Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η αποτυχία αυτοδυναμίας και οι νέες εκλογές του Ιουνίου

Η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η αποτυχία αυτοδυναμίας και οι νέες εκλογές του Ιουνίου

Sportal newsroom 00:43 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 01:07 - 22.05.2023

Με ποσοστό που ξεπερνά το 40% η Νέα Δημοκρατία επικράτησε εντυπωσιακά στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαϊου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά οριακά το 20%. Η αδυναμία δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης, οδηγεί την Ελλάδα στις κάλπες και πάλι για εκλογές στα τέλη του Ιουνίου ή στις αρχές του Ιουλίου.

H εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αναπάντεχη, αλλά η έκτασή της ήταν επιβλητική -ίσως και απρόβλεπτη. 

Με το ποσοστό της να ξεπερνάει το 40% και κατά πως φαίνεται καταλήγει να είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα εμφάνισε μία δυναμική, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ολοκληρώσει την εντολή που θα πάρει από την Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για δημιουργία κυβερνητικού σχηματισμού. 

Η λογική και τα ποσοστά, αλλά κυρίως το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής -με το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές της 21ης Μαΐου-, δεν δίνουν τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα ετοιμάσουν την κατάσταση για νέα εκλογική διαδικασία. 

Η Ελλάδα λοιπόν θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, με πιθανή ημερομηνία την 25η του πρώτου θερινού μήνα, είτε η δευτέρα Ιουλίου.