλόνι ήταν... βετεράνοι, διένυαν τις τελευταίες μέρες τους με τη φανέλα της Αργεντινής.

Μέσι και Αϊμάρ σε φιλικό παιχνίδι/ © Gal Schweizer/Getty Images/Ideal Images

«Δεν μου αρέσει να ακούω ότι δεν υπάρχουν πια δημιουργικοί παίκτες. Κυρίως δεν μου αρέσει να το ακούω μετά από 800 αυτοματοποιημένες προπονήσεις. Είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρχουν δημιουργικοί παίκτες, όταν όλα γίνονται αυτόματα. Καταλαβαίνω το παιχνίδι τοποθετήσεων. Αλλά πιστεύω ότι εμείς, ως προπονητές, πρέπει να λάβουμε την ευθύνη για αυτή την, υποτιθέμενη ή πραγματική, έλλειψη δημιουργικότητας. Αυτές οι αμυντικές τακτικές μπορούν να νικηθούν από έναν δημιουργικό παίκτη. Ένας δημιουργικός παίκτης ντριμπλάρει, ανακαλύπτει κάτι διαφορετικό όταν όλα είναι μονότονα. Πρέπει να δημιουργούμε, μέσα σε δημιουργικά περιβάλλοντα. Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με το συναίσθημα και τη φαντασία. Δεν είναι σκάκι», θα πει ο Πάμπλο Αϊμάρ, συνεχίζοντας να μιλά για τη δική του φιλοσοφία. Σαν να μιλούσε βλέποντας τον Λιονέλ Μέσι μπροστά στα μάτια του.

Για σκεφτείτε το:

- «Αυτές οι αμυντικές τακτικές μπορούν να νικηθούν από έναν δημιουργικό παίκτη». Δηλαδή από τον Μέσι...

- «Ένας δημιουργικός παίκτης ντριπλάρει, ανακαλύπτει κάτι διαφορετικό όταν όλα είναι μονότονα». Δηλαδή ο Μέσι...

- «Το ποδόσφαιρο έχει να κάνει με το συναίσθημα και τη φαντασία». Δηλαδή όπως παίζει ο Μέσι...

- «Το ποδόσφαιρο δεν είναι σκάκι». Δηλαδή ό,τι θα έλεγε ο Μέσι...

Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες μετά από εκείνη την απόφαση για να πάρει το... χρίσμα ο Σκαλόνι, όλοι μαζί είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία. Ο Σκαλόνι. Ο Μέσι. Ο «παλιάτσος» Αϊμάρ. Γέλα παλιάτσο. Γέλα...