Το VAR είναι εδώ για να δίνει τα πέναλτι σαν αυτό του Μέσι (vids)
i

Η φάση που ξεσήκωσε / © Intime

Το VAR είναι εδώ για να δίνει τα πέναλτι σαν αυτό του Μέσι (vids)

Βασίλης Μοιρώτσος 15:27 - 01.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:27 - 01.12.2022

Πως κάνουμε τόσο μεγάλη κουβέντα, για μία τόσο ξεκάθαρη φάση;

Δεν καταλαβαίνω πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που είδαν το χθεσινό πέναλτι του Στσέζνι πάνω στον Μέσι επιμένει ότι δεν είναι πέναλτι. Ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος. Θέλετε να τον πούμε αυστηρό; Να τον πούμε. Αλλά είναι ξεκάθαρος. Τιμωρεί και το λάθος και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται οι τερματοφύλακες.

Μεγαλώσαμε βλέποντας τερματοφύλακες να κάνουν εξόδους και να μην υπολογίζουν τίποτα. Βγαίνοντας με τις γροθιές τους, με το γόνατο απλωμένο και με τη μόνιμη δικαιολογία στο στόμα: «είναι η περιοχή μου». Ναι, η περιοχή σου είναι, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα καταργούνται νόμοι και κανόνες.

Ο Στσέζνι έχασε τη φάση και αντί για την μπάλα βρήκε το κεφάλι του Μέσι. Είναι σαν να πάει ένας αμυντικός να κόψει την μπάλα, να μην τα καταφέρει και να κλοτσήσει τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Δε θα δοθεί πέναλτι; Θα δοθεί. Γιατί να μη δοθεί στον τερματοφύλακα;

Παρόμοια φάση είχαμε μάλιστα και στο ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα σε ντέρμπι της φετινής σεζόν. Με ξένο διαιτητή. Ήταν στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, όταν ο Ντομινίκ Κοτάρσκι έκανε έξοδο, ο Σπόραρ του Παναθηναϊκού πρόλαβε την μπάλα με το κεφάλι και ο Κοτάρσκι του έριξε μπουνιά. Άθελά του, αλλά ποιο πέναλτι γίνεται... ηθελημένα; Κανένα.

Δείτε τη φάση με Κοτάρσκι και Σπόραρ στο 4'30''

Ο ρέφερι τσέκαρε τη φάση στο VAR και υπέδειξε την άσπρη βούλα. Άρα δύο διαιτητές, ο πρώτος του αγώνα και αυτός στο VAR συμφώνησαν πως είναι πέναλτι. Και άλλοι δύο στο ματς της Αργεντινής με την Πολωνία. Να κάνουν λάθος και οι τέσσερις και να έχουν δίκιο όσοι δεν έχουν σφυρίξει ποτέ στη ζωή τους; Μάλλον δύσκολο...

Δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τους διαιτητές, αντίθετα υπάρχουν πολλές φάσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε αν πολλοί εξ αυτών γνωρίζουν τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Όμως εδώ η φάση είναι ξεκάθαρη. Θα τη συζητούσαμε μονάχα αν η μπάλα είχε βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, πριν έρθουν σε επαφή το χέρι του Στσέζνι με το κεφάλι του Μέσι.

Το VAR ήρθε στη ζωή μας για να διορθώνει. Για να αποδίδει δικαιοσύνη. Στη συγκεκριμένη φάση, αποδόθηκε απόλυτα. Όπως αποδόθηκε και στο γήπεδο, με την Αργεντινή να τιμωρεί το καταστροφικό παιχνίδι της Πολωνίας. Και να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση.