Ο Ολυμπιακός «σκότωσε» το θεριό, σε βραδιά με πολλά κέρδη
i

Λούντζης / © Intime

Ο Ολυμπιακός «σκότωσε» το θεριό, σε βραδιά με πολλά κέρδη

Aχιλλέας Μαυροδόντης 09:03 - 14.12.2022 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 14.12.2022

Ο Αχιλλέας Μαυροδόντης γράφει για τον Ολυμπιακό που διέλυσε την Φενέρ και κέρδισε πολλά από την απίθανη βραδιά στο ΣΕΦ ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Εάν είχαμε κάνει ένα γκάλοπ πριν το ματς του Ολυμπιακού με την Φενέρ, κανείς δεν θα πίστευε πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα κάνει πάρτι. Ναι, αισιοδοξία και πίστη υπήρχαν. Κανείς όμως δεν περίμενε αυτό το +27. Ή μάλλον, για να το πούμε καλύτερα, κανείς δεν περίμενε μία τόσο επιβλητική εμφάνιση. 

Η αλήθεια είναι πως ακόμα και εμάς μας αιφνιδίασε ο Ολυμπιακός. Βεζένκοφ και Κάνααν μπήκαν με σκοπό να βάλουν τις βάσεις, η άμυνα του Ουόκαπ ήταν απλά μαγική, Παπανικολάου και Φαλ έκαναν όλα τα μικρά, αλλά και συνάμα αναγκαία πράγματα στο παρκέ και κάπως έτσι το δεκάλεπτο τελείωσε στο 31-11. Ναι, καλά διαβάσατε. Από το δεκάλεπτο κιόλας ο Ολυμπιακός είχε δείξει πως το παιχνίδι και η βραδιά του ανήκουν δικαιωματικά. 

Από την άλλη, η Φενέρ ήταν σαν να εμφανίστηκε… άλλη ομάδα στο ΣΕΦ. Κακές και βιαστικές επιλογές, καμία αλληλοκάλυψη στην άμυνα και ένας Καλάθης που έπρεπε να τα κάνει όλα. Από τη μια, η εικόνα ήταν απαράδεκτη. Από την άλλη όμως, με τους Μότλεϊ, Πιέρ, Ουίλμπεκιν και Μπιέλιτσα να μένουν στην Τουρκία, όλα τα παραπάνω μοιάζουν φυσιολογικά. 

Βέβαια, οι απουσίες ήταν στο μυαλό και του Ολυμπιακού. Έτσι φάνηκε τουλάχιστον, γιατί μπήκε στο παρκέ με σκοπό να μην χαριστεί στην Φενέρ. Αντιθέτως, έκανε ό,τι περνάει από το χέρι του για να δείξει ότι δεν αστειεύεται. Ακόμα και στα σημεία που η Εφές έδειχνε να επιστρέφει, ο Ολυμπιακός έβγαζε την απαραίτητη ψυχραιμία και γαλήνη, με την οποία μπόρεσε να τελειώσει κάθε προσπάθεια των αντιπάλων του. 

Να το πιάσουμε όμως το θέμα από μια άλλη οπτική. Ο Ολυμπιακός είχε μια σπουδαία ευκαιρία μπροστά του. Η εξαιρετική Φενέρε δεν ήταν η… Φενέρ και πολύ σωστά, ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι και εκτόξευσε από την αρχή τη διαφορά. Αυτό το +27 θα μπορούσε να αποδειχθεί χρυσάφι στην πορεία, καθώς μπορεί οι δύο ομάδες να ισοβαθμήσουν και να παίξουν ρόλο τα μεταξύ τους. Αλλά ας το κάνουμε πιο απλό. 

Όταν πετυχαίνεις ένα θηρίο λαβωμένο, οφείλεις να το αποτελειώσεις, καθώς, όταν σηκωθεί, μπορεί να σε κατασπαράξει. Η Φενέρ εμφανίστηκε λοιπόν μισή και ο Ολυμπιακός έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε. Να τη νικήσει και μάλιστα με σοβαρή διαφορά, στέλνοντας παράλληλα ακόμα ένα μήνυμα στις ομάδες που θέλουν να τον λυγίσουν στη πορεία. 

Πάμε τώρα στο αγωνιστικό σκέλος. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να διαχειριστεί την κούραση των παικτών του και να ξεκουράσει αρκετούς στο τέλος, οπότε στη συνέχεια θα έχει τα αστέρια του πιο φρέσκα. 

Ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε για ακόμα μια φορά ένα πάρτι, με 13(!) πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και 21 συνολικά. Πολλά μεγάλα σουτ, πολλές σωστές αποφάσεις και γενικά πολλά καλά για ακόμα μια φορά. 

Από εκεί και πέρα θέλω να σταθούμε στον Κάνααν και τον Πίτερς. Ο πρώτος στα τελευταία ματς έχει δείξει ότι έχει βρει και πάλι τον εαυτό του, βάζει μεγάλα σουτ, «παίζει» με τον κόσμο και δείχνει πως, όχι απλά ξύπνησε, όπως λέγαμε πριν το ντέρμπι, αλλά είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα. 

Ο Πίτερς από την άλλη, έχει την μεγάλη ατυχία να έχει μπροστά του τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης, τον Σάσα Βεζένκοφ. Έτσι είναι αδύνατον να παίξει πολύ, όμως κόντρα στη Φενέρ έδειξε πως μπορεί να είναι επιδραστικός όσο χρόνο και αν περάσει στο παρκέ. Η καλή του παρουσία άλλωστε θα ανεβάσει όλο τον Ολυμπιακό, καθώς θα δώσει το δικαίωμα στον Βεζένκοφ για έξτρα ανάσες. 

Για Λαρεντζάκη και Ουόκαπ δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Πάθος, ένταση, σωστές αποφάσεις, δυναμικό παιχνίδι. Έχουν αποτελέσει δύο τεράστιους παράγοντες για τον Ολυμπαικό και περιμένουμε πως θα συνεχίσουν έτσι.

Από την άλλη, πρέπει να σταθούμε στον Μιχάλη Λούντζη. Σαν έτοιμος από καιρό, μπήκε στο παρκέ με απόλυτη συγκέντρωση, έκανε όλα όσα ήθελε ο κόουτς Μπαρτζώκας και κέρδισε ένα πολύ θερμό χειροκρότημα από το πρώτο δεκάλεπτο. Έχει ένα απίθανο μπασκετικό κορμί, υψηλό IQ και μεγάλο ταλέντο. Σιγά – σιγά πάντως θα παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο, γιατί το έχει κερδίσει με τη δουλειά του! 

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται να παίξει κόντρα στη Βιλερμπάν, του δαιμονισμένου Νάντο ΝτεΚολό. Αναμένουμε μεγάλη μάχη σε αυτό το ματς και θα έχει τρομερό ενδιαφέρον. Περισσότερα όμως τις επόμενες ημέρες. Δεν… χανόμαστε! 

ΥΓ. Αυτό που έγινε με τον Πάπας ήταν απίθανο! Τρομερή καψούρα του κόσμο και εκείνος έβαλε και το καλαθάκι του για να τους αναγκάσει να φωνάξουν ακόμα πιο δυνατά στο μέλλον. 

ΥΓ2. Κώστας Σλούκας, ο καλύτερος Έλληνας γκαρντ. 

ΥΓ3. Παιδιά τον ίδιο Καλάθη και τον ίδιο Ιτούδη που άκουσαν τα απίστευτα κάποιες στιγμές, σε λίγο καιρό θα τους αποθεώνουμε στην Εθνική. Ας έρθει κάποια στιγμή μια ηρεμία με αυτό το κομμάτι. 

ΥΓ4. Πέμπτη σας ετοιμάζουμε κάτι πολύ σπέσιαλ στο Sportal.gr. Εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε!