Πως μεταφράζεται η απόφαση του πρωθυπουργού για τις λέσχες οπαδών - Οι διαφορές με τις ανακοινώσεις μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλεξάντερ Τσέφεριν

i

© Intime

Πως μεταφράζεται η απόφαση του πρωθυπουργού για τις λέσχες οπαδών - Οι διαφορές με τις ανακοινώσεις μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Ιάσονας Τσίλης 15:04 - 17.08.2023 / Ανανεώθηκε: 15:11 - 17.08.2023

Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για κλείσιμο των λεσχών οπαδών. Τι ισχύει όμως πραγματικά για τη λειτουργία τους και ποιες οι διαφορές με τις εξαγγελίες του Λευτέρη Αυγενάκη το Μάρτιο του 2022;

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους εκπρόσωπους των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, στο Μέγαρο Μαξίμου και ανακοίνωσε τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας. Αφορμή φυσικά, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη έξω από την «OPAP Arena», κατά τη διάρκεια επίθεσης Κροατών χούλιγκαν.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ήταν το κλείσιμο των λεσχών, με την κάθε ομάδα να έχει δικαίωμα για έναν μόνο σύνδεσμο, ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Η ελληνική αστυνομία θα έχει το ρόλο να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες που θα δημιουργούνται προβλήματα. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα, ενώ θα δημιουργηθεί παρατηρητήριο βίας, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η τελευταία λύση, την οποία και τόνισε πως απεύχεται, είναι το κλείσιμο της κερκίδας των οργανωμένων και ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στην πραγματικότητα όμως, αρκετά από αυτά τα μέτρα είχαν - θεωρητικά πάντα - ήδη παρθεί, στις αρχές του 2022 μετά τη στυγερή δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

Το Μάρτιο του 2022, ο Λευτέρης Αυγενάκης, που τελούσε χρέη υφυπουργού αθλητισμού, είχε προαναγγείλει αυστηρά μέτρα για τις λέσχες οπαδών, με ελέγχους της αστυνομίας και αυστηρότερες ποινές. 

Τι άλλαξε από το 2022;

Η ειδοποιός διαφορά με τότε, έχει να κάνει με τον αριθμό λεσχών που μπορεί να διαθέτει η κάθε ομάδα. Μέχρι σήμερα, οι ομάδες είχαν δικαίωμα να διαθέτουν έως και τέσσερις λέσχες φιλάθλων, μία που θα υπόκειται στην ΠΑΕ, μια στην ΚΑΕ, μια στο βόλεϊ και τον Ερασιτέχνη. Αυτό ωστόσο πλέον δεν ισχύει, διότι όπως προαναφέραμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά «Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ». 

Πρακτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες λέσχες κλείνουν, αφού θα μπορούν ακόμα να λειτουργούν με τη διαφορά ότι θα ελέγχονται από το σύνδεσμο που θα έχει έδρα την επίσημη ΠΑΕ. Θα μπορούν δηλαδή να υπάρχουν ως παραρτήματα. Βέβαια, για να είναι κάποιος μέλος σε μια λέσχη αποτελεί προαπαιτούμενο να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και θα θεσπιστεί και μητρώο μελών, στο οποίο θα έχει πρόσβαση η κάθε ΠΑΕ, καθώς για οποιοδήποτε ατόπημα μέλους θα έχει την ευθύνη και θα δεχτεί και την ανάλογη τιμωρία.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη: «Αποκλεισμός από Ευρώπη αν συνεχιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

13:09 - 16.08.2023

Προειδοποίηση Μητσοτάκη: «Αποκλεισμός από Ευρώπη αν συνεχιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την οπαδική βία μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους εκπροσώπους των 4 μεγάλων ομάδων της Ελλάδας.

Μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει αυτό το εγχείρημα στην πράξη και αν τελικά θα εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα τα νέα μέτρα...