Δύο… οφσάιντ, δύο γκολ, τρεις βαθμοί!

Ολυμπιακός

i

Ολυμπιακός/©Intime

Δύο… οφσάιντ, δύο γκολ, τρεις βαθμοί!

Αντίδραση έβγαλε απέναντι στην κάτοχο του Conference League, μπορούσε το βαθμό, γενικότερα αξίζει περισσότερα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal.

Ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε στην Αγγλία, σε ένα ματς με δύο όψεις. Ο απαισιόδοξος, θα λέει πως ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε, ηττήθηκε σε ένα ακόμη ματς και πως δεν έδειξε κάτι. Μόνο που αν βάλει κάτω κανείς τη λογική, θα δει την άλλη πλευρά, αυτή που ανέδειξε η ίδια η Γουέστ Χαμ.

Παρακολουθώντας τη συνέντευξη Τύπου του Μόγες, λίγο μετά το τέλος του αγώνα, μου έκανε εντύπωση ο σεβασμός που είχε απέναντι στον Ολυμπιακό. Μίλησε για μία καλή ευρωπαϊκή ομάδα που έβαλε δυσκολίες στην ομάδα του. Προσοχή. Για το ματς στο Λονδίνο. Μέλι είχε στάξει και μετά τον αγώνα στο Καραϊσκάκη, τότε που η ομάδα του ηττήθηκε 2-1.

Πάμε να δούμε κάποια πράγματα. Ο Ολυμπιακός απέναντί του είχε μία ομάδα της Premier League, την ομάδα που πέρσι κατέκτησε το Conference League. Κοίταζα στην αίθουσα Τύπου τις φωτογραφίες από αυτόν τον τελικό, τους πανηγυρισμούς και συνειδητοποιείς σε ένα βαθμό τι είχες απέναντί σου χθες το βράδυ στο Λονδίνο.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, είχε μια μεγάλη πίεση αυτές τις ημέρες. Το 2-4 από τον ΠΑΟΚ του την έφερε, με τον Ισπανό προπονητή να προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Την προηγούμενη του αγώνα με την Γουέστ Χαμ, στεκόταν στην αντίδραση που έπρεπε να βγάλει η ομάδα του. Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γουέστ Χαμ, δεν ήταν σάκος του μποξ. Πήρε την απόφαση να παίξει πάλι με τρεις χαφ και ουσιαστικά, δεν πήγε σε τρελές και πολλές αλλαγές. Ίσως ήταν κι ένα μήνυμα στήριξης στους παίκτες του, σε αυτούς που πριν λίγες ημέρες είχαν γνωρίσει την ήττα από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη.

Ναι, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δημιουργήσει, να απειλήσει. Ο Ποντένσε στο 35’ θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο τελείωμα, σε ένα βράδυ που δεν… μάγεψε με την εικόνα του. Κάθε άλλο, δεν κατάφερε να κουβαλήσει μπάλα, να πάρει στιγμές.

Οι γηπεδούχοι μπορεί να είχαν μια νορμάλ κυκλοφορία μπάλας, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν είχαν την απίστευτη πίεση στην εστία του Πασχαλάκη. Δύο νορμάλ επεμβάσεις που τις είχε ανάγκη ο Έλληνας τερματοφύλακας, 0-0 στο ημίχρονο και ήταν δεδομένο πως πολλά μπορούσαν να αλλάξουν ακόμη και από τον πάγκο.

Ο Μαρτίνεθ με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, έδειχνε να σκέφτεται την είσοδο του Καρβάλιο στο ματς, αντί του Αλεξανδρόπουλου. Ετοίμαζε και τον Μασούρα παράλληλα για να φρεσκάρει την ομάδα του, μόνο που αυτή τη φορά, τον τιμώρησε ο Πακετά. Ένας παίκτης με τεράστια ποιότητα, με μία μοναδική κίνηση στην πλάτη της άμυνας και με τον Ορτέγκα να κάνει το λάθος και να καλύπτει. Η ζημιά έγινε, ο Μαρτίνεθ αναγκάστηκε να αλλάξει το πλάνο του, αλλά έδειχνε να μη φτάνει, γιατί όταν κάτι πάει στραβά, μπορεί να… στραβώσει και περισσότερο. Η ατυχία που είχε ο Ολυμπιακός στο δοκάρι του Μαντί Καμαρά στο 85ο λεπτό, ήταν απίστευτη. Από τα… δύο μέτρα, δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Αξία θα μπορούσε να αποκτήσει και η μαγική πάσα του Σκάρπα διαγώνια στην αντίπαλη άμυνα στον Ροντινέι, αλλά ο Βραζιλιάνος με το αριστερό δεν μπόρεσε να σημαδέψει σωστά και να δώσει στην ομάδα του αυτό που ήθελε, το γκολ της ισοφάρισης.

Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Ίσως και να μην έδινε τίποτα ο βαθμός της ισοπαλίας. Μόνο τη χώρα θα βοηθούσε στο ranking, κάποια σενάρια για κάτι καλύτερο, αλλά θα έδινε μια καλύτερη ψυχολογία μετά τη δοκιμασία της Κυριακής στο Καραϊσκάκη με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός, με τα λάθη που έχει κάνει, με την ατυχία που έχει, είναι για την Τρίτη θέση που οδηγεί στο Conference League. Αν δεν τα καταφέρει απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, θα είναι το… κάζο! Ειδικά έχοντας τον αέρα τριών βαθμών. Μία ισοπαλία στη Φράιμπουργκ, μπορεί να το «κλειδώσει» από την 5η αγωνιστική, αρκεί βέβαια να περάσει από την Σερβία η Γουέστ Χαμ και να μη ζήσουμε τίποτα… άλλα.

Το πρόσημο από τη βραδιά στο Λονδίνο, είναι θετικό. Ο Ολυμπιακός αδίκησε τον εαυτό του και γιατί ήταν άτυχος, αλλά και γιατί αυτή τη φορά «προδώθηκε» από τη λάθος επιλογή του μπακ του. Έμεινε πίσω ο Ορτέγκα, συμβαίνουν αυτά, αλλά είναι λάθος. Όπως ήταν και του Ροντινέι στη Σερβία. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός δέχθηκε δύο γκολ που με τη χρήση του VAR αποδείχθηκε πως ήταν κανονικά. Ο Μαρτίνεθ στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι για… εκατοστά η ομάδα δέχθηκε δύο γκολ, που θα μπορούσαν να έχουν φέρει τρεις εξτρά βαθμούς. Τη νίκη και το τρίποντο αντί για το «Χ» στη Σερβία με την Μπάτσκα Τόπολα, το «Χ» χθες βράδυ στο Λονδίνο. Βέβαια σχετικά είναι όλα αυτά, αλλά τα κρατάμε.

Ο απαισιόδοξος, κλασσικά θα γκρινιάξει. Ίσως και επηρεασμένος από το βαρύ 2-4 την Κυριακή. Έχει την πικρία του, το θυμό του. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι ο Μαρτίνεθ είχε υποσχεθεί μία ομάδα που στην Ευρώπη θα είναι ανταγωνιστική. Και κοίταξε στα μάτια και στα δύο ματς, την κάτοχο του Conference League, παίρνοντας μία νίκη, ενώ δεδομένα άξιζε κάτι περισσότερο και στην εντός έδρας ήττα από την Φράιμπουργκ, αλλά και εκτός έδρας με την Μπάτσκα Τόπολα.

Τώρα, δεν μπορεί να μείνει εκεί, πρέπει να προχωρήσει και θα δείξει τι μπορεί στη Γερμανία. Πριν από αυτό το ραντεβού, όμως, καλείται να περάσει από την Τρίπολη, εκεί όπου ο Αστέρας τον περιμένει για να του βάλει δύσκολα. Ο Μαρτίνεθ λογικά θα κάνει αλλαγές, ίσως να δει και τον Σκάρπα που τόσο με τον ΠΑΟΚ στο τέλος, όσο και χθες όταν μπήκε αλλαγή, έδειξε διάθεση και ότι την μπάλα τη γνωρίζει. Θυμίζω πως από την Τρίπολη θα λείψει ο Μαντί Καμαρά που είναι τιμωρημένος, ο μοιραίος χθες βράδυ με την κεφαλιά στο δοκάρι.

Για το τέλος, δύο σημειώσεις. Αυτά τα ματς, θέλουν και μυαλό, συγκέντρωση. Δείτε τι κάνουν οι παίκτες του Ολυμπιακού από το 91ο λεπτό ως τη λήξη. Πως πέφτουν στην παγίδα, με τον διαιτητή βέβαια να έπρεπε να κρατήσει περισσότερο χρόνο, αλλά… Μανούρες με τους αντιπάλους, χωρίς κανένα κέρδος. Αντιθέτως, μία κάρτα στον Φορτούνη και μία στον Καμαρά. Και το δεύτερο. Ο Γιόβετιτς όσο μπορούσε πάλευε. Ο Ελ Κααμπί, πραγματικά ήταν… αλλού γι’ αλλού, δεν πήρε μία μονομαχία, δεν μπόρεσε να δώσει φρεσκάδα στην επίθεση. Θα φύγει και για την εθνική τώρα, θα έχει και Κόπα Άφρικα αργότερα.

Ο Γιόβετιτς θα πρέπει να πάρει περισσότερο χρόνο δεδομένα, γιατί να μην δούμε και τον Ελ Αραμπί… Εδώ δεν είναι; Εδώ είναι…

Τέλος, αξίζουν πολλά μπράβο αυτοί που βρέθηκαν στο πλευρό της ομάδας και στήριξαν. 4.000 και βάλε Έλληνες, στις εξέδρες του Ολυμπιακού σταδίου στο Λονδίνο, να φωνάζουν «Ολυμπιακός, Ολυμπιακός». Κόσμος που πριν λίγες ημέρες έζησε μια απογοήτευση, αλλά δεν το βάζει κάτω, στηρίζει τη νέα προσπάθεια και το ίδιο θα κάνει και την Κυριακή στην Τρίπολη με τον Αστέρα