Ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, Λουίς Ενρίκε... είναι άνεργος!
i

© Photo by Boris Streubel - UEFA/UEFA via Getty Images / ideal images

Ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο, Λουίς Ενρίκε... είναι άνεργος!

O Λουίς Ενρίκε γνωρίζει ήδη τον διάδοχό στην εθνική Ισπανίας! Για οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν τουλάχιστον... δυσβάσταχτη, αλλά τι να του πουν αλήθεια τέτοιου είδους γεγονότα. Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Το πρωί της 27ης Νοεμβρίου ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε, έκανε την καθιερωμένη του βόλτα με το ποδήλατο παρέα με το συνεργάτη του, φυσιοθεραπευτή της εθνικής ομάδας, Λορένθο ντελ Πόθο! Οι... διαδρομές τους είναι, για να είμαι πιο ακριβής ήταν, τώρα πια, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, μη σας πω της ίδιας της... οντότητας της «Λα Ρόχα»!

Σε μια ποδηλατάδα τους ήταν που ο 52χρονος τεχνικός είχε ανακοινώσει, γραμμένη πάνω στην... άσφαλτο, την αποστολή για το τελευταίο Nations League, το σχετικό, επικό, βίντεο είχε κάνει θραύση στα social media!

Σε μια ποδηλατάδα τους διάλεξε, λοιπόν, να μοιραστεί με το κοινό τις σκέψεις του για την κορούλα του Ζανίτα που «έφυγε» πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 9 ετών, την ημέρα που θα έσβηνε 13 κεράκια της έστειλε την αγάπη του, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση με τη Γερμανία για τον όμιλο!

Ήταν αυτό ακριβώς το βίντεο που επανέφερε στο προσκήνιο, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, την προσωπική ιστορία του... ανδρός, ομολογώ πως από τη στιγμή της δημοσίευσης δυσκολευόμουν να ασχοληθώ με, ή καλύτερα να αξιολογήσω, οτιδήποτε είχε να κάνει με το αγωνιστικό της εθνικής ομάδας της Ισπανίας!

Είχε απλά επιστρέψει δυναμικά, όχι πως έφυγε ποτέ, στο μυαλό μου η σκέψη του πώς ακριβώς είναι δυνατόν, προφανώς έπαιξε το ρόλο του το ότι πριν από λίγα χρόνια έγινα κι εγώ πατέρας, ένας γονιός να βρει μετά από μια τέτοια τραγωδία τη δύναμη όχι απλά να συνεχίσει αλλά να ξεχωρίσει! Να ξεχωρίσει τοποθετώντας μάλιστα εαυτόν, περί αυτού πρόκειται, στο επίκεντρο της προσοχής αλλά και της κριτικής ώρα την ώρα, μέρα τη μέρα, παιχνίδι το παιχνίδι, τουρνουά το τουρνουά!

Και αυτό το τελευταίο, η αλήθεια είναι, δεν πήγε και πολύ καλά για τον ίδιο και την ομάδα του, το αποφασισμένο, απολύτως προσηλωμένο και αφοσιωμένο στο στόχο Μαρόκο έφραξε το δρόμο των Ισπανών! Ο αποκλεισμός στα πέναλτι από τους Βορειοαφρικανούς και, κυρίως ίσως, η εικόνα του παιχνιδιού, σε συνδυασμό με το «χλωμό», δεκτικό, αν όχι... φιλικό, σε πολλές διαφορετικές ερμηνείες έως και... θεωρίες συνωμοσίας δεύτερο ημίχρονο της ήττας από τους Ιάπωνες στον όμιλο έφεραν την κατάσταση στο... μη περαιτέρω! 

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συνεργασία της με το Λούτσο, όπως τον ξέρουν όλοι στην πατρίδα του, ήδη ανακοινώθηκε ο διάδοχός του Λουίς ντε λα Φουέντε! Για οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αν όχι καταστροφική σίγουρα... δυσβάσταχτη, τι να του πουν αλήθεια τέτοιου είδους γεγονότα του πρώην, τώρα πια, ομοσπονδιακού!

Όταν έχεις συναντηθεί με το κακό στις πραγματικές του, τραγικές, διαστάσεις, όταν έχεις χάσει το παιδί σου, το κοριτσάκι σου και βρίσκεις τον τρόπο να είσαι... εκεί, στον επαγγελματικό στίβο, ενεργός και ανθεκτικός, τίποτε στην πραγματικότητα δεν μπορεί να σε αγγίξει! Γι' αυτό, αν με ρωτάτε, ο Λουίς Ενρίκε είναι και θα παραμείνει στα δικά μου μάτια ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο! Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων! 

Ένα ζωντανό παράδειγμα για όλους τους συνεργάτες του, για όλους τους ποδοσφαιριστές του, πώς όσο δυνατά κι αν είναι τα χτυπήματα που δέχεσαι «οφείλεις» να συνεχίζεις, να προχωράς, να ζεις! Ειλικρινά δεν τολμώ καν, δεν το αντέχω, να προσπαθήσω να μπω στη θέση του, το μυαλό και η καρδιά μου δε «σηκώνουν» ούτε καν μια τέτοια υπόθεση! 

Αυτό που σίγουρα μπορώ να κάνω είναι να του πω, κι ας μην το ακούσει ποτέ, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τα όσα, με το παράδειγμα του και με τη στάση ζωής του μας διδάσκει! Ούτως ή άλλως ο επόμενος πάγκος τον περιμένει, είμαι σίγουρος πως καθόλου δε θα αργήσει, τι κι αν δεν τη βλέπουμε, και πάλι πρώτη-πρώτη, δίπλα του, θα κάθεται η Ζανίτα του! Να τον στηρίζει στα δύσκολα... με ένα γλυκό φιλί!