«Δάκρυσαν» και τα τσιμέντα: Ο ιστορικός διάλογος που ίδρυσε την ΑΕΚ ακούστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια

«Δάκρυσαν» και τα τσιμέντα: Ο ιστορικός διάλογος που ίδρυσε την ΑΕΚ ακούστηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 19:28 - 13.04.2024 / Ανανεώθηκε: 19:32 - 13.04.2024

Υπέροχη στιγμή στην «OPAP Arena» κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ...

Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από σαράντα μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας. Έμβλημα ήταν ο Δικέφαλος Αετός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

Εκατό χρόνια μετά, ο Δικέφαλος Αετός στέκει περήφανος για όσα ο σύλλογος έχει καταφέρει. Για μια ομάδα που έχουν λατρέψει εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη. Για τα τρία πιο όμορφα γράμματα των απανταχού ΑΕΚτζήδων. ΑΕΚ... 100 χρόνια ΑΕΚ.

Από το πρωί του Σαββάτου (13/04) φίλοι της ΑΕΚ κάθε ηλικίας έχουν φτάσει στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο με τον ύμνο να παίζει και τη γιορτή να έχει ξεκινήσει, ενώ στις 16:00 άνοιξαν οι θύρες και ο κόσμος της Ένωσης γέμισε την «OPAP Arena», με τη γιορτή να συνεχίζεται μέσα στο γήπεδο.

Πέρα από το υπέροχο σκηνικό με το αερόστατο στο κέντρο του γηπέδου, μίλησαν αρκετοί παίκτες της ΑΕΚ, ο Θωμάς Μαύρος, ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας, Μπρούνο Άλβες και φυσικά ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος με το που πήρε το μικρόφωνο έγινε... πανζουρλισμός στις εξέδρες.

Πέρα απ' όλα αυτά όμως, κατά τη διάρκεια της γιορτής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ, έλαβε χώρα στην «OPAP Arena» μία ανατριχιαστική στιγμή. Συγκεκριμένα, παίχτηκε ένα βιντεάκι στα μάτριξ του γηπέδου, το οποίο αφορούσε την ίδρυση της ομάδας.

Σε αυτό το βίντεο ακούστηκε και ένα απόσπασμα από την ταινία της ΑΕΚ με τον ιστορικό διάλογο που ίδρυσε τον σύλλογο και φυσικά άπαντες ανατρίχιασαν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο ιστορικός διάλογος

- Κάτι πρέπει να κάνουμε

- Θα σε πώ εγώ τι θα κάνουμε. Θα φτιάξουμε ένα κλουμπ

- Μαζευτήκαμε εδώ άνθρωποι ιδεολόγοι για να ιδρύσουμε έναν σύλλογο που θα μεταφυτεύσει και συνεχίσει την παράδοση της πόλης μας στην ελληνική πρωτεύουσα. Οι αθλητές μας θα φορούν τη φανέλα μας και θα είναι υπερήφανοι.

- Όταν παίζουμε θα λέμε την ιστορία μας. Εμείς θα κερδίζουμε με την ιστορία μας.

- Στους νέους μας θα μεταλαμπαδεύσουμε το ήθος και το πάθος των Κωνσταντινοπουλιτών. Εδώ θα είναι το σπίτι τους. Εδώ το σημείο αναφοράς τους.

- Αυτοί που υποφέρανε και θυμούνται, αυτοί θα φτιάξουν καινούργιο κόσμο.

- Τα παιδιά μας, με ψυχή θαρραλέα, χαρακτήρα ευγενικών, ικανά να εκπληρώσουν τα πάντα στην κοινωνία και με πνεύμα αδιασπάστου εθνικής αλληλλεγγύης της προόδου του έθνους. Η ονομασία του συλλόγου: Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως. Χρώματα τα βυζαντινά και έμβλημα ο δικέφαλος αετός

- Μαζί της η φήμη μας θα ταξιδέψει στα πέρατα της γης.

- Μαζί της θα είναι οι ψυχές που ταλαιπωρήθηκαν, κυνηγήθηκαν και εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους.

- Η μνήμη είναι η δύναμή μας

- Η ΑΕΚ ακουμπά στην ιστορία

- Τα όνειρα δεν ξεχνιούνται ποτέ