Η ντερμπάρα της OPAP Arena δεν έβγαλε νικητή - Ο Λιβάι Γκαρσία λύτρωσε την ΑΕΚ στο 96' κόντρα στον Παναθηναϊκό

Η ντερμπάρα της OPAP Arena δεν έβγαλε νικητή - Ο Λιβάι Γκαρσία λύτρωσε την ΑΕΚ στο 96' κόντρα στον Παναθηναϊκό

Γιώργος Σακελλαρίου 22:32 - 14.01.2024 / Ανανεώθηκε: 22:44 - 14.01.2024

Ο Λιβάι Γκαρσία άνοιξε κι έκλεισε το σκορ στο ντέρμπι θρίλερ της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, το οποίο έληξε 2-2. Στο 96' η ισοφάριση, το «τριφύλλι» προηγήθηκε με γκολ των στόπερ Γεντβάι, Αράο.

Το ντέρμπι κορυφής, όπως το περίμεναν πολλοί, ήταν θρίλερ. 

Η ΑΕΚ φιλοξένησε τον Παναθηναϊκό στην OPAP Arena και άνοιξε το σκορ με τον Λιβάι Γκαρσία. Το «τριφύλλι», όμως, ήταν αρκετά καλό έως το 75'. Βρήκε απάντηση με τον στόπερ Γεντβάι για το 1-1 και ο έτερος στόπερ Αράο, έβαλε μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους. 

Η ομάδα του Φατίχ Τερίμ κρατούσε την τεράστια νίκη με κάθε τρόπο έως το 92'. Τότε, έγινε η φάση που έκρινε το ντέρμπι. Ο «Δικέφαλος» κέρδισε πέναλτι και στο 96' ο Λιβάι Γκαρσία έκανε το 2-2, ενώ στο 98' η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα άγγιξε και την απόλυτη ανατροπή!

Άνοιξε το σκορ ο Γκαρσία

Το ντέρμπι είχε από το πρώτο λεπτό πολλές μονομαχίες, ένταση, αλλά όχι ποιότητα και φάσεις. Στο 3’ έγινε η πρώτη τελική με το διαγώνιο σουτ του Τσούμπερ που έφυγε άουτ.

Στο 15’ ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού ν’ απειλήσει, αλλά ο Βίντα σταμάτησε τον Βέρμπιτς, ενώ στο 22’ αριστερό σουτ του Μπερνάρ εκτός περιοχής κατέληξε δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Στο 24’ η Ένωση προηγήθηκε. Βαθιά μπαλιά του Σιμάνσκι στον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού κι απέναντι στον Λοντίγκιν πλάσαρε εκπληκτικά για το 1-0.

Απάντησε ο Γεντβάι

Το «τριφύλλι», όπως ήταν λογικό πίεσε, ενώ οι γηπεδούχοι έδειξαν να μην έχουν καθαρό μυαλό. Στο 27’ ο Μαντσίνι από πλάγια θέση δεν βρήκε στόχο και στο 31’ έγινε το 1-1. Ο Γκατσίνοβιτς παραχώρησε πλάγια δεξιά ένα αχρείαστο φάουλ. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε, ο Σιντιμπέ δεν απομάκρυνε και ο Κώτσιρας έδωσε στον Χουάνκαρ. Αυτός έβγαλε ωραία σέντρα και ο Γεντβάι με καρφωτή κεφαλιά στην καρδιά της άμυνας έκανε το 1-1!

Οι φιλοξενούμενοι πήραν ψυχολογία και στο 39’ ο Βέρμπιτς αστόχησε σε κεφαλιά, ενώ ο Σλοβέβος εξτρέμ στο 41’ είχε προβολή που κατέληξε άουτ, έπειτα από το γύρισμα του Μαντσίνι από δεξιά.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ασορτί με το πρώτο. Όχι ιδιαίτερα γρήγορος ρυθμός, αλλά αρκετές μονομαχίες. Η πρώτη φάση ήταν για την Ένωση στο 48’. Ο Σιμάνσκι εκτός περιοχής σούταρε και η μπάλα έφυγε άουτ.

Φώναξε για πέναλτι ο ΠΑΟ

Στο 55’ ο Παναθηναϊκός φώναξε για πέναλτι σε μαρκάρισμα του Πινέδα στον Βέρμπιτς. Στο δεύτερο ριπλέι φάνηκε ο Μεξικανός να βρίσκει το δεξί πόδι του Σλοβένου. Ο Αλ Χακίμ δεν έδωσε κάτι και ούτε ο Μπέμπεκ στο VAR κάλεσε τον ρέφερι να εξετάσει τη φάση.

Ακυρώθηκε γκολ

Στο 57’ ο Άμραμπατ έβγαλε σέντρα από δεξιά και η κεφαλιά του Γκατσίνοβιτς ήταν αδύναμη και μπλόκαρε εύκολα ο Λοντίγκιν.

Στο επόμενο λεπτό η ΑΕΚ πέτυχε γκολ. Από κλέψιμο του Σιμάνσκι, ο Πινέδα πάσαρε στον Τσούμπερ, αυτός έκανε την κάθετη στον Λιβάι, ο οποίος στο τετ α τετ, πλάσαρε τον Λοντίγκιν για το 2-1. Ο Αλ Χακίμ, όμως, είδε τη φάση και καταλόγισε φάουλ στο ξεκίνημα του Σιμάνσκι στον Μπερνάρ κι έτσι το γκολ δεν μέτρησε.

Τεράστια ευκαιρία

Στο 63’ το «τριφύλλι» άγγιξε την ανατροπή. Ο Μαντσίνι γύρισε από δεξιά και ο Ιωαννίδης με προβολή έστειλε τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι!

Γκολ ο Αράο!

Ο Παναθηναϊκός τελικά γύρισε το ματς στο 65’! Ο Μπερνάρ εκτέλεσε φάουλ, ο Κώτσιρας πήρε την κεφαλιά και ο Αράο στο ύψος της μικρής περιοχής εκτέλεσε εκπληκτικά με το δεξί για το 2-1 του «τριφυλλιού».

Ο Ματίας Αλμέιδα πλέον αποφάσισε να δράσει και πέρασε στο ματς τους Μάνταλο, Αραούχο, στη θέση των αρνητικών Πινέδα, Γκατσίνοβιτς. Η ΑΕΚ πίεσε κι απείλησε στο 77’. Ο Άμραμπατ πέρασε στον Σιντιμπέ, αυτός γύρισε από δεξιά και ο Λιβάι Γκαρσία με μία επαφή σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Πέναλτι και 2-2

Οι γηπεδούχοι πίεζαν έστω και με ανορθόδοξο τρόπο και στο 92' βρήκαν φάση. Ο Λιβάι Γκαρσία έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε στον Ζέκα κι απομακρύνθηκε. Η Ένωση ζήτησε πέναλτι, ο Αλ Χακίμ δεν έδειξε παράβαση, αλλά κλήθηκε στο VAR από τον Μπέμπεκ και αποφάσισε να δείξει την άσπρη βούλα. Ο Λιβάι Γκαρσία στο 96' εκτέλεσε ψύχραιμα και ισοφάρισε σε 2-2, που ήταν και το τελικό σκορ.

Στο 98' η ΑΕΚ άγγιξε και την απόλυτη ανατροπή. Ο Μάνταλος σούταρε με το δεξί εκτός περιοχής, απέκρουσε εκπληκτικά ο Λοντίγκιν, η μπάλα πήγε αριστερά και ο Αραούχο σούταρε προς την εστία, αλλά έσωσε τον Παναθηναϊκό με προβολή ο Βαγιαννίδης.

Ο MVP

Ο Λιβάι Γκαρσία με τα δύο γκολ γλίτωσε την Ένωση από ήττα που θα την άφηνε πιο πίσω στη μάχη του τίτλου. Από τους πράσινους καλoί ήταν σχεδόν όλοι οι παίκτες. Κορυφαίος ο Μπερνάρ και οι σκόρερ Γεντβάι, Αράο, ο Κώτσιρας είχε συμμετοχή και στα δύο τέρματα, ενώ καλό ματς έκανε και ο Βέρμπιτς. 

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ

Φυσικά στο πέναλτι στο 92', το οποίο αξιοποίησε ο Γκαρσία στο 96'. Σημαντικές και οι επεμβάσεις στο φινάλε των Λοντίγκιν, Βαγιαννίδη.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Σιντιμπέ, Κάλενς, Βίντα, Σιμάνσκι (78’ Γιόνσον), Πινέδα (63’ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (63’ Αραούχο), Άμραμπατ (78’ Ελίασον), Γκαρσία, Τσούμπερ (78’ Πισάρο).

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ (78’ Μλαντένοβιτς), Αράο, Γεντβάι, Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78’ Ζέκα), Μαντσίνι (74’ Αϊτόρ), Βέρμπιτς (74’ Λημνιός), Ιωαννίδης (86' Σπόραρ).