Η ΑΕΚ ταξιδεύει για το Άμστερνταμ, για να κάνει αυτό που έχει... ξανακάνει

Η ΑΕΚ ταξιδεύει για το Άμστερνταμ, για να κάνει αυτό που έχει... ξανακάνει

Κώστας Τσίλης 08:15 - 13.12.2023 / Ανανεώθηκε: 08:17 - 13.12.2023

Πριν από ακριβώς έξι χρόνια η ΑΕΚ είχε βρεθεί σ' ανάλογη θέση με την τωρινή την τελευταία αγωνιστική ομίλων του Europa League, πήγαινε και πάλι για δυο αποτελέσματα σε ματς εκτός έδρας και πήρε τελικά αυτό που ήθελε

Αναχωρεί σήμερα η ΑΕΚ για το Άμστερνταμ, για τον αυριανό "τελικό" με τον Άγιαξ στην Γιόχαν Κρόιφ Αρένα. Βεβαίως όλη η κουβέντα έχει επικεντρωθεί στον χαρακτήρα που έχει αυτό το ματς για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ένωσης. Όμως υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος. Η ΑΕΚ στο αυριανό ματς, πηγαίνει για δυο αποτελέσματα. Συνεχίζει στο Conference League ως τρίτη του ομίλου, είτε με νίκη, είτε ακόμα και με ισοπαλία. Προφανώς η ΑΕΚ, ειδικά αυτή η ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα, για τη νίκη και μόνο θα μπει να παίξει. Έχει την αξία του ωστόσο, το γεγονός πως υπάρχει και ένα ακόμα... βολικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα σε μια ανάλογη κατάσταση είχε βρεθεί η ΑΕΚ ακριβώς πριν από έξι χρόνια, πάλι τέτοια εποχή. Πάλι σε όμιλο του Europa League, η Ένωση ταξίδευε τελευταία αγωνιστική στην Βιέννη, για να παίξει την ευρωπαϊκή της συνέχεια απέναντι στην Αούστρια. Τότε η ΑΕΚ διεκδικούσε την δεύτερη θέση του ομίλου πίσω από την Μίλαν. Εξάλλου δεν υπήρχε καν ακόμα το Conference σαν διοργάνωση. Και την βόλευε εκτός από τη νίκη και η ισοπαλία. 

Από εκείνη την ομάδα τότε, στο τωρινό ρόστερ υπάρχουν μόνο ο Αραούχο, ο Γαλανόπουλος και ο Μάνταλος. Οι δυο πρώτοι είχαν παίξει τότε βασικοί στην Βιέννη. Η ΑΕΚ είχε πάρει μια... σβηστή ισοπαλία και είχε κατακτήσει την δεύτερη θέση. Μάλιστα συμπτωματικά και τότε η ΑΕΚ είχε ξεκινήσει τον όμιλο με μια εκτός έδρας νίκη, όπως και τώρα. Απλώς τότε ήταν απέναντι στην Ριέκα και όχι την Μπράιτον.

Γενικώς είναι πολύ διαφορετικά τα τωρινά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στον βαθμό δυσκολίας ενός παιχνιδιού με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ και με την Αούστρια στην Βιέννη. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση στους αντιπάλους, καθώς τότε η ΑΕΚ είχε στον όμιλο Μίλαν, Ριέκα και Αούστρια και τώρα Μαρσείγ, Άγιαξ και Μπράιτον. Ενώ δεν υπάρχει ούτε καν σύγκριση της τωρινής ΑΕΚ με την τότε.