Ο Αλμέιδα «έσπασε» όλα τα ταμπού γύρω από τον Μάνταλο
i

Ματίας Αλμέιδα και Πέτρος Μάνταλος/intime

Ο Αλμέιδα «έσπασε» όλα τα ταμπού γύρω από τον Μάνταλο

Κώστας Τσίλης 15:08 - 03.11.2023 / Ανανεώθηκε: 15:09 - 03.11.2023

Η σχέση του Μάνταλου με την ΑΕΚ επαναπροσδιορίστηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο και σ' αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ο Αλμέιδα

Η πραγματικότητα είναι πως αν το καλοκαίρι του 2022 έμπαινε στο τραπέζι η προοπτική να ανανεώσει ο Πέτρος Μάνταλος το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ μέχρι και το 2026, πιθανότατα θα γινόταν... πόλεμος. Μεγάλη μερίδα του κόσμου ήταν εχθρική απέναντι στον διεθνή χαφ και ο ίδιος ήταν σχεδόν αποφασισμένος να τα βροντήξει και να φύγει. Όμως σχεδόν 1,5 χρόνια μετά, ο Μάνταλος έβαλε πανευτυχής υπογραφή στο νέο συμβόλαιο και σύσσωμος ο κόσμος της ΑΕΚ το υποδέχθηκε πανηγυρικά. Άλλωστε είχε προηγηθεί η αποθέωση από την κερκίδα στο ματς με τον ΠΑΟΚ

Είναι αλήθεια πως σ' αυτόν τον 1,5 χρόνο, η σχέση του Μάνταλου με την ΑΕΚ επαναπροσδιορίστηκε και μάλιστα ολοκληρωτικά. Και σ' αυτό έπαιξε κομβικό και καταλυτικό ρόλο, ο Ματίας Αλμέιδα. Εκείνο που επί της ουσίας έκανε και πέτυχε ο Αργεντινός τεχνικός, ήταν να "σπάσει" ένα προς ένα τα ταμπού που υπήρχε γύρω από τον Μάνταλο. Κυρίως διότι ο ίδιος ο Αλμέιδα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, δυσκολευόταν να κατανοήσει καν γιατί υπήρχαν αυτά τα ταμπού. Αλλά επειδή την ήθελε την αγωνιστική ποιότητα του Μάνταλου, ήξερε πως για να την έχει, αυτά τα ταμπού έπρεπε να τα σπάσει. Και το έκανε. 

Ταμπού πρώτο, η ενδεκάδα 

Είχε κτιστεί όλα τα χρόνια μια ισχυρή πεποίθηση, πως η αδυναμία που έχει ο Δημήτρης Μελισσανίδης στον Μάνταλο, μεταφραζόταν και σε επιβολή της παρουσίας του στους εκάστοτε προπονητές. Ακόμα και για την παρουσία του διεθνή χαφ στην βασική ενδεκάδα. Ο Αλμέιδα αυτό το ταμπού το έσπασε και μάλιστα με το «καλημέρα». Ο Μάνταλος ήταν βασικό κομμάτι του rotation, αλλά όχι βασικός. 

Σε πολλά ματς ερχόταν από τον πάγκο και είχε καταλυτική συμβολή στην εξέλιξη των παιχνιδιών. Κάτι που φανέρωνε εκτός των άλλων, πως και ο ίδιος ο Μάνταλος δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα να πορευτεί με τον ρόλο του παίκτη που θα έρθει από τον πάγκο στα περισσότερα ματς. Αυτό απελευθέρωσε και τον ίδιο, αλλά διέλυσε και οποιαδήποτε στρεβλή άποψη είχε σχηματίσει ο κόσμος. Ο Αλμέιδα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τον Μάνταλο, όπου πραγματικά τον χρειάζεται η ΑΕΚ. Είτε ως βασικό, είτε ως αλλαγή από τον πάγκο. 

Ταμπού δεύτερο, ο ρόλος στο γήπεδο

Επίσης για πολλά χρόνια, υπήρχε ως κυρίαρχη η άποψη, πως ο Μάνταλος δεν έπαιζε στα χαφ ως οκτάρι, είτε διότι δεν ήθελε, είτε δεν μπορούσε, είτε και τα δυο μαζί. Παρότι ήταν σχεδόν προφανές πως αυτή είναι η θέση που του ταιριάζει περισσότερο. Ο Αλμέιδα και αυτή την κυρίαρχη άποψη, απέδειξε πως ήταν στρεβλή και την έριξε στα σκουπίδια. Ειδικά στην περυσινή σεζόν αλλά και φέτος, ο Αργεντινός τεχνικός χρησιμοποίησε πολύ τον Μάνταλο δίπλα στον χαφ ως οκτάρι. Και με απόλυτη επιτυχία. 

Έζησε τα πάντα, κατέκτησε τα πάντα και τώρα κυνηγά μόνο την ιστορία
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ

08:40 - 03.11.2023

Έζησε τα πάντα, κατέκτησε τα πάντα και τώρα κυνηγά μόνο την ιστορία

Είναι ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο ο Μάνταλος που με την φανέλα της ΑΕΚ έχει πατήσει όλες τις κορυφές, έχει περάσει απ' όλες τις στενωπούς και που του μένει μόνο ένα πράγμα. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

Ο Αλμέιδα ποτέ και και σχεδόν σε κανέναν παίκτη, δεν θέλει να δίνει σταθερό ρόλο μέσα στο γήπεδο. Ειδικά όταν ξέρει πως μπορεί να ανταποκριθεί σε περισσότερες από μία θέσεις. Στον Αλμέιδα αρέσουν οι πολυθεσίτες και ο Μάνταλος είναι μια τέτοια περίπτωση. Κυρίως όμως, ο Αργεντινός τεχνικός χρησιμοποιεί τον διεθνή μέσο ως δεύτερο χαφ στον άξονα. 

Ταμπού τρίτο, τα αποδυτήρια 

Πολλές φορές ο Μάνταλος είχε χρεωθεί την τοξικότητα που ήταν ξεκάθαρο πως έβγαινε από τα αποδυτήρια της ΑΕΚ. Είχε κατηγορηθεί ανοιχτά από μερίδα κόσμου, ως η πηγή αυτής της τοξικότητας. Αυτό που έχει συμβεί με τον Αλμέιδα, απέδειξε το εντελώς αντίθετο. Τα αποδυτήρια της ΑΕΚ είναι μια δεμένη οικογένεια. Και σ' αυτό έχει παίξει ρόλο, όχι ως φήμη όπως το προηγούμενο, αλλά στην πράξη, ο Μάνταλος