Οι πυρκαγιές στον Καναδά ίσως επηρεάσουν το γκραν πρι του Μόντρεαλ

Από παλαιότερο αγώνα της F1 στο Μόντρεαλ

i

©Pirelli

Οι πυρκαγιές στον Καναδά ίσως επηρεάσουν το γκραν πρι του Μόντρεαλ

Δημήτρης Μπαλής 17:32 - 09.06.2023

Η εξάπλωση των πυρκαγιών στον Καναδά δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τον αγώνα.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Καναδά τις τελευταίες ημέρες, με τις περισσότερες από 400 πυρκαγιές να καίνε σε ολόκληρο τον Καναδά και 150 από αυτές μόνο στο Κεμπέκ, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα και όχι μόνο, καθώς οι καπνοί έχουν φθάσει μέχρι και τη Νέα Υόρκη. Υπολογίζεται ότι πάνω από 38 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, με πολλές φωτιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες.

Πρωτίστως είναι το θέμα του περιβάλλοντος και των επιπτώσεων που θα έχουν τα καμένα δάση με τα βροχές και τις πλημμύρες και με προεκτάσεις στην κοινωνική ζωή του τόπου, καθώς χιλιάδες κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Δευτερευόντως, υπάρχει και ο αθλητισμός και δη ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Τη στιγμή που όλος ο κρατικός μηχανισμός του Καναδά βρίσκεται στο μέτωπο των πυρκαγιών, εν όψει του επόμενου γκραν πρι της Formula 1, που θα γίνει στο Μόντρεαλ 16-18 Ιουνίου, τίθεται θέμα αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν οι αρχές ασφαλείας, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να πλησιάσουν και την περιοχές ο φωτιές.

Σημειώνω ότι στη Νέα Υόρκη, λόγω του καπνού, οι πολίτες έχουν προειδοποιηθεί να φορούν μάσκες, ενώ αναβλήθηκαν οι αγώνες του Major League Baseball.

Οι συνθήκες επιδεινώθηκαν στο Τορόντο, χθες, σύμφωνα με το Environment Canada, γεγονός που ώθησε τον οργανισμό να εκδώσει προειδοποίηση για παραμονή σε εσωτερικούς χώρους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι απειλείται άμεσα η διεξαγωγή του γκραν πρι του Καναδά, στο Circuit Gilles Villeneuve του Μόντρεαλ, ενώ προβλέπονται και βροχές τις επόμενες ημέρες, κάτι που θα συμβάλλει στο σβήσιμο των πυρκαγιών, αφενός, και αφετέρου στην ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, που, επαναλαμβάνω, είναι δεύτερης ή και τρίτης σημασίας, μπροστά στην καταστροφή που έγινε. Αν βρέξει στο Μόντρεαλ, θα επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, όπου τα δοκιμαστικά του Σαββάτου έγιναν και με βροχή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα καιρικά φαινόμενα, με τις πλημμύρες στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία, ώθησαν στη ματαίωση του γκραν πρι της Ιμολα, κάτι που για πρώτη φορά συνέβη λόγω καιρού.

Tags: