Ποιοι είναι οι αναβάτες που διέκοψαν πρόωρα τα συμβόλαιά τους στο MotoGP

Χόρχε Λορένθο και Μάβερικ Βινιάλες

i

©Imago

Ποιοι είναι οι αναβάτες που διέκοψαν πρόωρα τα συμβόλαιά τους στο MotoGP

Ο Χόρχε Μάρτιν θα αποτελέσει παρελθόν από την Aprilia στο τέλος του 2025 και το Sportal σας παρουσιάζει ποιοι άλλοι αναβάτες διέκοψαν πρόωρα τα συμβόλαια τους στο MotoGP.

Ο Χόρχε Μάρτιν θα αποχωρήσει από την Aprilia στο τέλος της σεζόν και θα γίνει ο 13ος αναβάτης από την έναρξη της εποχής του MotoGP που διακόπτει πρόωρα το συμβόλαιό του με μια ομάδα και την εγκαταλείπει.

Ο Ισπανός εντάχθηκε στην ομάδα από το Noale στις αρχές του έτους, αφού παραβλέφθηκε από την Ducati κατά την επιλογή του νέου teammate του Πέκο Μπανάια, με την θέση να πηγαίνει στον Μαρκ Μάρκεθ. Ωστόσο, ο Μάρτιν συμμετείχε μόνο σε έναν από τους πρώτους έξι γύρους της σεζόν 2025 λόγω μιας σειράς τραυματισμών.

Κάπως έτσι ο Μάρτιν θα ακολουθήσει το παράδειγμα 12 άλλων αναβατών που για τον έναν ή τον άλλον λόγο εγκατέλειψαν τις ομάδες τους πρόωρα. Κάποιοι το κάνουν επειδή αποφασίζουν να τερματίσουν την αγωνιστική τους καριέρα, ενώ άλλοι απλώς αποφασίζουν να αναζητήσουν μια εναλλακτική λύση στην καριέρα τους.

Παρακάτω το Sportal σας παρουσιάζει τους αναβάτες που εγκατέλειψαν τις ομάδες τους στο MotoGP πρόωρα και γιατί.

Το μέλλον της KTM στο MotoGP είναι αβέβαιο μετά το 2026
MOTOGP

02:45 - 05.06.2025

Το μέλλον της KTM στο MotoGP είναι αβέβαιο μετά το 2026

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της KTM, Γκότφριντ Νοϊμάιστερ τόνισε ότι η συνέχιση της συμμετοχής της ομάδας στο MotoGP θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές δυνατότητες της εταιρείας, αλλά και από τις αλλαγές που θα επιφέρει η ανάληψη των εμπορικών δικαιωμάτων από την Liberty Media.

Μάρκο Μελάντρι: Ducati (2008) και Aprilia (2015) Ο πεντάκις νικητής σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας εντάχθηκε στην Ducati στις αρχές του 2008 για να συνεργαστεί με τον τότε πρωταθλητή Κέισι Στόνερ. Όπως πολλοί άλλοι, όμως, ο Ιταλός δυσκολεύτηκε με την 800 κυβικών μοτοσικλέτα της Ducati και μετά από μόλις τρεις παρουσίες στην πρώτη δεκάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν, αυτός και η ιταλική ομάδα «χώρισαν τους δρόμους» τους με κοινή συναίνεση.

Μετά τη μετάβαση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike (WSBK) στο τέλος του 2010, ο Μελάντρι επέστρεψε στο MotoGP το 2015 με την αναγεννημένη ομάδα της Aprilia. Η συνεργασία τους, ωστόσο, έληξε μετά από μόλις οκτώ αγώνες, στους οποίους ο Ιταλός δεν πήρε ούτε έναν βαθμό.

Κόλιν Έντουαρντς: Forward Yamaha (2014) Στις αρχές του 2014, ο Έντουαρντς ανακοίνωσε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του σεζόν στο MotoGP. Ωστόσο, ο Αμερικανός  αποφάσισε να τερματίσει την καριέρα του στα μέσα της σεζόν, μετά τον αγώνα στην Ιντιανάπολη, και αντικαταστάθηκε από τον Άλεξ Ντι Άντζελις μέχρι το τέλος της σεζόν.

Καλ Κράτσλοου: Ducati (2014) Ο Κράτσλοου κατέγραψε μόνο ένα βάθρο στη μοναδική του σεζόν στη Ducati, όπου παρέμεινε σταθερά στη σκιά του teammate του Αντρέα Ντοβιτσιόζο. Ο Βρετανός και η Ducati «χώρισαν» με κοινή συναίνεση στο τέλος του 2014, μετά την οποία μετακόμισε στην LCR Honda, όπου και ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2020.

Σαμ Λόους: Aprilia (2017) Ο Λόους έκανε το ντεμπούτο του στο MotoGP το 2017 με την Aprilia με διετές συμβόλαιο, αλλά η ομάδα από το Noale επέλεξε να ενεργοποιήσει έναν όρο στο συμβόλαιό του και να τον αντικαταστήσει με τον Σκοτ Ρέντινγκ μετά από μόλις μία σεζόν.

Γιόνας Φόλγκερ: Tech3 Yamaha (2018) Μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στην καριέρα του, συμπεριλαμβανομένου ενός βάθρου μπροστά στο κοινό της πατρίδας του στη Γερμανία, ο Φόλγκερ έχασε τους τελευταίους τέσσερις γύρους της σεζόν 2017 λόγω προβλημάτων υγείας. Στη συνέχεια διαγνώστηκε με το σύνδρομο Gilbert και αποχώρησε από την Tech3 Yamaha λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2018, γεγονός που ανάγκασε την δορυφορική ομάδα της Yamaha να αναζητήσει αντικαταστάτη την τελευταία στιγμή.

Ζοάν Ζαρκό: KTM (2019) Μετά από δύο εξαιρετικές σεζόν ως δορυφορικός οδηγός της Yamaha, ο Ζαρκό είχε την ευκαιρία να γίνει εργοστασιακός οδηγός στην KTM το 2019 με διετές συμβόλαιο. Ωστόσο, δυσκολεύτηκε πολύ να προσαρμοστεί στην RC16 και στα μέσα της σεζόν ζήτησε να αποδεσμευτεί από το δεύτερο έτος του συμβολαίου του.

Η πρόθεσή του ήταν να ολοκληρώσει τη σεζόν 2019, αλλά η KTM επέλεξε να τον αντικαταστήσει με τον δοκιμαστή της Μίκα Κάλιο για τους τελευταίους έξι γύρους. Ο Ζαρκό συμμετείχε σε τρεις από αυτούς ως αναπληρωματικός στην LCR Honda, πριν μετακομίσει στην Ducati το 2020 ως μέλος της Avintia Ducati, στη συνέχεια στην Pramac το 2021, και από τις αρχές του 2024 είναι βασικός οδηγός στην LCR Honda.

Κάρελ Άμπραχαμ: Avintia Ducati (2019) Η απόκτηση του Ζαρκό από την Avintia Ducati έγινε εις βάρος του Άμπραχαμ, του οποίου η καριέρα στο MotoGP τελείωσε μετά τον χωρισμό με την Avintia.

Χόρχε Λορένθο: Honda (2019) Όλοι περίμεναν ότι θα ήταν η ομάδα των ονείρων, αλλά η συνεργασία μεταξύ Λορένθο και Μαρκ Μάρκεθ στην Honda τελείωσε μετά από μόλις μία σεζόν. Ο τρεις φορές πρωταθλητής του MotoGP επέλεξε να τερματίσει την καριέρα του λόγω των πολλαπλών τραυματισμών και των μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του μετά από μόλις μία σεζόν με την Honda, στην οποία συγκέντρωσε μόλις 28 βαθμούς.

Αντρέα Ιαννόνε: Aprilia (2020) Μια τετραετής ποινή για χρήση ντόπινγκ εμπόδισε τον Ιαννόνε να εκπληρώσει τη δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του με την Aprilia και ουσιαστικά έβαλε τέλος στην καριέρα του στο MotoGP. Ο «Maniac» επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία στα τέλη της περασμένης χρονιάς ως αντικαταστάτης του Φάμπιο Ντι Τζιαναντόνιο στην VR46 Ducati για το γκραν πρι της Μαλαισίας, όπου είχε βρεθεί θετικός σε ντόπινγκ το 2019.

Μάβερικ Βινιάλες: Yamaha (2021) Στα μέσα της σεζόν 2021, οι Βινιάλες και Yamaha συμφώνησαν το μεταξύ τους «διαζύγιο» στο τέλος της χρονιάς, ακυρώνοντας το δεύτερο έτος του συμβολαίου τους.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές «χώρισαν» πρόωρα, αφού η ιαπωνική ομάδα κατηγόρησε τον Ισπανό αναβάτη ότι προσπάθησε να καταστρέψει τον κινητήρα του στο γκραν πρι της Στυρίας στην Αυστρία. Λίγους γύρους αργότερα, ο Βινιάλες εντάχθηκε στην Aprilia.

Αντρέα Ντοβιτσιόζο: RNF Yamaha (2022) Ο Ντοβιτσιόζο ξεκίνησε τη σεζόν 2021 ως τρίτος αναβάτης, αλλά μετά τον «χωρισμό» μεταξύ Yamaha και Βινιάλες κλήθηκε από τον Ιάπωνα κατασκευαστή ως οδηγός στην ομάδα της RNF. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, ο Ιταλός τερμάτισε την καριέρα του μετά τον εντός έδρας αγώνα του στο Μιζάνο, κυρίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν όλοι οι αναβάτες εκτός από τον Φάμπιο Κουαρταραρό με τη μοτοσικλέτα της Yamaha.

Πολ Εσπαργκαρό: Tech3 GasGas (2023) Το 2023, η KTM αντιμετώπισε το δίλημμα με το μέλλον του Πέδρο Ακόστα, ο οποίος τότε βρισκόταν στη Moto2, αλλά δεν υπήρχε χώρος γι 'αυτόν στο MotoGP. Τελικά, ο Εσπαργκαρό, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στην αρχή της σεζόν 2023 στην Πορτογαλία, αναγκάστηκε να αναλάβει τη θέση του δοκιμαστή και αναπληρωματικού οδηγού και να αφήσει χώρο για τον Ακόστα.

Μαρκ Μάρκεθ: Hond a (2023) Στις αρχές του 2020, ο Μάρκεθ υπέγραψε με την Honda μέχρι το τέλος της σεζόν 2024, αλλά μετά τον τραυματισμό του και την πτώση της απόδοσης της Honda, αυτός και η ιαπωνική ομάδα ανακοίνωσαν το μεταξύ τους «διαζύγιο» στο τέλος του 2023. Στη συνέχεια, ο Ισπανός μετακόμισε στην Gresini Ducati, και από αυτή τη σεζόν είναι εργοστασιακός οδηγός της Ducati Lenovo.