ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΟ VIASAT HISTORY (highlights)

Βίκινγκς

ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΣΤΟ VIASAT HISTORY (highlights)

Sportal newsroom 10:55 - 23.03.2023 / Ανανεώθηκε: 14:48 - 30.03.2023

Ο Απρίλιος στο Viasat history ξεκινά δυνατά με τη σειρά ντοκιμαντέρ «Νορμανδία: ο τόπος των πολεμιστών» και συνεχίζει εξίσου δυνατά με το «Μπίσμαρκ: 24 ώρες μέχρι την καταστροφή».

Από τις επιδρομές των Βίκινγκς μέχρι τις μεγαλεπήβολες πολιορκίες του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, η ιστορία των Δουκών της Νορμανδίας είναι ένα απίστευτο στρατιωτικό έπος που καλύπτει μια περίοδο 300 τουλάχιστον χρόνων. Είναι η μεγαλειώδης σάγκα βίαιων κατακτητών που κατάγονταν από τον Ρόλο τον Περιπατητή. 

Επρόκειτο για τρομερούς πολεμιστές και τους χειρότερους εχθρούς του βασιλείου της Γαλλίας για πολλές γενιές. Αυτοί οι σπουδαίοι πολέμαρχοι, γεννημένοι όλοι υπό το νορμανδικό λάβαρο, υπερασπίζονταν τα εδάφη τους διακινδυνεύοντας την ίδια τους τη ζωή και επεδείκνυαν αξιοθαύμαστες πολεμικές ικανότητες στο πεδίο της μάχης. Στη διάρκεια των τριών επεισοδίων η σειρά παρουσιάζει μια εμβριθή εικόνα των σημαντικότερων ένοπλων συγκρούσεων που κατέστησαν τη Νορμανδία μία από τις πιο περιζήτητες περιοχές της Ευρώπης.

24 Μαΐου 1941: η Βρετανία συγκλονίζεται όταν μαθαίνει ότι το καμάρι του Βασιλικού Ναυτικού, το θωρηκτό Χουντ, βυθίζεται σε μόλις οκτώ λεπτά από το γερμανικό θωρηκτό Μπίσμαρκ, το οποίο είναι πλέον ελεύθερο να πλέει στις θάλασσες και να βυθίζει κονβόι που μεταφέρουν απαραίτητες προμήθειες. Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο συνθηκολόγησης με τον Χίτλερ, γι' αυτό ο Τσόρτσιλ διατάζει τον εντοπισμό και τη βύθιση του γερμανικού πλοίου. Η βρετανική ναυαρχίδα Αρκ Ρόγιαλ με επικεφαλής τον ναύαρχο Τόβι ελέγχει τη δύναμη κρούσης. 

Η μέχρι τέλους αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα σε περισσότερους από 5.000 άντρες του Βασιλικού Ναυτικού και 2.600 άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού του Χίτλερ - χιλιάδες θα χάσουν τη ζωή τους. Η αφήγηση άγνωστων μέχρι σήμερα γεγονότων μέσα από τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που έλαβαν μέρος στη ναυμαχία ανασυνθέτει τις τελευταίες 24 ώρες της αποστολής βύθισης του Μπίσμαρκ.

Tέλος, οι Γερμανίδες μπορεί να θεωρούνται παθητικοί μάρτυρες των φρικτών εγκλημάτων που διέπραξε το ναζιστικό καθεστώς, πολλές όμως είχαν ενεργή συμμετοχή στη δικτατορία - ενώ κάποιες αποδείχτηκε ότι ήταν εξίσου στυγνές και αδίστακτες με τους άντρες. Γιατί η μεταπολεμική δικαιοσύνη αδιαφόρησε για τα εγκλήματά τους; Τα τελευταία 15 χρόνια μια νέα γενιά ιστορικών από όλο τον κόσμο αναζητά την αλήθεια σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής των γυναικών του Γ΄ Ράιχ στις φρικαλεότητες του πολέμου. Αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορίες για τις γυναίκες που δεν ήθελαν να ζουν στη σκιά των ναζιστών αντρών.