Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν έδωσε δύο πειστικές απαντήσεις

Ο Κώστας Σλούκας σήκωσε το πρώτο του τρόπαιο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός του Αταμάν έδωσε δύο πειστικές απαντήσεις

Ηλίας Λαλιώτης 16:15 - 25.09.2023 / Ανανεώθηκε: 16:23 - 25.09.2023

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρόβα τζενεράλε, μπαίνει στη μάχη των επίσημων αγώνων έχοντας βρει «σταθερές» στο παιχνίδι του και όσοι βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ είδαν εικόνες από το ένδοξο παρελθόν με... πινελιές από το μέλλον.

Ένα ακόμα υπέρλαμπρο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» ολοκληρώθηκε με τον εντυπωσιακό τρόπο που άξιζε στη μνήμη του κορυφαίου παράγοντα όχι μόνο του Παναθηναϊκού -επιτρέψτε μου να πω- αλλά και ολόκληρου του ελληνικού αθλητισμού. Το μεράκι, η τρέλα, τα χρήματα που ξόδεψε αυτός ο άνθρωπος για να φέρει τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα, είναι ίσως και ο σπουδαιότερος λόγος που η επιτυχία της Εθνικής το 1987 δεν πήγε χαμένη, όπως αυτή του Euro 2004 για το ποδόσφαιρο.

Μαζί με αυτή την εξαιρετική εκδήλωση ολοκληρώθηκε και το τελευταίο τεστ για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν, πριν αυτή ριχθεί στη μάχη των επίσημων αγώνων. Αυτή την εποχή θα ήταν δύσκολο, ως και... περίεργο να πάρει άριστα μια ομάδα με τόσες πολλές αλλαγές. Δεδομένων των συνθηκών, όμως, ο βαθμός της απέναντι σε δύο παιχνίδια επιπέδου EuroLeague ήταν αρκετά -έως πολύ- καλός.

Και σε επίπεδο ετοιμότητας και σε επίπεδο αφομοίωσης της φιλοσοφίας του προπονητή της. Γι' αυτό και πριν πάω σε όλα τα άλλα, θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια με Μπάγερν και Αναντολού Εφές έδωσε πρώτα από όλα δύο πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που πλανόνταν ενόψει των επίσημων υποχρεώσεων.

Το πρώτο είχε να κάνει με την αμυντική λειτουργία των Πράσινων. Ο τελικός του «Παύλος Γιαννακόπουλος» απέναντι στην τουρκική ομάδα ήταν διαφωτιστικός. Το Τριφύλλι έφτασε στη νίκη και στο τρόπαιο μέσα από την άμυνά του. Τόσο συνολικά κρατώντας την Εφές στους 69 πόντους, όσο και πιο συγκεκριμένα με τον περιορισμό του Λάρκιν στην τελευταία φάση του ματς. Ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί την άμυνά του για να πάρει σημαντικές νίκες στη EuroLeague. Άπαντες μέχρι τώρα δείχνουν διάθεση να πιέσουν την μπάλα (το ζητάει μανιωδώς ο Αταμάν), να κυνηγήσουν τον αντίπαλο, να βάλουν τα χέρια τους για deflection και κλεψίματα, να πάνε στο ριμπάουντ.

Ο Κάιλ Γκάι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο παίκτης που θεωρητικά είναι ο πιο αδύναμος αμυντικά στην περιφέρεια, έβγαλε απίστευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» και ήταν από τους διακριθέντες. Βέβαια, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και την απουσία του Λούκα Βιλντόζα, παίζοντας συνολικά 57 λεπτά σε δύο ματς. Οπότε θα αποτελέσει καλύτερο κριτήριο η αντίδραση που θα βγάλει, μόλις μειωθεί ο χρόνος του στο παρκέ.

Η δεύτερη απάντηση που έδωσε ο Παναθηναϊκός ήταν στο κατά πόσο θα μπορέσει να βγάλει στο παρκέ μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του νέου του προπονητή. Και η αλήθεια είναι πως σε ό,τι αφορά στην κυκλοφορία της μπάλας και το spacing στην επίθεση, που αποτελούν πυλώνες του επιθετικού πλάνου του Αταμάν, οι παίκτες του Τριφυλλιού πήραν πολύ καλό βαθμό στα δύο αυτά φιλικά παιχνίδια. Ανεξάρτητα από το αν η μπάλα κατέληγε στο καλάθι (αστόχησαν σε πολλά ελεύθερα σουτ, με το ποσοστό στα τρίποντα κόντρα στην Εφές να είναι στο 25%), ο τρόπος δημιουργίας ήταν ο σωστός στις περισσότερες περιπτώσεις.

Είδαμε όμορφο μπάσκετ, επιλογές που τις χειροκροτούσες ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος και εξαιρετικές αποστάσεις. Αυτό έχει επιτευχθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από σκληρές προπονήσεις. Ο Εργκίν Αταμάν έχει... βγάλει το λάδι στους παίκτες του εδώ και ένα μήνα, αλλά ξέρει πολύ καλά πως η χημεία και οι αυτοματισμοί αποκτούνται μέσα από τον αγωνιστικό ρυθμό. Και για αυτό οι προπονήσεις του περιλαμβάνουν πολύ παιχνίδι 5 εναντίον 5.

Έχει δύο σταθερές που του αλλάζουν τη ζωή

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο Παναθηναϊκός έχει να κρατήσει πράγματα και σε ατομικό επίπεδο. Με πρώτο και καλύτερο τις επιβλητικές εμφανίσεις του Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ ενσωματώθηκε στις προπονήσεις μόλις πριν από δύο εβδομάδες, αλλά μοιάζει λες και είναι κανά δυο χρόνια στην ομάδα. Συνεχίζει απτόητος από εκεί που σταμάτησε πέρυσι, όταν στα χέρια του Ομπράντοβιτς μετατράπηκε στον πιο αποτελεσματικό σέντερ της EuroLeague και μέλος της καλύτερης πεντάδας.

Υπάρχουν στιγμές που μοιάζει ανίκητος μέσα στην αντίπαλη ρακέτα. Παίρνει τις μπάλες στο post και τις τελειώνει με ποικιλία κινήσεων και απίστευτο δυναμισμό. Παράλληλα, πέρα από τα ριμπάουντ που μαζέυει, λειτούργησε πολύ καλά και στην άμυνα με αλλαγές, που επιστράτευσε στο τελευταίο δεκάλεπτο με την Εφές ο Αταμάν.

Η δεύτερη «σταθερά» του Παναθηναϊκού δεν είναι άλλη από αυτή του Κώστα Σλούκα. Του αρχηγού και ηγέτη του εντός κι εκτός παρκέ. Του ανθρώπου που θα αναλάβει την ευθύνη όταν η μπάλα θα καίει. Θα πάρει την τελική απόφαση. Και κόντρα στην Εφές ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη. Πρόκειται για μοναδικό χάρισμα που λείπει από τον Παναθηναϊκό από την εποχή του Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Νικ Καλάθης που ήταν ένας επίσης εξαιρετικός playmaker, δεν είχε αυτή την αποτελεσματική τελική απόφαση, λόγω και της δικής του αδυναμίας στο σουτ.

Ο Έλληνας γκαρντ, λοιπόν, πήρε την ομάδα στις πλάτες του, σβήνοντας από το μυαλό του όσα είχαν προηγηθεί. Γιατί η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ένα καλό παιχνίδι για τον Σλούκα μέχρι το τέταρτο δεκάλεπτο. Σε αυτό πέτυχε τους 7 από τους 9 πόντους του, μαζί και το νικητήριο καλάθι. Ακόμα πιο σημαντική ήταν και η κίνηση κατά την απονομή του τροπαίου. Πήγε και το σήκωσε μαζί με τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

Ήταν ένα μήνυμα για την οικογένεια που δημιουργείται...

ΥΓ1. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν έχει αλλάξει μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο. Και στον οργανωτικό τομέα η δουλειά που γίνεται είναι αξιοθαύμαστη. Μέσα σε λίγες μέρες είδαμε μια εντυπωσιακή παρουσίαση της νέας φανέλας στο μουσείο της Ακρόπολης και ένα άρτια οργανωμένο τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Μαζί με τις αρχικές -αλλά εντυπωσιακές- αλλαγές στο ΟΑΚΑ, καταλαβαίνει κανείς πως όχι μόνο έχει επιστρέψει η κανονικότητα, αλλά έχουν ήδη γίνει βήματα και πέρα από αυτή...  

ΥΓ2. Για να μην μπερδευόμαστε... Ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια του Super Cup πάει ως αουτσάιντερ, εφόσον βρει στον τελικό τον Ολυμπιακό. Είναι μια νέα ομάδα, με πολλές αλλαγές και στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν μετρούν οι αυτοματισμοί και η χημεία. Το παιχνίδι της πρεμιέρας της EuroLeague, βέβαια, θα είναι άλλη υπόθεση σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ.