ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η μάχη made in Argentina, οι πρώην συμπαίκτες και το «εχθρικό» παρελθόν
i

©Sportal

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Η μάχη made in Argentina, οι πρώην συμπαίκτες και το «εχθρικό» παρελθόν

Ελένη Ανδρικοπούλου 10:05 - 16.09.2023 / Ανανεώθηκε: 18:00 - 16.09.2023

Η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός θα τεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της Κυριακής (17/9, 21:30) και κάπως έτσι συμπατριώτες αλλά και παλιοί γνώριμοι θα ξανασυναντηθούν.

Λίγες ώρες απέχουμε μονάχα για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν 2023-24 της Stoiximan Super League. Η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός θα «μονομαχήσουν» το βράδυ της Κυριακής (17/9, 21:30) στην «OPAP Arena» στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. 

Αμφότερες θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο αήττητες. Η «Ένωση» έχει μία ισοπαλία με τον Πανσερραϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια (1-1) και μία νίκη κόντρα στον Βόλο στο Πανθεσσαλικό (2-3). Το ματς της πρεμιέρας με τον Παναιτωλικό θυμίζουμε ότι αναβλήθηκε. Οι «ερυθρόλευκοι» από τη μεριά τους έχουν μπει αρκετά δυναμικά και μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Επικράτησαν έστω και δύσκολα του Πανσερραϊκού (2-0) και «κέρασαν» από τέσσερα γκολ τον Ατρόμητο και τη Λαμία. Όλα τα ματς τα έδωσαν στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». 

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα ρόστερ αλλά και στον πάγκο των δύο ομάδων παρατηρεί πως υπάρχει αρκετοί Λατίνοι. Ας μείνουμε στους Αργεντίνους. Εδώ κι ένα χρόνο στο «τιμόνι» της «Ένωσης» βρίσκεται ο Ματίας Αλμέιδα. Ο «Πελάδο» χαίρει εκτίμησης από τους φιλάθλους των «κιτρινόμαυρων» και όχι μόνο. Είναι ο άνθρωπος άλλωστε που οδήγησε την ΑΕΚ στο τρίτο νταμπλ της ιστορίας της μετά από 45 χρόνια

Την τρέχουσα σεζόν ο Αργεντίνος κόουτς θέλει να κάνει το «back to back» και φυσικά προσδοκεί σε μία πολύ καλή πορεία της ομάδας του στην Ευρώπη. Επίσης, στην προκειμένη περίπτωση ψάχνει και την πρώτη του νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν έχει καταφέρει να πάρει νίκη κόντρα στην ομάδα του Πειραιά σε αγώνα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Στους δύο περσινούς ο απολογισμός ήταν μία ισοπαλία στον πρώτο γύρο στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μία ήττα στον δεύτερο γύρο στην «OPAP Arena».

Οι Σέρχιο Αράουχο κι Εζεκιέλ Πόνσε της ΑΕΚ κι οι Σαντιάγο Έσε, Νικολάς Φρέιρε και Φρανσίσκο Ορτέγα του Ολυμπιακού είναι οι ποδοσφαιριστές που κατάγονται από την «αλμπισελέστε». 

Πρώην συμπαίκτες 

Δεδομένου των αρκετών χιλιομέτρων που έχουν καταγράψει οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων η συνάντηση τους στο παρελθόν είτε ως συμπαίκτες είτε ως αντίπαλοι είναι κάτι σαν δεδομένη. Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν τους. 

  • Συμπαίκτες έχουν υπάρξει στην Μονακό οι Στέφαν Γιόβετις και Τζιμπρίλ Σιντιμπέ για περίπου δύο χρόνια (2017 έως 2019). Το βράδυ της Κυριακής ο Μαυροβούνιος φορ των «ερυθρόλευκων» θα βρει απέναντί του τον Γάλλο αμυντικό.
  • Τα ίδια αποδυτήρια έχουν μοιραστεί οι Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς έστω και για μερικούς μήνες. Οι δυο τους αγωνίστηκαν με την φανέλα του Παναθηναϊκού και κατέκτησαν μαζί και το Κύπελλο Ελλάδας το Μάιο του 2022 (από τον Γενάρη του 2022 έως το τέλος της σεζόν). Πλέον ο Έλληνας μέσος φορά τα «ερυθρόλευκα» κι ο Σέρβος μέσος τα «κιτρινόμαυρα».

Αντίπαλοι τότε και τώρα 

  • 21/08/2015 Μάλαγα - Σεβίλλη 0-0 Νορντίν Άμραμπατ VS Βιθέντε Ιμπόρα
  • 20/09/2015 Λας Πάλμας - Ράγιο Βαγιεκάνο 0-1 Σέρχιο Αραούχο VS Κίνι
  • 23/09/2015 Λας Πάλμας - Σεβίλλη 2-0 Σέρχιο Αραούχο VS Βιθέντε Ιμπόρα
  • 14/10/2016 Λας Πάλμας - Εσπανιόλ 0-0 Σέρχιο Αραούχο VS Ντιέγκο Μαρτίνεθ
  • 4/12/2020 Κρουζ Αζούλ - Πούμας 4-0 και στις 7/12/20 Πούμας - Κρουζ Αζούλ 4-0 Ορμπελίν Πινέδα VS Νικολάς Φρέιρε
  • 19/02/2023 Έλτσε - Εσπανιόλ 0-1 Εζεκιέλ Πόνσε VS Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Tέλος, να αναφέρουμε ότι οι Κώστας Φορτούνης, Μαντί Καμαρά και Ντανιέλ Ποντένσε έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν με τον Εζεκιέλ Πόνσε. Στις 17 Φεβρουαρίου 2019 ο Ολυμπιακός επικράτησε με 4-1 της ΑΕΚ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Το δρόμο προς τα δίχτυα για τους «ερυθρόλευκους» είχαν βρει ο Μαντί Καμαρά (50'), ο Κώστας Φορτούνης (72', 87') και ο Αχμέντ Χασάν (83'). Το μοναδικό γκολ της ΑΕΚ είχε πετύχει ο Εζεκιέλ Πόνσε στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης.