Στα 19 του o Τζουντ Μπέλιγχαμ αγωνίζεται με ωριμότητα «φτασμένου» ποδοσφαιριστή και μπορεί να αποδειχθεί αυτό που οι Αγγλοι ονομάζουν «generational talent».
Κατά διαστήματα, στο πρώτο μέρος του αγώνα με τη Σενεγάλη, η Αγγλία… δεν βλεπόταν. Ακόμα κι έτσι, κατάφερε να πάει στο ημίχρονο με αέρα δύο τερμάτων. Για να προκύψει αυτό το σκηνικό, χρειάστηκαν δυο στιγμές μαγείας από τον Τζουντ Μπέλιγχαμ. Δυο στιγμές που συνήθως προσφέρουν «φτασμένοι» ποδοσφαιριστές, με μεγάλη ποιότητα και εμπειρία. Εν προκειμένω, ήρθαν από ένα 19χρονο παλικάρι, το οποίο, αν κάτι δεν πάει απροσδόκητα... στραβά, είναι βέβαιο πως έχει μια τεράστια καριέρα μπροστά του.
23:00 - 04.12.2022
«Καθάρισε» τη Σενεγάλη και ετοιμάζεται για τη ματσάρα με Γαλλία η Αγγλία
Η Αγγλία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στη Σενεγάλη (3-0) και θέλησε με αυτόν τον τρόπο να δείξει πως μπορεί να το... φέρει «σπίτι»! Τα δύσκολα για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ είναι προσεχώς, αφού στους «8» θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία.
Εκεί που δεν κουνιόταν… φύλλο, και αντίθετα τα «τρία λιοντάρια» είχαν ανησυχήσει σε 2-3 περιπτώσεις, είχε την ψυχραιμία να κόψει την μπάλα στο κατάλληλο σημείο της περιοχής της Σενεγάλης, προσφέροντας στο πιάτο το πρώτο γκολ στον Τζόρνταν Χέντερσον (38’).
Ακόμα καλύτερο δείγμα της ποδοσφαιρικής οξυδέρκειάς του ήταν η προσπάθειά που έκανε και οδήγησε στο γκολ του Χάρι Κέιν (45+3’), για το 2-0 των Αγγλων. Χωρίς κανένα ίχνος πανικού, κράτησε όση ακριβώς ώρα έπρεπε την μπάλα στον χώρο του κέντρο , πήρε όσα μέτρα χρειαζόταν στο γήπεδο, έδωσε χρόνο στους συμπαίκτες του να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις και σε απόλυτα σωστό timing «ακούμπησε» την μπάλα στον Φόντεν, που με μία επαφή έβγαλε τον Κέιν φάτσα με τον Μεντί. Να σημειωθεί πως με το… σερβίρισμα που έκανε στον Χέντερσον έγινε ο πρώτος Αγγλός teenager με ασίστ σε νοκ άουτ αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966.
Επιπλέον, σε ό,τι έχει να κάνει με την αναμέτρηση απέναντι στην Σενεγάλη, στο πρώτο ημίχρονο είχε οκτώ κερδισμένες μονομαχίες, τρία τάκλιν, ανέκτησε την κατοχή δυο φορές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και κέρδισε δυο φάουλ. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες είχε τα καλύτερα νούμερα κι από τους 22 ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο, ως εκείνο το σημείο. Επίσης, είχε ποσοστό επιτυχίας 96% στις μεταβιβάσεις του, εκ των οποίων οι έξι ήταν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, δίχως να αστοχήσει σε καμία εξ αυτών.
Ο πιο ώριμος 19χρονος
Όλα αυτά, από ένα παιδί που βρίσκεται σε ηλικία 19 ετών και όχι απλά δεν λειτουργεί ως ανέμελος έφηβος, αλλά μοιάζει σαν να έχει ήδη καταγράψει 100 συμμετοχές σε top επίπεδο με την Αγγλία. Αλλωστε, όσοι τον γνωρίζουν καλύτερα μιλούν πάντα -και πρώτα- για την ωριμότητά του. Για το πόσο ταπεινός και εργατικός είναι. «Είναι ο μεγαλύτερος (ηλικιακά) 19χρονος που έχω γνωρίζει στη ζωή μου» ήταν μια χαρακτηριστική ατάκα του προπονητή του στην Ντόρτμουντ, Εντιν Τέρζιτς. «Είναι προφανές ότι έχει πολύ καλή ανατροφή. Είναι απίστευτα ευγενικός, ταπεινός και πατάει τα πόδια του στη γη. Πνευματικά είναι πολύ δυνατός. Είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για τις κακές περιόδους, που όλοι έχουν. Εχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και χαρακτηριστική ωριμότητα. Αυτά τον βοηθούν να αποδίδει στο υψηλότερο επίπεδο και να ξεπερνά γρήγορα τα όποια λάθη» σχολίασε κάποια στιγμή ο πρώην βοηθός στον γερμανικό σύλλογο, Ατο Οντο (μέχρι πρότινος ήταν ομοσπονδιακός τεχνικός της Γκάνας).
To κορυφαίο... 22άρι!
Η ποδοσφαιρική ανέλιξη του πιτσιρικά από το Στάουρμπριτζ ήταν τάχιστη. To ταλέντο του ξεχώρισε από πάρα πολύ νωρίς και πριν κλείσει τα οκτώ άφησε την τοπική ομάδα για τα τμήματα υποδομής της γειτονικής Μπέρμιγχαμ. Τον Αύγουστο του 2019 έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει κάνει ντεμπούτο με του «μπλε» σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών. Αγωνίστηκε 44 φορές με τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ και με όσα παρουσίασε πάνω στο χορτάρι ήταν αναπόφευκτο να προσελκύσει μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ. Ο σύλλογος από τα Δυτικά Μίντλαντς αποφάσισε ακόμα και να αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 22, που φορούσε ο Μπέλιγχαμ. Κι αν αναρωτιέστε πως προέκυψε ο συγκεκριμένος αριθμός, υπάρχει εξήγηση. Ενας από τους προπονητές που είχε στην ακαδημία των «μπλε» ο Μπέλιγχαμ, ο Μάικ Ντοντς, είπε μια μέρα στον πιτσιρικά ότι μπορεί να αγωνιστεί ως… 22άρι. Ο μικρός αναρωτήθηκε τι εννοεί και η απάντηση ήταν η εξής: «μπορείς να είσαι 4άρι, 8άρι και 10άρι. Κάποιος που είναι ικανός να κάνει τα πάντα»!
Η συνάντηση με τον Σερ Αλεξ
Εκείνη την περίοδο, η αγγλική ομάδα που κυνήγησε περισσότερο την περίπτωσή του ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι άνθρωποι της τον είχαν τσεκάρει αμέτρητες φορές. Είχαν… τικάρει όλα τα κουτάκια, είχαν κανονίσει ξενάγηση στο προπονητικό κέντρο. Είχαν βάλει στο «κόλπο» και τον μύθο που λέγεται Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, κανονίζοντας συνάντηση με την οικογένειά του Μπέλιγχαμ για να «ψηθεί» ο μικρός.
Στη θέση του Μπέλιγχαμ, άλλοι νεαροί Αγγλοι ποδοσφαιριστές όχι απλά θα είχαν… λυγίσει, αλλά θα είχαν υπογράψει και με τα δύο χέρια. Εκείνος, όμως, επέλεξε να πάει στη Γερμανία. Σε έναν σύλλογο που έχει δείξει ότι και το know how έχει για το πως να βελτιώσει και να εξελίξει την πιτσιρικαρία και, επίσης, είναι στη λογική του να στηρίζει ποδοσφαιριστές που το αξίζουν, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Μπέλιγχαμ: «Δεν είχα ονειρευτεί ποτέ να παίξω στη Γερμανία. Πάντα σκεφτόμουν πως θα ήμουν στην Μπέρμιγχαμ ή κάπου αλλού στην Αγγλία. Ηρθε η ευκαιρία να αγωνιστώ στην Ντόρτμουντ και πραγματικά δεν δίστασα. Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν το έχω μετανιώσει ή δεν σκέφτηκα ότι ‘είναι πολύ δύσκολο για εμένα’. Θέλω να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις κάθε μέρα που βρίσκομαι εκεί».
Πλησιάζει το αναπόφευκτο
Οσο κι αν περνάει καλά στη Γερμανία είναι θέμα χρόνου ο Μπέλιγχαμ να αφήσει την Μπουντεσλίγκα. Το συμβόλαιό του με την Ντόρτμουντ «τρέχει» ως το 2025 (ενδέχεται μετά το Μουντιάλ να υπάρξει συζήτηση για επέκτασή του) , αλλά όπως έχει παραδεχθεί δημόσια και ο CEO του συλλόγου Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε: «όταν εμφανίζονται οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, δεν μπορούμε να τους κοντράρουμε σε οικονομικό επίπεδο. Αν ο Τζουντ και οι οικογένειά του πουν πως θέλουν να μείνουν στην Ντόρτμουντ, θα βρούμε μια λύση. Το ίδιο θα συμβεί κι αν αποφασίσει να φύγει».
Το καλό για την Ντόρτμουντ στην περίπτωση του Μπέλιγχαμ είναι ότι εδώ δεν υπάρχει οριστεί ρήτρα αποδέσμευσης, όπως συνέβη με τον Χάαλαντ. Εδώ, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι για να αποδεσμεύσει τον Μπέλιγχαμ ο γερμανικός σύλλογος θα απαιτήσει κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ! Θα τα προσφέρει κάποιος; Αγνωστο. Σίγουρα, πάντως, ο Γιούργκεν Κλοπ θα ήθελε ένα τέτοιο… δωράκι από την διοικητική ηγεσία της Λίβερπουλ, μιας και τον έχει στην κορυφή της λίστας του. Από την άλλη, Ρέαλ, Σίτι, Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, οι οποίες δεδομένα μπορούν να προσελκύσουν τον Μπέλιγχαμ, δεν θα πέσουν αμαχητί. Και γιατί να τον κάνουν άλλωστε όταν μιλάμε για έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια και αποτελεσματικότητα σε όλες τις θέσεις του άξονα της μεσαίας γραμμής και μολονότι είναι μόλις 19 ετών μοιάζει ήδη να είναι το… πλήρες πακέτο.